Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UHAPŠEN ZORAN OBRADOVIĆ, DIREKTOR AGENCIJE ZA OSIGURANJE DEPOZITA

Uzeo mito od 100.000 evra!

Autor: B. Jelovac | 11.05.2014 - 08:34:00h | Komentara: 3

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) uhapsili su Zorana Obradovića, direktora Agencije za osiguranje depozita, zbog sumnje da je zahtevao i primio mito u iznosu od 100.000 evra kako bi dao saglasnost niškoj firmi „Ideal kompani“ da sprovede program konsolidacije i izađe iz stečaja.

Zoran Obradović

Zoran Obradović

Obradović uhapšen zbog
sumnje da je primio mito kako bi dao saglasnost firmi „Ideal kompani” da sprovede program konsolidacije i izađe iz stečaja

Obradovića je vladajuća garnitura sa SNS-om na čelu početkom oktobra 2013. godine dovela na čelo Agencije zbog bogatog radnog iskustva, ali su simpatizeri “naprednjaka” u samoj Agenciji bili šokirani, podsećajući da je reč o kadru URS-a i čoveku koji je godinama važio za desnu ruku Mlađana Dinkića.

- Niški biznismen Grada Nikolić uzeo je svojevremeno kredit od Agrobanke. Sama Agrobanka nakon toga otišla je u stečaj, te je u maju 2012. osnovana Nova Agrobanka koja je preuzela dug po kreditu u slučaju „Ideal kompani“.

Simpatizeri „naprednjaka”
u samoj Agenciji bili su
šokirani kad je postavljen
na čelo, podsećajući da je
reč o kadru URS-a i čoveku
koji je godinama važio za
desnu ruku Mlađana Dinkića

Nikolićeva firma otišla je potom i sama u stečaj negde u junu 2012, ali je kasnije napravila plan konsolidacije da bi izašla iz tog stečaja. Da bi to ostvarila, bila joj je potrebna najpre saglasnost Nove Agrobanke, koja je, međutim, i sama otišla u stečaj, te je za nju bila nadležna Agencija za osiguranje depozita čija je saglasnost u stvari bila i ključna u ovom slučaju - objašnjava naš izvor blizak istrazi.

Zoran Obradović

Obradović je u decembru prošle godine imenovan za člana Komiteta za
finansijsku stabilnost Srbije | Foto: FoNet

 

Bogata karijera
Uhapšeni Obradović, po zanimanju doktor ekonomije, od 1984. do 2001. radio je u “Prvoj petoletki”, najduže na mestu pomoćnika generalnog direktora. Od 2001. bio je angažovan u Agenciji za osiguranje depozita kao stalni predstavnik u Beogradskoj banci i Beobanci, odnosno kao poverenik za likvidaciju Valjevske banke i Beobanke. Obavljao je funkciju pomoćnika predsednika Komercijalne banke, kao i više dužnosti u Eksim banci, HVB banci i Unikredit banci.

Obradović tu saglasnost nije dao nego je odugovlačio, a potom je u periodu od 17. aprila do 7. maja ove godine preko posrednika Branislava Kovačevića, koji je takođe uhapšen, više puta zahtevao poklone i novac od Nikolića. Da bi niška firma mogla da se reorganizuje i izađe iz stečaja, Obradović je, naime, morao dati pismenu saglasnost povereniku Nove Agrobanke, koja je zbog kredita bila poverilac „Ideal kompani“. Otuda je Obradović trebalo da da izjavu na ročištu zakazanom za 7. maj pred Privrednim sudom u Nišu tim povodom, a istog dana oko 8 sati ujutru Nikolić je doneo 100.000 evra u Beograd i predao ih u bašti jednog restorana na Trgu Republike uhapšenom Kovačeviću. Iako su obojica od tada saslušavana na informativnom razgovoru u policiji, inspektori su nakon prikupljenih čvrstih dokaza krajem ove nedelje krenuli sa hapšenjem.

Kafići na Trgu

Primopredaja novca izvršena 7. maja u 8 sati ujutru u kafiću na Trgu Republike | Foto: D. Milenković

Obradović je u decembru prošle godine imenovan za člana Komiteta za finansijsku stabilnost Srbije koji je formirala Vlada i u kojem je bio uz ministra Lazara Krstića i guvernerku Jorgovanku Tabaković. Međutim, ništa od toga mu po svemu sudeći nije pomoglo da ne bude procesuiran.

Grada Paša
Obradovićeva „žrtva“, niški biznismen Grada Nikolić, poznat kao Grada Paša, u žižu javnosti dospeo je pre deset godina kada je u Nišu osnovao avio-kampaniju „Aero Nais“.

Grada Nikolić

Grada Nikolić | Foto: B. Janačković

Mediji su tada tvrdili da iza firme stoje bivši premijer Zoran Živković i fudbaler Dragan Stojković Piksi, što su obojica odlučno demantovala. Grada Nikolić inače bio je i dugogodišnji predsednik skupštine MB Banke. Njegova firma „Ideal kompani“ bavi se proizvodnjom papira i kartona i ambalaže od papira i kartona.

Poslednji komentari
  • Nišlija Vreme: 11.05.2014 09:43h

    Tajkuni koji ne pačaju poreze i radnike u ZATVOR,imam informacijuda hoće da dovedu poslušnijeg direktora, da se tajkunske firme spasu, i da im se otpišu porezi i obaveze koji nisu platili.

  • Vodoinstalater Vreme: 11.05.2014 09:51h

    Ovakvih i jedan i drugi su olicenje zemlje u kojoj zivimo!

  • Anja Vreme: 11.05.2014 18:47h

    Zasto se prestalo i sa istrazivanjem stecajne mafije, ova Agencija je povezana sa stecajnim upravnicima banaka u stecaju i tek tu treba videti koja postoji otimacina i malverzacije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP