Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEZADOVOLJNI REŠENJIMA NBS

Uzimali kredite u francima: Robijaćemo 35 umesto 30 godina!

Autor: Mihailo Medenica | 26.02.2015 - 14:28:00h | Komentara: 6

Izgleda da su „odmarači za stopala“ dali efekta, pa je iz Narodne banke Srbije posle mesec dana stiglo rešenje za kredite u švajcarcima.

Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković | Foto: Vesna Lalić

Sva četiri ponuđena modela, od konverzije kredita u evre do ostanka u „švajcarcima“ po manjoj kamatnoj stopi, idu na ruku bankama više nego klijentima, jer njima se ostavlja isti prostor za manipulaciju, a korisnicima privid kako je bolje da pet godina duže otplaćuju kredite po „povoljnijim“ uslovima.


Dobra ponuda
 

Odluka NBS-a za lakšu otplatu kredita u „švajcarcima“ je dobra, jer nudi veliku fleksibilnost, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin.
- NBS je uradio najviše što je mogao, i ta odluka je u skladu sa realnim mogućnostima poslovnih banaka. Da sam u odelu štediša, iskoristio bih ovu mogućnost - rekao je on, dodajući da NBS nije imao obavezu da smanji teret duga dužnicima, i ovu meru je ocenio kao izraz dobre volje.

Suštinski, umesto „robije“ od 30 godina velikodušno je ponuđeno da „robijamo“ 35, bez ikakve odgovornosti banaka zbog malverzacija sa kamatnim stopama, smatraju oni koji te kredite treba da vraćaju.

- Manje je štete bilo dok su se pravili „mrtvi“ jer, lično, kao čoveku sa švajcarskom omčom oko vrata, samo su mi pridržali hoklicu, očekujući da se poradujem što ću se duže i bolnije gušiti - kaže jedan od zaduženih Igor M.
Sličnog je mišljenja i Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“, čoveka koji se godinama bori za prava prevarenih „kreditlija“.

- Udruženje „Efektiva“ odbacuje ponuđene modele za rešavanje problema kredita u švajcarskim francima, koje je predložila NBS, kao nepovoljne i nedovoljne. Nakon mesec dana obećanja, jasno je da NBS nema snage, a verovatno ni volje, da se izvuče iz bankarske stege i uticaja - naglašava Gavrilović, i dodaje:
- Treba biti iskren i reći da ga ni dosada nisu radili u skladu sa interesima građana Srbije, već isključivo u interesu banaka, najviše stranih koje posluju u Srbiji. „Efektiva“ neće dozvoliti NBS da se tek tako izvuče iz procesa rešavanja svih problema koje građani imaju sa bankama.

S druge strane, guvernerka Jorgovanka Tabaković poručuje da je odluka NBS-a doneta pažljivo, jer nisu svi građani u istoj poziciji. Ta odluka je, podseća, obavezujuća i predviđa da se u periodu ne dužem od 30 dana građanima ponude aneksi ugovora. Ona dodaje da ovoga puta NBS traži od banaka detaljno izveštavanje o ponudi koju su dali korisnicima kredita pojedinačno, a ukoliko se banke ne budu pridržavale te odluke, biće sankcionisane.

- Neko će reći da je NBS bio spor u donošenju mera. Da smo dugo analizirali i odmeravali rešenja. Mi kažemo da smo bili oprezni. Tražili smo održiva i, koliko je to moguće, pravična rešenja - kaže Tabakovićeva.
Poslednji komentari
  • zeljko Vreme: 26.02.2015 16:05h

    Da nebi oni da im drzava u celosti oprosti kredite.Hteli su da budu pametniji od drugih sad neka plate..

  • kojo Vreme: 26.02.2015 18:30h

    Sto se NE bune stedise u svajcarcima,njima je dobro da raste ,samo ovi koji su mislili da je svajcarac stabilan pouzimali kredite ,pa kuku lele pomagaj drzavo a mislili da je ta njihova racunica najprofitabilnija.Malo morgen .

  • Anoniman Vreme: 26.02.2015 19:19h

    Problem je sto svi preteraju sa kolicinom koju stavljaju u rizle i sto konzumiraju sa alkoholom. Nikako ne treba mesati to i alkohol. Kako se meni nijednom nije desilo nista tako slično a koritim to vec vise od godinu dana???

  • branko1 Vreme: 26.02.2015 19:22h

    Strašno mi smeta ton I arogancija,naravno I bezobrazluk imaoca kredita u francima.Ne znam ni šta su očekivali.Možda da im mi vratimo kredit.Nisu bili takvi kad su dobijali te kredite,koji su bili neuporedivo bolji od bilo kog drugog kredita.Žao mi je što su došli u ovu situaciju,ali je bezobrazluk napadati sve I svakog,samo ne sebe, što su uzeli taj kredit.Strpljenje dobra volja za razgovore I zahvalnost ako se pomogne.

  • Kosarah Vreme: 26.02.2015 21:20h

    Dno dna. Ne znam da li je poražavajuće to što nose originale ili to što su kopije. Činjenica da neko nosi kopije brendova govori dovoljno o karakteru te osobe.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP