Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HARAČLIJE

Uvodi se porez na RTS!

Autor: M. S. P. | 28.02.2013 - 18:41:00h | Komentara: 17

Građani Srbije će ubuduće, umesto dosadašnje pretplate, plaćati porez na javni servis, tojest Radio- televiziju Srbije! Ovaj namet će biti obavezan za svakog građanina Srbije koji je vlasnik nekretnine!

Rade Veljanovski

Osnova za porez biće nekretnina: Rade Veljanovski | Foto: Beta

Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka i član radne grupe za izradu medijske strategije, gostujući u emisiji „Upitnik” na RTS-u posvećenoj obezbeđivanju stabilnog finansiranja javnog servisa, izjavio je da bi ta situacija trebalo da bude regulisana novim zakonom o medijima, čiji je nacrt usvojen ove nedelje. Kao način za stabilno finansiranje, on je naveo plaćanje poreza umesto dosadašnje pretplate.

Veljanovski je za „Alo!” objasnio kako bi u načelu taj mehanizam trebalo da funkcioniše.

- Radna grupa trenutno razmatra mehanizme kojima bi se problem održavanja i funkcionisanja javnog servisa Radio-televizije Srbije rešio finansiranjem kroz poreski sistem. Ideja je da ubuduće osnov bude vlasništvo nad nekretninama. Po tom osnovu, građani Srbije koji su poreski obveznici podrazumevaće se da mogu da primaju radio i televizijski program. Umesto dosadašnjeg načina, plaćanje će ići kroz poreski sistem, ali još ne znamo kako. To je načelna ideja i sada sa ministarstvima tražimo način da se to reši, pošto bi za razliku od poreza na godišnjem, ovaj trebao da se plaća na mesečnom nivou - objasnio je Veljanovski, ne želeći da ulazi u detalje, pošto radna grupa još razmišlja o tome. U Hrvatskoj, HRT ima evidenciju svih obveznika koji treba da plaćaju, pošto je osnov vlasništvo nad RTV prijemnikom.

Ujedinjeni eksperti: Loša ideja
Aleksandar Vlajković, predsednik UO nevladine organizacije „Ujedinjeni televizijski eksperti”, smatra da je ova ideja najblaže rečeno veoma loša.
- Ta metoda bi možda imala smisla u nekim drugim vremenima, ali ne sada i ovde. Pa zar treba ljudima da ulaze u kuće i popisuju stvari i prodaju nameštaj, frižidere i šporete zato što ne plaćaju ovakav RTS, koji po programu koji emituje nije javni servis i nejasno je po kojem je osnovu uopšte dobio pravo da naplaćuje pretplatu?! - smatra Vlajković.

Poslednji komentari
  • Prolaznik Vreme: 28.02.2013 19:09h

    Ima vlasnika koji zbog male vrednosti nekretnine,ne plaćaju porez na tu nekretninu.Da li će oni plaćati porez za RTS i zašto,odnosno da li će iznos poreza na RTS biti srazmeran vrednosti nekretnine?

  • Aleksandra Vreme: 28.02.2013 19:18h

    Da ste imalo normalni uvodili bi nesto pametnnije nego sto je ovaj porez. Kako da se placa porez na nesto sto u nasem gradu ima tek svaka 20-25 kuca i to samo RTS 1 ako nije oblacno,vetrovito i sa kisom ! Popravite repetitore pa ce narod mozda i placati ! I zasto bi vam placali taj porez oni koji vec placaju preko kablovske !

  • Maleta Vreme: 28.02.2013 19:20h

    FILOZOFI!, vi koji izmišljate toplu vodu i rupu na saksiji, prvo svedite broj neradnika, nagomilan po bog zna kojim osnovama, na radnike potrebne za funkcionisanje "javnog servisa" . Onda neka se finansiraju iz budžeta.

  • Vladimir Vreme: 28.02.2013 19:29h

    Nisam poludeo da placam porez za rts, ni ovu pretplatu ne placam tako necu ni porez, sto se mene tice mogu slobodno da ga ugase.

  • haha Vreme: 28.02.2013 19:49h

    Prvo se kacite na distribuciju a sad na nekretnine, ko vam je placao do sada i placace i to a nama ostalima mozete samo da se uvatite za .....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP