Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NESPORAZUM MINISTARSTVA TRGOVINE I UPRAVE CARINA SKUPO KOŠTAO ŠPEDITERE

Uvoznici „častili” državu sa 15.500 dinara po vozilu!?

Autor: Ružica Kantar | 30.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Uvoznici polovnih automobila, častili su državu sa 15.500 dinara po svakom vozilu starijem od 2001. godišta, a sve zbog navodnog nesporazuma Ministarstva trgovine i Uprave carina.

Na polovnjake koji su carinjeni posle  18. juna, dodat i  namet o homologaciji,  iako je posebna  potvrda o „euro tri“ motoru ukinuta novim pravilnikom

Na polovnjake koji su carinjeni posle 18. juna, dodat i namet o homologaciji, iako je posebna potvrda o „euro tri“ motoru ukinuta novim pravilnikom | Foto: Shutterstock

Na polovnjake koji
su carinjeni posle
18. juna, dodat i
namet o homologaciji,
iako je posebna
potvrda o „euro tri“
motoru ukinuta
novim pravilnikom

Naime, špediteri koji su nakon 18. juna ocarinili vozila pomenutih godina proizvodnje, morali su pored takse Auto-moto savezu Srbije (AMSS) od 12.600 dinara, da dodatno izdvoje oko 135 evra za potvrdu o homologaciji (provera da li je u pitanju „euro 3“ motor). Iako, novim pravilnikom o uvozu polovnjaka je još 17. aprila ove godine upravo ta potvrda ukinuta!?


Od 13.900 dinara, samo 290 ide u budžet!?


Prema rečima uvoznika Uroša Erčevića, iz Beograda, polovni automobili moraće da poskupe, uprkos sve slabijoj prodaji zbog male platežne moći građana. On je podsetio da je od početka 2014. počeo da se primenjuje katalog AMSS-a, po kojem se određuje vrednost vozila na koju se plaća porez, a koji, kako kaže, ima nerealne cene koje su znatno više od tržišnih.
„Provera Agencije za bezbednost saobraćaja sa pratećim troškovima košta oko 13.900 dinara, od čega samo 290 dinara ide u budžet Srbije, a svi ostali troškovi su vezani za AMS, Agenciju za bezbednost i izdavanje nekakvog obrasca”, naglasio je Erčević. Tu su i troškovi da se vozilo šlep službom preveze na mesto pregleda i nazad, tako da ti troškovi, kako je naveo, svakako prelaze 20.000 dinara. On je napomenuo da su papiri tih automobila već prošli sve provere u inostranstvu.

Nikola Jovanović, jedan od špeditera, potvrdio je za naš list da je 18. juna dobio obaveštenje o neophodnosti potvrde o homologaciji, zbog koje će, kako kaže, samo za takse morati da izdvoji oko 30.000 dinara po vozilu.

- Ta potvrda ukinuta je još 17. aprila, kada je donet novi pravilnik, po kome je kontrola ispravnosti vozila poverena AMSS i Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde se i ustanovljava da li je reč o „euro tri“ automobilima ili ne, pa samim tim ne postoji potreba i za posebnom potvrdom o homologaciji - objašnjava Jovanović i dodaje da je ovim postupkom, osim što su više nego duplirani troškovi, produžena i sama procedura registracije vozila.

- Tako je sada za registraciju vozila potrebno između mesec i mesec i po dana, ne računajući izgubljenu ili zaturenu dokumentaciju koja se nalazi u proceduri. Sada da bi ocarini automobil koji je 2001. godište ili stari, uvoznik mora da plati 15.500 dinara za potvrdu o homologaciji, koja se čeka od 10 do 20 dana. Nakon toga sledi carinjenje i plaćanje carinskih dažbina, a potom i skladištenje koje se plaća po danu. Tek posle toga, automobil se vozi u AMSS, kojem se plaća 12.600 dinara, a na tu potvrdu se čeka još 10 do 15 dana - ogorčen je Jovanović. Ovaj špediter napominje i da se sa ovim ne slaže nijedan uvoznik polovnih automobila, kao i da se zbog ove odredbe smatraju oštećenim i prevarenim.

U Srbiju se godišnje  uveze 100.000 polovnjaka

U Srbiju se godišnje uveze 100.000 polovnjaka | Foto: Robert Getel


- Na ovaj način satire se uvoz polovnih automobila, uništavaju se mali igrači, a tržište se otvara za krupan biznis - smatra naš sagovornik. U Srbiju se svake godine uveze više od 100.000 polovnih
vozila.

Najbolju ponudu polovnih automobila u Srbiji možete pogledati OVDE.

Agencija: Reč je o nesporazumu!


Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja potvrdio je za „Alo!“ da se radi o nesporazumu i da je baš u petak, navodno, pola sata pre poziva „Alo!“, Savezna uprava carina dopisom obavestila carinarnice da se ubuduće priznaje samo potvrda AMSS i Agencije za bezbednost saobraćaja o ispravnosti vozila.
- Došlo je do nesporazuma između Uprave carine i Ministarstva trgovine. Međutim, sada je sve rešeno i uvoznici više neće morati da plaćaju potvrdu o homologaciji - poručuje Jovanović. Na pitanje da li će oštećenim uvoznicima biti vraćen novac, Jovanović odgovara „da ne veruje da je veliki broj uvoznika platio taksu, jer su čekali da vide šta će da se desi“, ali da će onima koji su platili novac biti vraćen.

Poslednji komentari
  • Luka Laban Vreme: 30.06.2014 08:17h

    Je li ovaj direktor Agencije onaj penzionisani general policije u ponovnom stalnom radnom odnosu u Vladi Srbije koji prima i veliku penziju i direktorsku platu istovremeno ? Dnooo dnaaaaa!

  • ÄŒika VeljaOB1uF Vreme: 30.06.2014 08:37h

    Pa ovaj direktor Agencije ni nezna da nema više savezne države pa ni savezne carine već Uprave carine . Strašno koje neznanje! A da li on zna čime se bavi ta njegova Agencija sem partijskog pranja novca i sl? Kako gospodin Premijer može da toleriše sve ovo i ovakav kriminal? Pri tome je koliko sam pročitao ovaj gospodin penzioner MUP a radi u Vladinoj agenciji. To ima samo u Srbiji i nigde više! Jadni poreski obveznici koga sve i po kojoj osnovi plaćaju !

  • SasaV Vreme: 30.06.2014 12:52h

    Lopovska posla i mislim da svaki drugi komentar nije potreban,moze se samo postaviti pitanje odgovornosti,onih koji su to omogucili,onih koji kraduckaju i onih koji to tolerisu.Konkretno meni tri auta vec od 18.aprila stoje zarobljena zbog proceduralnih problema,tj.lopovluka.

  • ivan Vreme: 30.06.2014 20:23h

    kako im nije stramota za jedan avto treba da se ceka tri meseca sramota za drzavu ludi jeli ima negde ko ne placka u ovoj drzavi dali smo mi hao narod slepi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP