Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOMČILO BABIĆ, DIREKTOR RFZO

Uvezeni produkti krvi biće bezbedni

Autor: R. Kantar | 15.11.2013 - 23:00:00h | Komentara: 3

Momčilo Babić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), negirao je juče da je ta institucija raspisala tender za nabavku lekova iz krvi na takav način da je njime omogućila gašenje Nacionalnog centra za preradu krvi pri Institutu za transfuziju Srbije, o čemu je „Alo!“ juče pisao.

„Ako treba,  popiću sve uvezene  količine albumina“: Momčilo Babić

Momčilo Babić | Foto: Dimitrije Goll

Međutim, Babić je naglasio da će Vlada Srbije, prema informacijama koje ima, otkupiti 17.000 boca albumina (glavnog proteina iz krvne plazme koji se daje i kao zamena za krv) od Instituta za transfuziju, kao i da je spreman da zbog sumnje u kvalitet uvoznog leka ako treba popije sve uvezene količine...

Da li je tenderom kojim se od ponuđača zahteva kompletna isporuka 138.000 boca albumina u samom startu diskvalifikovan Institut za transfuziju krvi Srbije, odnosno Nacionalni centar za frakcionisanje plazme, koji godišnje proizvede oko 17.000 bočica albumina?
- Nema reči o tome da je tender diskriminišući. Jedino što je RFZO tražio od posebnih uslova je kvalitet leka i da firma ne bude u blokadi u poslednjih šest meseci. Da je tender uspešan dokazuje i da smo imali 22 ponuđača. RFZO ne može u tenderu da napiše da traži 17.000 boca albumina domaćeg proizvođača, a 120.000 boca stranog. RFZO samo sprovodi tendere. Strategija razvoja proizvodnih kapaciteta nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti Ministarstva zdravlja.
Kako kometarišete navode da će ovaj tender ugasiti domaći centar za frakcionisanje?
- Do toga sigurno neće doći i upravo je to cilj sastanka koji je zakazan pre više dana kod ministarke zdravlja. Plan je da se sve količine koje Institut može da proizvede otkupe i - biće otkupljeno. Gašenje Nacionalnog centra za preradu krvi ne dolazi u obzir.
Da li je otkup mimo tendera u skladu sa zakonom?
- Nije u skladu sa zakonom o javnim nabavkama. To može samo Vlada da traži. RFZO ne može, ali Vlada može u cilju stimulacije.

Uvezeni produkti  krvi biće bezbedni

Uvezeni produkti krvi biće bezbedni | Foto: Oksana Krutenjuk


Kako je do sada funkcionisala nabavka albumina?
- Nije se radilo o centralizovanoj nabavci, već su zdravstvene ustanove za svoje potrebe raspisivale tendere i nabavljale potrebne količine krvi. Količina od 17.000 boca albumina, koliko može da proizvede Institut za transfuziju, nije dovoljna i Srbija je već prethodnih godina nabavljala taj lek iz krvi. RFZO to sada radi putem centralnog tendera.
Da li je tačno da strane farmaceutske kompanije koje se bave preradom krvi prilikom uvoza potpisuju odricanje od odgovornosti i na koje bolesti se krv ispituje?
- RFZO ne kontroliše ni uvozne lekove ni krv, pa ni albumine, ali sam potpuno siguran da je kontrola besprekorna. Francuske, nemačke i italijanske derivate krvi ispituje Evropska agencije za lekove...
Da li je moguće da krv iz nerazvijenih zemalja Afrike i Azije, gde je visok procenat zaraženih nekim od virusa, dospe i na tržište Srbije prilikom uvoza?
- U Srbiji su registrovani i u prometu se mogu naći samo albumini našeg instituta i nekoliko proizvođača iz Nemačke, Italije i Austrije. Kvalitet leka sa RFZO nema veze, ali ne sumnjam u kvalitet i ako treba, popiću sve uvezene količine albumina.
Koliko Srbija na godišnjem nivou izdvaja za uvoz lekova iz krvi i krvne plazme?
- Ne znam tačan iznos, to ćemo proveriti u papirima.

Za transfuziju treba dobra strategija


Zašto država nije uložila više sredstava u Nacionalni centar za preradu krvi?
- To je dobro pitanje, ali to nije u nadležnosti RFZO.
Šta može da se uradi po tom pitanju?
- Potrebno je da se napravi dobra strategija, pa da za dve, tri godine uspemo da postignemo proizvodnju polovine potrebne količine, a za deset godina celokupnu potrebnu količinu.
Ko je procenio da nam treba 138.000 boca albumina godišnje?
- Centralna komisija za nabavku, na osnovu informacija koje su joj dostavljale sve zdravstvene ustanove iz zemlje. I direktor Instituta „Batut“ nam je dao podatak za 2012. da je samo za odrasle trebalo toliko doza albumina.

Poslednji komentari
  • Mirjana Vreme: 16.11.2013 07:13h

    Onda ja iako medicinar po pitanju primanja krvi ne primam tudju krv, jer je dokazano u USA da je bolje prezivljavanje operacija kod onih koji odbijaju da prime krv!!!! Tad doktori moraju da paze.

  • tihivuk Vreme: 16.11.2013 08:15h

    Obecava(po faci)bas obecava.Moglo bi se za nas reci,ne treba da bezimo od proslosti,treba da bezimo od buducnosti?

  • momazver Vreme: 16.11.2013 19:08h

    Postovana individuo JA I NEDAJ BOZE POTENCIJALNI KORISNICI TE KRVI I LEKOVA,vama ispred ociju masemo istorijom u kome je BILO SLUCAJEVA I ZATROVANE SIDOM I HEPATITISOM KRVI KOJU SU DOBILI NASI PACIJENTI. O lekovima ne bi ovom prilikom, a od srca vas podrzavam da popijete SVE kolicine TAKO uvezenog albumuna. U svakoj posiljci /humanitarne pomoci i slicno, dostavi lekova,medicinskog materijala koje su ONI, a ne mi ,kontrolisali,uvek je bilo *kukavicijih jaja*. i danas cuvam zavoj iz sanduka humanitarne pomoci koju smo dobili posle bombardovanja. na njemu pise da je napravljen 1953 godine./...I jos nesto vasi silni pomocnici koji najcesce NISTA ne rade,mogli su *ladno* da ukalkulisu i tih NASIH 17.000 bocica....bar bi 17.000 puta bili SIGURNI U KVALITET I ISPRAVNOST

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP