Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALBANCI OPKOLILI SRPSKU KUĆU

UŽAS: Hiljadu huligana nam je skandiralo pred vratima, četvoro dece nam se prestravilo!

Autor: Radojka Ćoralić | 16.10.2014 - 20:50:00h | Komentara: 8

- “Ubij, ubij, ubij Srbina“, urlalo je uglas 500 razjarenih albanskih huligana na čistom srpskom ispred moje kuće. Agonija je trajala čitavih 20 minuta. Krv mi se u žilama zaledila od straha. U kući je bilo četvoro male dece, cela porodica, ukupno nas jedanaestoro. Deca su mi se uplašila, osmogodišnja bratanica se upiškila od straha - prepričava Srbin iz Gnjilana za „Alo!“ agoniju koju je preživeo posle prekida fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.

Agonija je  trajala čitavih  20 minuta. Krv  mi se u žilama  zaledila od  straha

Agonija je trajala čitavih 20 minuta. Krv mi se u žilama zaledila od straha | Foto: Profimedia.rs

- Razmišljao sam samo da mi decu ne diraju. Nismo mogli da bežimo jer nismo smeli da izađemo da ih ne bismo iritirali... Policije u tom trenutku nigde nije bilo ili je bar ja nisam video. Tek posle dvadesetak minuta pojavio se beli kombi, i tada su verovatno dobili instrukcije da se povuku i oni su se kao po komandi okrenuli ulevo i otišli - kaže naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti i dodaje da je tek posle tog incidenta stigla policija i blokirala ulicu.

- Posle incidenta na utakmici, oko 1.000 Albanaca koji su u centru grada putem dva video-bima pratili prenos podelilo se u dve grupe i krenulo u šetnju gradom, uglavnom ulicama gde žive Srbi, skandirajući „Šipnija“ (Albanija) i „ubij, ubij Srbina“ - govori ovaj meštanin Gnjilana, u kojem danas živi svega 40 Srba, među kojima je sedmoro dece starosti do osam godina. Većina njih je preksinoć doživela sličnu sudbinu.
 
- Albanci su slavili pobedu jer su se na albanskim televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju pojavile tvrdnje analitičara i komentatora da je „stvar gotova“ i da će odluka UEFA sigurno biti 3:0 u korist Albanije - naglašava on.
Kako saznajemo, među tamošnjim Srbima i juče su vladali strah i panika, jer su se nagoveštavala nova okupljanja Albanaca. Zbog toga se petnaestak Srba skupilo u dvorištu crkve Svetog Nikole jer, kako kažu, tu se osećaju najbezbednije, a i tamošnji sveštenik je u kontaktu sa policijom i lokalnim vlastima. S druge strane, već oko podneva, pedesetak mladića albanske nacionalnosti okupilo se u centru grada, ali je na sreću sve prošlo bez incidenata.
 
- Poučeni prethodnim iskustvom i događajima od utorka uveče, mnogi Srbi koji ovde rade u prosveti i zdravstvu i obično se u Srbiju vraćaju vikendom, već su spakovali kofere i krenuli put Srbije - kaže naš izvor i dodaje da je grad juče bio sablasno pust jer nijedan Srbin iz okolnih mesta iz straha nije došao u grad, iako to rade svakodnevno. Inače, u okolnim mestima u Gnjilanu živi oko 10.000 Srba.

Naš sagovornik je istakao i da je još u utorak nešto pre podneva u Prištinu stiglo oko 1.000 albanskih zastava i da je već tada, širom Kosova, krenula vožnja automobilima uz sirene i skandiranja Albaniji.

Razbijali flaše o srpske kuće

Posle prekida utakmice, jedan mladić bacio je kamen u parohijski dom pravoslavne crkve u gornjem, srpskom delu Orahovca, u Metohiji. Srpski izvori iz Orahovca kažu da je kamen bačen na osvetljeni prozor i da je pao u sobu u kojoj je bila supruga sveštenika Srđana Jerinića, s dvoje dece, ali srećom niko nije povređen. Isti izvor navodi da su prethodno trojica albanskih mladića uz povike “Albanija, Albanija!” prošla srpskim delom Orahovca, razbijajući staklene pivske flaše o zidove srpskih kuća, posebno na trgu ispred pravoslavne crkve. Potom su na oronuloj kući prekoputa parohijskog doma okačili zastavu Republike Albanije i pobegli.

Satnica dešavanja

Dok je ispred njegove kuće trajala agonija, ovaj meštanin Gnjilana je o dešavanjima ispred njegove kuće putem društvene mreže obaveštavao prijatelje i rođake, koji su bili zabrinuti za njihovu bezbednost.
20.30 U centru grada se okupilo oko 1.000 Albanaca i putem video-bima prati prenos utakmice. Sve je mirno.
21.26 Utakmica je prekinuta.
21.50 Oko 1.000 maskiranih huligana ofarbanih u albanske simbole se deli u dve grupe i kreće u šetnju gradom, najpre pored crkve Svetog Nikole i ulicama u kojima žive Srbi.
22.30 Oko 500 njih je stiglo pred moja vrata i skandira „ubij Srbina, ubij Srbina“.
U kući je nas jedanaestoro, četvoro dece. Policije nigde nema, deca su uplašena.
(Nije svejedno uopšte! Definitivno se selim sa Kosova, što je mnogo, mnogo je”, poručio je tada prijateljima ovaj Srbin.)
22.48 Stiže beli kombi i verovatno dobijaju instrukcije da se povuku.
22.50 Masa se povlači i odlazi dalje.
22.55 Situacija ispred moje kuće se polako smiruje, ali j... ovakav život pod konstatnim pritiskom i stresom.
Poslednji komentari
  • Saran Vreme: 16.10.2014 21:10h

    To je srpska satisfakcijau za dogadjak 14.10 na stadionu kada 35000 gledalaca koji su u horu i u vremenu intoniranja Albanske himne viknulo isto, ali ubij albance. Policija je bila tu cak 4000, Prebacivanje

  • asid Vreme: 17.10.2014 01:32h

    Ovo je proizvod zapadne demokratije!

  • Dejan Vreme: 17.10.2014 08:28h

    Primitivci i divljaci . Ali stvarno !

  • Nele69 Vreme: 17.10.2014 09:28h

    E jadni, mali i bedni čoveče. Mali mrav je korisniji od tebe. Neznam šta bi bilo da si se ti našao u takvoj situaciji, pa ma ko da je ispre tvoje kuće. Neka ti je Bogom prosto

  • Enko Vreme: 17.10.2014 10:20h

    Pa sad je 2014 godina druže sa Kosova, šta si do sad radio tamo? Ti i tvoja porodica nećete sačuvati Kosovo, bežite bre odande...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP