Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UDRUŽENJA PACIJENATA I INFORMATIČARA UPOZORAVAJU ZA ALO!

Uvođenje čipovanih knjižica bez donetih zakona je koruptivan posao!

Autor: S. Đ. | 07.08.2013 - 08:02:00h | Komentara: 3

Pored bespotrebnog troška od 500 dinara po grbači građana Srbije, izrada elektronske zdravstvene knjižice u ovom trenutku povlači za sobom mnoge bezbednosne i pravne rizike, uključujući zloupotrebu podataka o ličnosti, budući da u našoj zemlji ne postoji kompletan zakonski okvir za upotrebu ovog elektronskog dokumenta, upozoravaju za “Alo!” iz strukovnih udruženja koja se ovom problematikom bave.

Dom zdravlja

Dom zdravlja | Foto: D. Milenković

- Za uvođenje elektronske knjižice postoje ozbiljni zakonski preduslovi informatizacije kao što su zakoni o elektronskom dokumentu, o elektronskom potpisu, o informacionoj bezbednosti i o elektronskim arhivima. Za prva dva ne postoje neophodna prateća podzakonska akta, dok druga dva zakona uopšte ne postoje. Bez tih propisa mi imamo elektronski dokument koji nije definisan zakonom, kome će moći da pristupi i da ga menja ko kada i kako želi, a podaci koje on nosi biće smeštani u arhivima koje zakon ne poznaje - objašnjava Miroslav Petrović, predsednik udruženja “Pravo na zdravlje”. On ističe da je zbog nepostojanja zakonskih okvira čak i u Strategiji za borbu protiv korupcije primećeno da je informatizacija visokokoruptivan posao u Srbiji.


- To bi i direktor RFZO morao da zna. U Srbiji su se, međutim, godinama unazad vodili projekti koji nemaju zakonski osnov, a zbog čega nikada nisu ni zaživeli, iako su na njima potrošeni silni milioni evra. Uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, bez postojanja funkcionalnog informacionog sistema u zdravstvu, kao i bez postojanja elektronskih zdravstvenih kartona, nema smisla, a insitiranje na tome je dovoljan dokaz da je tu reč o koruptivnom poslu grupe činiovnika iz Ministarstva zdravlja i RFZO, a bez bilo kakve koristi za građane Srbije - zaključio je Petrović.

Na to ukazuje i Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije i član Udruženja “E-razvoj”.

Momćilo Babić

Momćilo Babić

- Uprkos silnim ulaganjima, Srbija je zaostala u razvoju zdravstvenog informacionog sistema, čiji je cilj i uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona. Za korišćenje tog dokumenta, međutim, nije neophodno posedovanje elektronske knjižice, pa zato i mi informatičari podržavamo inicijativu ombudsmana za izmenu zdravstvenih zakona i opcionu primenu plastične i kartonske zdravstvene knjižice - rekao je Marković za “Alo!”.

Tišina u RFZO

Kakvu će konkretnu korist imati osiguranici od uvođenja elektronske zdravstvene knjižice i kako će biti garantovana bezbednost podataka koje taj dokument nosi ako za to ne postoje normativi, iz RFZO našem listu nisu objasnili do zaključenja ovog izdanja. Zbog toga smo, takođe, ostali uskraćeni i za podatak o tome koji je smisao uvođenja plastične knjižice bez postojanja funkcionalnog centralnog informacionog sistema u zdravstvu i bez postojanja elektronskog zdravstvenog kartona, kao i koliko je ukupno novca RFZO potrošio na projekte informatizacije?

Poslednji komentari
  • Stevan Vreme: 07.08.2013 09:22h

    Kod ne zainteresovanih lekara ne pomaze ni najmoderniji dokumenat.

  • momazver Vreme: 07.08.2013 10:08h

    sve potrebno saznali smo iz podnaslova,ali mi je interesantno koliko ce kostati izrada,gde ce biti obavljena i ko ce je obaviti.taj komad plastike koji ce kazu kostati 500 din uz svo postovanje prema zelji predlagaca,NE MOZE KOSTATI TOLIKO.kolicina OBARA CENU, a nas u srbiji ima,ajd da kazemo 7 miliona,pa vi sad mnozite/ako znate/ to je 3,5 MILIJARDI/iliti,po danasnjem kursu. 31 milion evra/ to parce plastike u vrh glave sa sve unetim podacima moze kostati 100 dinara.doktore/za marketing/ babicu ZA CIJI DZEP STE NAMENILI RAZLIKU.EU ostavite za buducnost ionako tamo NE ULAZIMO PRE 2022g.

  • Neša Vreme: 07.08.2013 10:44h

    Sve se svodi na to da su knjižice već uradjene i sada se moraju, po svaku cenu, utrapiti narodu da bi se iscedile pare! Nebitno da li one imaju svrhu ili ne!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP