Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLANICI NOVOG SAZIVA “SLUŽBENO” PROVELI 498 DANA U INOSTRANSTVU

Uzeli 34 miliona za
putovanja po svetu!

Autor: I. Kljajić - M. Dakić | 02.11.2013 - 11:06:00h | Komentara: 6

Poslanici Skupštine Srbije proveli su od početka novog saziva, za svega 16 meseci rada, čak 498 dana na službenim putovanjima, i to računajući isključivo inostrane destinacije! Ove ture iz kase parlamenta plaćene su 34 miliona dinara, a samo za dnevnice otišla je trećina ove sume, to jest 12.066.558 miliona!

Poslanici putovanja

*Kliknite na grafiku za uvećanje

Prema zvaničnoj evidenciji koju je „Alo!“ dobio iz Skupštine Srbije, naši parlamentarci su od 1. juna 2012. do 30. septembra ove godine boravili na ukupno 172 službena putovanja preko granice, radili su između ostalog i u Ekvadoru, Indoneziji, Maroku, Monaku, na Malti i stigli i do Kanade, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Poslanici putovanja

 

Putovali i na seoske slave
O budžetskom trošku putovalo se i na seoske slave. Tako je narodni tribun Miodrag Linta u septembru bio na proslavi slave u selu Podbrdo, u opštini Mrkonjić Grad. On je četiri dana učestvovao i na konferenciji „Dani Hercegovine“ u Trebinju, a u avgustu je bio i na ustoličenju episkopa bihaćko-petrovačkog Atanasija Rakite. Sve troškove snosila je Skupština Srbije.

Dok su kod nekih putovanja troškove smeštaja, prevoza ili hrane snosili sami organizatori, svih 447 deviznih dnevnica je palo na teret skupštinske kase. Najviše nas je koštalo profesionalno usavršavanje „Otvoreni svet“, na koje je u Ameriku, i to na 12 dana, poslato 10 narodnih poslanika. Mada je organizator pokrio sve njihove troškove, srpski parlament je morao da isplati čak 120 dnevnica, to jest 8.452 evra!

Sedmodnevni aranžman u Ekvadoru, povodom 128. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije, u potpunosti je platila Skupština i iz podataka koji su nam dostavljeni ne vidi se koliko je on koštao, ali je jasno da je troje poslanika dobilo gotovo 1.000 evra za dnevnice. Na trodnevni Seminar o nacionalnoj bezbednosnoj politici u Nemačku je putovala delegacija od čak 12 parlamentaraca, za šta su im dodeljene dnevnice od 3.132 evra.
Još veći zahvat iz skupštinske kase napravila je „studijska poseta“ švedskom parlamentu za devetoro naših poslanika. Tom prilikom je isplaćeno 45 dnevnica - ukupno 3.450 evra!

Poslanici putovanja

Pare i za brigu o Mediteranu i pištoljima
Osim papreno skupih putovanja, poslanici su utefterili i, u najmanju ruku, diskutabilne ture. Mada Srbija odavno ne izlazi na more, njen parlament vrlo posvećeno učestvuje u aktivnostima Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM). Tako su srpski poslanici u maju išli u Maroko na „sastanak Upravnog odbora PAM-ovog panela o trgovini i ulaganjima u Mediteran“, ali i u Ženevu na međuvladinu konferenciu „Ovladavanje trgovinom radi napretka Mediterana“. Konstantinu Samofalovu je tako razlog da skokne preko bare bio Parlamentarni forum o malom oružju i lakom naoružanju, koji je u martu organizovan u Njujorku.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 02.11.2013 11:18h

    Народни посланици путују. Мора да шире идеју о Србији на све стране света. Морају да нам доносе искуства из белог света. Није битно колико то кошта. Платиће неко. Није лепо што се ставља у први план Омеровић Мехо јер ће се тумачити као злостављање припадника националне мањине у српској држави. А то што Србе злостављају на све четири стране света, то за народне посланике није ни битно, јер они нису ни контактирали са Србима тамо далеко где путују. Једино народни посланик Линта обилази Србе у окружењу. Ови остали, обилазе гастро/туристичке/шопинг знаменитости. Куда иду дивље свиње.

  • miko Vreme: 02.11.2013 11:43h

    Ala se stedi, bruka i velika sramota.

  • Sredoje Vreme: 02.11.2013 13:12h

    Zato mi ostali zivimo u bedi i siromastvu, a neko nema para ni za mesecnu kartu!

  • dragana Vreme: 02.11.2013 17:15h

    i mi da stedimo da bi oni mogli da uzivaju,strasno a koliko vidim bice jos strasnije

  • Bocko Vreme: 02.11.2013 17:35h

    Sve su to uradili u nasem interesu. Za mene ne moraju vise da se na ovakav nacin muce...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP