Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PAŽLJIVO BIRAJTE MANIKIRKE

Uz lepe nokte, teška infekcija

Autor: Radmila Briza/Isidora Tubin | 28.06.2015 - 20:24:00h | Komentara: 0

Struganjem nokta da bi se nalepio veštački otvaraju se vrata za prodor bakterija i glivica, upozorava dr Aleksandar Adamović.

Manikir

Opasna nadogradnja noktiju | Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, doktori se susreću s novom vrstom pacijenata - devojkama koje stavljaju veštačke nokte i posle toga završavaju u lekarskoj ordinaciji!
Doktori ih leče od užasnih gljivičnih, bakterijskih infekcija, alergija, ali i deformiteta nokatnih ploča! A razlog svemu tome je nestručnost "manikirki" u salonima koji im "obrađuju" nokte kako bi im izlile ili nalepile veštačke!

- Kada sam uradila nokte bila sam presrećna! Lepi, sjajni i dugi! Ali moja sreća trajala je samo nekoliko dana. Prvo sam osetila svrab, pa mi se pojavilo crvenilo i otok. Shvatila sam da nešto tu ne valja. Otišla sam kod doktora koji mi je rekao da sam uz lepe nokte "zaradila" i tešku gljivičnu infekciju. 
Propisao mi je terapiju i savetovao da, ukoliko hoću veštačke nokte, onda idem u proverene salone - priča za „Alo!“ N. M. (26).

Manikir

Samo naizgled zdravi nokti | Foto: Shutterstock

Dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, potvrđuje za „Alo!“ da i u tu ustanovu stižu takvi pacijenti.

- Da, posle lepljenja veštačkih noktiju može da dođe do gljivične i bakterijske infekcije! Problem je što u kozmetičkim salonima pre stavljanja veštačkog nokta stružu i šmirglaju prirodni. Kada to rade, mora da dođe do određenih promena oko njega. To nije nikakav kozmetika, već šusteraj! Jer struganjem se otvaraju vrata za prodor gljivica i bakterija. A onda se na takav nokat nalepi veštački! One trpe, jer je moda. Apelujem na devojke da ne rade to, jer nije dobro po njihovo zdravlje - upozorava dr Adamović.

Aleksandra Resanović, kozmetičarka, dodaje za „Alo!“ da je viđala „posledice rada“ nestručnih radnica u kozmetičkim salonima, koje su što je najgore samouke, a preuzele su odgovornost da se bave tim poslom.

- Većina njih je tokom “prakse” za budući posao uradila samo jedno izlivanje noktiju mušteriji. Nažalost, prava obuka ne može da traje nekoliko dana i košta puno više od par stotina evra, koliko koštaju brzi kursevi izlivanja noktiju. U praksi sam viđala deformisane nokatne ploče koje su crvene i bole, ali i najteže gljivične infekcije. Takve mušterije odmah sam slala kod dermatologa. Ne rizikujem, iako turpiju i sav alat sterilišem i vodim računa o sprečavanju prenosa infekcija - zaključila je ona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP