Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA, ZEMLJA PARADOKSA

Uvozimo krompir, a domaći bacamo!

Autor: rts.rs | 12.04.2015 - 12:44:00h | Komentara: 7

Zbog zabrane izvoza u Rusiju, na evropskim pijacama pala je cena krompira. Višak se, kao i u slučaju mleka i mesa, našao na našem tržištu. Od jula, u Srbiju je stiglo oko 24.000 tona iz Austrije, Nemačke, Holandije, Slovačke, Poljske i Belgije.

Proizvođači upozoravaju da se to već negativno odražava na otkup domaćeg krompira. Država tvrdi da je uvoz od početka godine mali, svega četiri odsto ukupne godišnje proizvodnje u Srbiji. Rešenje je, između ostalog, kažu, u udruživanju malih proizvođača.

Krompir / Foto: Profimedia

Domaći bacamo | Foto: Profimedia

 
Do prošle godine, u domaćinstvu Vasiljevića krompir je sejan na tri hektara. Ove godine će manje sejati, jer je roba već mesecima bez kupca u magacinu.

- Trebalo bi da se baci negde od 15 tona krompira. Otežavajuća okolnost je ta što se ulaže, seje se, a ne može da se proda - kaže Ljubiša Vasiljević, proizvođač iz Dragačeva.

I u Turici kod Guče proizvođači tvrde da će čak 80 odsto krompira završiti kao otpad. Zato će ove godine zasaditi trostruko manje.

- Od šezdesetih do osamdesetih godina u selu Turici i okolini bilo je sto vagona krompira. Ove godine - ako bude setva krompira na pet, šest, sedam hektara. Tovim bikove, radim sve da preživim - kaže Petar Petrićević, proizvođač krompira iz Turice.

Nekada je Srbija, kao tradicionalni proizvođač krompira, imala stotine hiljada tona i za izvoz u Crnu Goru, Italiju. Prošle godine sa 52.000 hektara izvađeno je svega 600.000 tona.
- Na terenu postoji problem sa otkupom domaćeg krompira i tu treba poraditi na edukaciji proizvođača, na njihovom udruživanju u asocijacije i proizvođačke grupe kako bi zajedno mogli da ponude neku značajniju količinu otkupljivačima i fabrikama - kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

Nepostojanje zadruga, usitnjena proizvodnja, skupe analize, zastarele sorte, mala prerađivačka industrija, čine srpske ratare nekonkurentnim, tvrde u Asocijaciji "Plodovi Srbije".

- Ovde se glavni promet odvija preko supermarketa više nego na pijaci. U Srbiji je i sada samo nekoliko proizvođača sposobno da, sa stanovišta količine, kvaliteta, pakovanja, bude konkurentano na domaćem tržištu, a kamoli na inostranom tržištu - kaže predsednik Asocijacije "Plodovi Srbije" Ratko Vukićević.

U Srbiji se godišnje proizvode oko 12.000 tona krompira po hektaru. U Evropi i do tri puta više. Zbog toga, šansu treba tražiti u naprednijoj tehnologiji proizvodnje i obradi zemljišta, jer bi se time povećao prinos po hektaru, tvrde upućeni.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 12.04.2015 12:52h

    Idite u IDEU i kupite krompir za 25 dinara?I kada ga operete u nekoliko voda smanji se težina?A dno kofe prst blata!

  • Srbin Vreme: 12.04.2015 14:16h

    I treba da uvoze krompir i ne samo krompir vec i svo ostalo voce i povrce. Nas poljoprivrednik cim oseti monopol odmah podize cenu svojih proizvoda bez obzira kakav je standard nasih gradjana, kao da smo Nemci sa standardom, bas tako se ponasa. Sto je jos bezobraznije, podizu mnogo vise cene nego sto su u bogatim evropskim zemljama. Slobodan uvoz poljoprivrednih proizvoda moze imati samo pozitivan efekat jer ce ih nauciti ponasanju i sto je najvaznije moralu.

  • Misa Vreme: 12.04.2015 14:18h

    Pa, sto i oni ne prodaju krompir po cenama koje su iz uvoza?! Sto da bacaju?! To je cist inat zato sto ne mogu da podignu cene svog krompira koliko oni zele. Bezobrazluk ocigledan.

  • Bg Vreme: 12.04.2015 14:20h

    Kakav god da je uvozni krompir on je jeftiniji od naseg, sto znaci da se isplati prozvoditi krompir po toj nizoj ceni. Neka i nas bude po toj ceni, ja cu ga kupiti bez problema a ne da mi nas seljak podize 200 do 300% i da kuka kako nema racunicu.

  • realno Vreme: 12.04.2015 14:22h

    Neka spuste i nasi seljaci cenu i nema problema. Ne vidim u cemu je problem?! Koliko vidim njima je drze da ga bace nego nesto da zarade. Hoce da klepaju po 500%

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP