Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTKRIVEN JOŠ JEDAN SLUČAJ TRGOVINE LEŠINAMA

UŽAS!: Prodavali meso crkotina iz poplava!

Autor: Kurir | 08.06.2014 - 12:11:00h | Komentara: 2

Na tezgama se trgovalo uglavnom ribom koja je uginula u poplavama, a sumnja se da su se u prodaji našle i lešine stoke - krava i svinja

Svinje su  obeležene kao da je u pitanju bila redovna vakcinacija

 | Foto: RAS

 

Lešine uginulih životinja i ribe nakon poplava našle su se na pijacama u nekoliko srpskih gradova, kaže prof. dr Brana Radenković Damnjanović, predsednica Srpskog veterinarskog društva.


- Bilo je slučajeva da su uzimali leševe stoke, komadali ih i prodavali - kaže ona.

SMEDEREVSKI INSPEKTORI POJMA NEMAJU O PRODAJI LEŠINA

Šef Odseka za inspekcijske poslove u Smederevu Gojko Nešić pojma nema da se u tom gradu prodaje somovina iz poplava. Ni načelnik Komunalne policije Ljubomir Antić nije znao ništa o tom događaju i uputio nas na načelnika tržišne inspekcije Radeta Vasovića, ali ni on nije upoznat s tim slučajem. Šefice veterinarske inspekcije Vesne Gonsiorovski takođe nije obaveštena.
- Mi nismo našli nikakvu ribu u prodaji. Ako se tako nešto desilo na pijaci, to treba da spreči pijačna uprava - rekla je ona za Kurir.

Sprečena prodaja

Nije želela da otkrije gde su lešine prodavane, ali je rekla da se radi o ribi iz ribnjaka.
- Pojedinci su u poplavljenim područjima na teritoriji Velike Plane, Smederevske Palanke i Smedereva sakupljali ribu i prodavali je na tezgama na pijaci. Građani su to primetili i prijavili lokalnoj inspekciji, koja je brzo reagovala i sprečila da se to i dalje radi - rekla je Damnjanovićeva. Da se radi o pokušaju prodaje soma na pijaci u Smederevu za Kurir je potvrdila prof. dr Ljiljana Janković s Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

- To je otkriveno, pa nisu uspeli da prodaju ribu. Međutim, neki siromasi iz Velike Plane vade ribu koju je poplava izbacila u njive. To je živa riba koju oni izlovljavaju i jedu jer nemaju ništa drugo - rekla je Jankovićeva i dodala da ne zna da je bilo slučajeva da je neko prodavao meso uginule krupne stoke.

Bivši veterinarski inspektor Miroslav Stojšić kaže za Kurir da je teško da se stoka koja se udavila nađe u prodaji jer se već raspada, ali da postoji mogućnost da se preživela stoka razboli i prenese zarazu.

smrad ribe, mrtva riba

Ilustracija | Foto: freedigitalphotos.net

Kontrola žive stoke

- Treba kontrolisati preživele životinje jer postoji velika opasnost da obole od salmonele, stafilokokoza, antraksa i da se ta zaraza s njih prenese na ljude. Zato moraju da se pooštre kontrole kod preživele stoke da neko ne bi klao obolelu stoku i prodavao je. Ipak, u klanicama nema inspektora jer je Uprava za veterinu promenila pravilnik i sve prepustila samokontroli klaničara.
Poslednji komentari
  • Agropress Vreme: 08.06.2014 12:58h

    Molim Vas da uklonite ovu vest jer je prof. dr Brana Radenkovic demantovala pisanje Kurira. Tacna informacija je da je ranijih godina bilo slucajeva prodaje i da to sada treba spreciti neskodljivim uklanjanjem zivotinja.

  • KIKI 11 Vreme: 08.06.2014 13:48h

    GOSPODINE VUCICU STA KAZETE NA OVO,KADA VEC TAKO KONTROLISETE SVE KONTROLISETE U DRZAVI.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP