Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLODAVCI TVRDE DA PRUŽAJU POGODNOSTI TOKOM TROPSKIH DANA

Uvodimo klime, treću smenu i ‘ladne sokove!

Autor: Ivana Žigić | 21.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Poslodavci sa kojima je „Alo!“ razgovarao listom tvrde da svojim radnicima na razne načine pokušavaju da olakšaju rad na enormnim vrućama, ali ima i onih koji poručuju da je, kakvo god bilo, svako vreme za rad!

Pojedini radnici na  posao dolaze ranije

Pojedini radnici na posao dolaze ranije

Kako kaže Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb grupe“ za „Alo!“, u njegovoj kompaniji se trude da olakšaju radncima koliko god mogu.
- Mi smo trenutno u punoj sezoni i ne možemo sada da smanjujemo proizvodnju, ali zato gledamo da olakšamo rad koliko je moguće.

Tako se, recimo, više radi u trećoj smeni, kada je prijatnije nego u prvoj i radi se češće po šest sati, umesto osam. Takođe, iako su nam hale dobro izolovane, gde ima potrebe uvodimo i dodatne klima-uređaje - navodi Veselinović.

I Martina Petrović, menadžer za odnose s javnošću u kompaniji „Delez Srbija“, kaže da se u njihovim objektima maloprodaje, kako bi se garantovala bezbednost namirnica, održava temperaturni režim do 25 stepeni.

Nema odmora ni  na vrućini

Nema odmora ni na vrućini | Foto: Milorad Milanković


- Osim što je pogodna za čuvanje proizvoda, ova temperatura je ugodna i za boravak zaposlenih i kupaca. Takođe, na snazi je letnji kodeks oblačenja za sve zaposlene, u maloprodaji i direkciji, te im je dopušteno ležernije i manje formalno oblačenje - navodi Petrovićeva.

Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalac grupe“, kaže da su zaposleni u toj kompaniji do kraja meseca na kolektivnom godišnjem odmoru.
- Ipak, ako se i tokom avgusta nastave ovakvi topli dani, radiće se sa više pauza, a zaposlenima će se deliti veće količine vode, čajeva i sokova - rekao je Vukadinović.

S druge strane, vlasnik „Mone“ Đorđe Momirović smatra da visoka temperatura nije prepreka za rad.

- Naša proizvodnja je trenutno na kolektivnom odmoru, a prodavnice su nam pod klimom, pa temperatura nije problem. Ipak, nema potrebe zbog vrućine praviti neke posebne uslove. Niko nije umro od rada, a svakako treba svi generalno više da radimo - poručuje Momirović.

Inspekcija: Bez rada na otvorenom od 11 do 16 sati


Inspektorat za rad apelovao je na poslodavce da dok je temperatura iznad 36 stepeni Celzijusa rad na otvorenom organizuju tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju, naročito od 11 do 16 sati. Kako ističu, poslodavci su dužni da pri radu na otvorenom pri visokim temperaturama često smenujuju zaposlene koji rade napolju, da prave češće pauze, da imaju vode i bezalkoholnih napitaka i da obezbede prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i da se rashlade.

Poslednji komentari
  • vera Vreme: 21.07.2015 12:51h

    Ma hajde! \kakve klime, kakve pauze, kakvi bakraci!!!! Ni hidrometeorolski zavod nece da da pravu temperaturu, daju nesto sto u kosutnjackoj sumi u hladu iznosi.......Nikome ne pada na pamet da kaze kakva je stvarno temperatura jer bi onda radnici koji rade napolju morali da budu povuceni sa posla po postojecim zakonima. A to ne odgovara gazdama, tajkunima a ni drzavi u cije ime se dovrsavaju putevi koji su projektovani i zapoceli sa radom jos pre 4 godine...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP