Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BUDITE UZ ALO.RS I PRATITE IZBORE U JUŽNOJ POKRAJINI

UŽIVO: Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji!

Autor: Ekipa Alo! / Agencije | 03.11.2013 - 09:02:00h | Komentara: 2

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori na kojima će učestvovati 103 izborne liste sa ukupno 7.932 kandidata za odbornike. Do 11 časova na glasanje za gradonačelnike i odbornike 39 opština na Kosovu izašlo je 214.029 građana ili 12,04 odsto upisanih birača, rekla je predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka.

Milorad Dodik

Ona je na konferenciji za novinare održanoj danas u 12.20 rekla da je to manje u odnosu na prošle lokalne izbore, kada je na glasanje do tog vremena izašlo 15,29 odsto upisanih birača.

Prema njenim rećima, najviše birača je glasalo u opštini Mamuša sa turskom većinom, oko 20 odsto, sledi Parteš, sa srpskom većinom sa više od 18 odsto, a potom Štimlje, Suva Reka i Obilić.

Ona je kazala da je izlaznost na severu Kosova manja - u Leposaviću 5,01 odsto, Zubinom Potoku 4,55 odsto, Zvečanu 3,63 odsto, a u severnoj Mitrovici 2,9 odsto.

Daka je rekla da je policija Kosova zbog ometanja izbora ili nekih drugih problema do sada privela ili zaustavila 11 osoba.

Očekuje se da će uskoro više informacija o preduzetim merama saopštiti kordinator Državnog tužilaštva za izbore Ljaura Pulja. 

U 4 srpske opštine glasa se na 94 biračka mesta, a ceo proces biće pod budnim okom kako međunarodnih bezbednosnih snaga tako i stranih posmatrača.
Centralna izborna komisja (CIK) je potvrdila da pravo da glasa na izborima ima 1.779.357 glasača koji će birati odbornike i gradonačelnike u 39 opština, a u odnosu na prethodne lokalne izbore broj onih koji će moći da glasaju je porastao za 11.72 odsto.
Od ukupno 103 potvrđene izborne liste 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.
Izbore će pratiti osim lokalnih i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, a o tome da grasanje protekne u najboljem redu brinuće i međunarodne misije Euleksa i Kfora.
Izbore će pratiti 30.173 posmatrača koji su akreditovani u CIK-u.
Najviše posmatrača - 21.030, dolazi iz političkih stranaka, iz građanskih incijativa je 5.535 posmatrača, iz dve koalicije 253 posmatrača, a četiri nezavisna kandidata imaju 167 posmatrača.

dd

Kosovska Mitrovica | Foto: Marko Đurica

Ambasade i kancelarije za veze akreditovane u Prištini imaju 210 posmatrača, dok će iz četiri međunarodne organizacije biti 254 posmatrača.
Dve institucije imaju 54 posmatrača, 21 organizacija civilnog društva 2.479 posmatrača, dok iz medija dolazi 191 posmatrač.
Pred glasačima će se naći dva glasačka listića, jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.
Očekuje se da rezultati izbora budu proglaseni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.
U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

CIK samoproglašenog Kosova potvrdio je srpske kandidatske liste i u opštinama u kojima živi više stotina Srba ili ih je jednocifren broj.

Srbi će tako birati odbornike u opštinama Priština, Podujevo, Kosovo Polje, Obilić, Vučitrn, Srbica, Istok, Klina, Peć, Đakovica, Dečani, Lipljan, Uroševac, Prizren, Suva Reka, Kosovska Kamenica i Orahovac.

Izborna mesta otvorena su u sedam ujutru, a zatvaraju u 19 časova.

07:30 U Mitrovici kasni otvaranje pojedinih biračkih mesta


U severnom delu Kosovske Mitrovice glasanje na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji kasni na pojedinim biračkim mestima zbog tehničkih problema koje ima OEBS.

Među prvim gradjanima koji su došli da glasaju na biračkom mestu u Osnovnoj školi Sveti Sava je i kandidat "Srpske" za gradonačelnika Krstimir Pantić koji nije zbog toga uspeo da glasa.

 

08:00 Stojanović: Očekujem da izbori proteknu mirno 

Kandidat liste Gradjanska inicijativa "Srpska" za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović, rekao je jutros da očekuje da lokalni izbore na Kosovu
proteknu mirno i da će na njima apsolutnu pobedu ostvariti lista "Srpska".

"Očekujem apsolutnu pobedu GI "Srpska", mislim da je posle svega, posle kampanje koju smo imali, posle odluka koje smo dobili, da je pobeda "Srpske" više nego očekivana. Mislim da će se danas obradovati mnogi u Gračanici (na Kosovu), ali i u Beogradu", rekao je Stojanović novinarima nakon glasanja u Gračanici.

On je kazao da će posle današnjeg dana sve da se promeni i poručio stanovicima Kosova i Metohije da mogu da očekuju mnogo bolje dane, kada će njihov glas mnogo više i jače da se čuje, i dodao da će u budućnosti biti mnogo više poštovani i uvažavani nego do sada.

Upitan o odzivu birača, on je odgovorio da misli da će zvanični podaci biti nerealni, jer su birački spiskovi neprecizni, kao i da veruje da će najveći broj onih koji imaju pravo glasa, odnosno njih oko 80 odsto koji ovde žive, izaći na birališta.

Stojanović je kazao da precizni podaci o broju stanovnika u opštini Gračanica ne postoje i da prema procenama u ovoj opštini živi između 15.000 i 17.000 stanovnika, a da na biračkim spiskovama ima 19.200 glasača, što je, kako je ocenio "poprilično nerealno i što je jedan veliki paradoks".

08:30 Pristalice bojkota vrše pritisak na glasače


Zagovornici bojkota lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji u neposrednoj blizini biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici vrše pritisak i provociraju one koji jutros glasaju, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Veće grupe ljudi koje su protiv održavanja ovih izbora nalaze se u neposrednoj blizini tih mesta, a oni su jutros neke od gradjana koji su glasali šikanirali, upućivali im pretnje i pogrdne reči.

Kosovska policija čiji su pripadnici u neposrednoj blizini biračkih mesta nije reagovala.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasanje kasni na pojedinim biračkim mestima zbog, kako je rečeno, tehničkih problema koje ima OEBS.

08:56 Autobusi iz Niša sa biračima vraćeni sa Merdara i Jarinja


Prelaz Jarinje jutroš je oko šest sati prešlo šest autobusa iz Kraljeva, Smedereva i Beograda sa raseljenim licima koja su krenula na glasanje na Kosovo i Metohiju, rakao je predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu Aleksadar Erac.


Međutim, prema njegovim rečima, problem je nastao sa autobusima iz Niša koji su sat vremena nakon toga pokušali da predju Jarinje, pošto su prvo neuspešno pokušali da predju na pelazu Merdare.


"Pet autobusa je vraćeno sa prelaza Merdare i onda su oni preko Kopaonika probali da uđu na Kosovo peko prelaza Jarinje", rekao je Erac.


Euleks je dobio dopis sa brojevima tablica autobusa a nisu dali da predju ni prelaz Jarinje, kaže Erac.


Erac dodaje da u ovim trenucima putnici pešice prelaze administrativnu liniju na prelazu Jarinje i na drugoj strani će ih čekati lokalni autobusi koji će ih odvesti na biračka mesta.


Do sada niko od raseljenih nije glasao jer oni koji su prešli administrativnu liniju čekaju one iz zaustavljenih autobusa da im se priključe i da onda glasaju.

Kada bi se ostvarila Dačićeva ideja, svi srpski manastiri bi pripali albanskom Kosovu: Manastir Gračanica

Manastir Gračanica

9:14 Visok odziv, birači se žale na nepravilnosti

Sva biračka mesta u opštini Gračanica otvorena su jutros na vreme, a medju glasačima je bilo i onih koji su javno izrazili svoje nezadovoljstvo pošto ih nema na biračkim spiskovima. Raseljeni Srbin Zoran Milenković koji živi u Nišu kazao je za agenciju Beta da je njemu u Nišu rečeno da se nalazi na biračkom
spisku.

"Kada sam međutim, jutros došao ovde u Gračanicu, meni su rekli da
mene i supruge nema na biračkom spisku i uputili me da se obratim Kancelariji Centralne izborne komisije Kosova (CIK), čije odeljenje radi i u Gračanici," rekao je Milenković.

Kako javlja reporter agencije Beta iz Gračanice, odziv birača u toj opštini od ranog jutra je izuzetno visok, a brojnošću glasača kako nezvanično saznaje, iznenađeni su i pojedini posmatrači na biračkim mestima.

Predsednica Centralne izborne Komisije Kosova (CIK) Valjdete Daka tvrdi da nema izveštaja o incidentima i eventualnim nepravilnostima.

9:33 Otvoreno jedno biračko mesto u školi "Sveti Sava"


U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u sverenoj Kosovskoj Mitrovici otvoreno je jedno od dva biračka mesta za glasanje na lokalnim izborima na KiM cije je otvaranje jutros kasnilo.


Od 8.45 otvoreno je i biračko mesto u školi "Sveti Sava" čije je otvaranje, kao i još nekoliko biračkih mesta zbog tehničkih problema kasnilo, a na kojem jutros uz one koji su izašli na glasanje nije mogao da glasa ni kandidat "Srpske" za gradonačelnika Krstimir Pantić.


Kako je rečeno, to mesto je otvoreno pošto je OEBS delegairao jednog člana biračkog odbora umesto onog koji se nije pojavio, a iz redova je jednog od političkih subjekata koji učestvuju na izborima.


Pravo glasa u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom ima ukupno 66.362 birača. U severnom delu Kosovske Mitrovice pravo glasa na lokalnim izborima ima 27.915 gradjana.

9:34 Otvorena sva biračka mesta na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji jutros su, sa malim zakašnjenjem, otvorena sva biračka mjesta, izjavio je član Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova Nenad Rikalo.


"Na četiri biračka mesta u Zubinom Potoku i na nekoliko biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici nije dostavljen celokupan birački materijal kako bi se na vreme otvorilo biračko mesto, ali je i to otklonjeno", rekao je Rikalo i dodao da su to tehnički problemi koji su rješavani tokom jutra.

On je za televiziju "Most" iz Zvečana rekao da su na sjeveru Kosmeta otvorena 94 biračka mjesta.

Marko Jakšić

Marko Jakšić | Foto: Beta

9:34 Marko Jakšić: Beograd će "neuspeh politike izdaje" pokušati da prebaci na Srbe sa severa Kosova.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije iz Zubinog Potoka Marko Jakšić odbacio je izjavu kandidata liste "Srpska" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimira Pantića da otvaranje biračkih mjesta i izlazak Srba na birališta sprečavaju politički subjekti Srba u zajednici sa Prištinom.

On je rekao Srni da Pantić nastoji da izdaju sopstvenog naroda i državnih interesa Srbije na Kosmetu pripiše Srbima "koji smatraju da izlazak na lokalne izbore znači izdaju sopstvenog naroda i sopstvene države".

"Svestan situacije da Srbi bojkotuju lokalne izbore i da zagovornici izlaska na izbore ne mogu imati toliko Srba da pokriju biračka mesta, Pantić nastoji da optuži sve one rodoljubive Srbe koji ne žele da izlaskom na izbore ugase državu Srbiju na prostorima Kosova i Metohije", rekao je Jakšić.

On je uveren da će izlaznost Srba na severu pokrajine biti "promilna" (nekoliko na hiljadu sa pravom glasa) i da su zagovornici antiizborne kampanje svesni da će Beograd odgovornost za "neuspeh politike izdaje" pokušati da prebaci na Srbe sa severa Kosova.

Krstimir Pantić

Krstimir Pantić | Foto: Saša Đorđević

9:45 Pantić: Albanci i međunarodna zajednica pali na ispitu

Kandidat liste "Srpska" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić rekao je da je jutros bilo nepravilnosti na biračkim mestima na Kosovu i Metohiji i da su i Albanci i međunarodna zajednica pali na ispitu.

"Mi smo sve naše obaveze iz briselskog sporazuma, uključujući organizaciju i učešće u lokalnim izborima, sproveli do kraja, ali na ispitu su pali i Albanci i međunarodna zajednica", rekao je Pantić.

On je novinarima ispred biračkog mesta u Kosovskoj Mitrovici, gdje je trebalo da glasa, rekao da je Vlada Srbije željela da izborni proces na Kosovu i Metohiji danas protekne u najboljem redu.

Na mnogim biračkim mjestima, naveo je on, nema članova biračkih odbora iz onih političkih opcija koje su bliske Prištini, tako da je gotovo nemoguće otvoriti biračka meesta - prenosi RTS.

"Tamo gde je Građanska inicijativa "Srpska" trebalo da vrši kontrolu glasanja, Centralna izborna komisija je zabranila prisustvo ne samo našim članovima biračkih odbora, nego i posmatračima nisu izdate akreditacije", rekao je Pantić.

Prelaz Jarinje jutros je oko šest sati prešlo šest autobusa iz Kraljeva, Smedereva i Beograda sa raseljenim licima koja su krenula na glasanje na Kosovo i Metohiju, ali je problem nastao sa pet autobusa iz Niša koji su sat vremena nakon toga pokušali da pređu Jarinje, pošto su prvo neuspješno pokušali da pređu na prelazu Merdare, rakao je predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kraljevu Aleksadar Erac.

Erac je rekao da je Euleks dobio dopis sa brojevima tablica autobusa, ali nisu dali da pređu ni na Jarinju, nakon čega su putnici počeli da pešice prelaze administrativnu liniju na Jarinju i na drugoj strani će ih čekati lokalni autobusi koji će ih odvesti na biračka mesta.

9:52 Janković glasao u Zvečanu i pozvao gradjane da učine isto

 Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Gradjanske inicijative Srpska Vučina Janković glasao je jutros oko 9:30h u OŠ. Vuk Karadzić na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji.


Janković je nakon glasanja ocenio da su današnji lokalni izbori istorijski i značajni za opstanak srpske zajednice u pokrajini.


On je u izjavi novinarima kazao da je ispunio svoje gradjansko pravo, uputivši poziv gradjanima da učestvuju na današnjim izborima u pokrajini.

10:03 Svetske agencije: Izbori test odnosa Beograda i Prištine

Na Kosovu se danas održavaju loklani izbori koji su "test krhkih odnosa sa Srbijom" u nastojanju Beograda i Prištine da se približe Evropskoj uniji,
ocenjuje agencija Asošijeted pres (AP).

I AP i Frans pres (AFP) izveštavaju o današnjim lokalnim izborima na
Kosovu, na kojima gradjani biraju odbornike i gradonačelnike u 39
opština.

AP navodi da je "Srbija pozvala srpsku manjinu na Kosovu da izadje na izbore", kao i da neki Srbi žele da bojkotuju izbore strahujući da će svojim učešćem potvrditi odvajanje Kosova od Srbije.

Sa druge strane, neki Albanci na Kosovu veruju da će izbori omogućiti da se izdvoji kosovska teritorija kojom će upravljati srpska manjina.

Agencija podseća da je srpsko učešće u političkom životu Kosova jedan od ključnih elemenata sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

I Frans pres ističe da su današnji izbori test koji će utvrditi koliko se sprovodi Briselski sporazum, kao i da je "najveći ulog" odziv Srba sa Kosova, posebno sa severa.

Srbija prvi put ohrabruje srpsku zajednicu da izadje na izbore, zato što je regularno održavanje današnjih izbora uslov sprovodjenja dogovora u sklopu dijaloga i Sporazuma o normalizaciji odnosa, navodi agencija.

Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da će verovatno mnogi na severu Kosova bojkotovati izbore, iako su vlade Srbije i Kosova apelovale na građane da izadju da glasaju.

Dopisnik BBC-ja iz Kosovske Mitrovice javlja da je na severu Mitrovice, gde većinom žive Srbi, više plakata kojima se poziva na bojkot glasanja nego reklamnog materijala kandidata na izborima.

Na Kosovu su jutros u sedam časova počeli lokalni izbori na kojima učestvuju 103 potvrdjene izborne liste, od kojih su 38 albanske, 33 srpske, dok su ostalo liste nezavisnih kandidata, Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore kontroliše preko 30 hiljada posmatrača, a obezbedjuje više
od 5.500 policajaca.

Adrijana Hodžić

Adrijana Hodžić

10:05 Hodžić: Izbori istorijski, najvažnije da proteknu mirno


Kandidatkinja za gradonačelnicu Kosovske MItrovice Adrijana Hodžić glasala je jutros na jednom od glasačkih mesta u Suvom Dolu nakon čega je ocenila da su ovi lokalni izbori istorijski i da je najvažnije da protekunu mirno.


Hodžić je u izjavi novinarima istakla da jutrošnje informacije pokazuju da na nekim biračkim mestima ima problema jer ljudi ne mogu da ostvare demokratsko pravo i glasaju, što je neprihvatljivo.


Nadam se da će u toku dana moći svi da glasaju, rekla je Hodžić dodajući da moramo sačekati i videti kako će se završiti izborni dan


Ona je poručila da je najvažnije da dan protekne mirno, da ne bude incidenata i da gradjani ne budu "kolateralna šteta".


"Izbori su istorijski i biće mi jako žao ako ovi izbori ne budu uspešna priča jer je uloženo mnogo napora da se izbori održe i ne bi bilo dobro da oni propadnu", zaključila je Hodžić.

10:46 Američka ambasadorka na terenu posmatra izbore


Američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson napisala je na Tviteru da prati današnje lokalne izbore na Kosovu i izrazila nadu da će biti fer i sigurni.

"Danas putujem po čitavom Kosovu da bih posmatrala izbore. Nadam se da ce biti pravedni i sigurni i da ce učešće biti dobro. Glasaj", navela je Džejkobson na svom Tviter nalogu.


Glasačka mesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, na kojima će gradjani birati odbornike i gradonačelnike u 38 opština, otvorena su jutros u 7 časova a zatvaraju se večeras u 19 časova.

10:49 Hoti: Grupe pozivaju na bojkot!

Policijska pratnja izbornog materijala i glasačkih centara na Kosovu protekla je bez problema, izjavio je zamenik komadanta policije za region Sever Besim Hoti za RSE, dodajući da se na najmanje tri lokacije nalaze grupe građana koji pozivaju na bojkot izbora.

Hoti je rekao da se nalaze na jednoj udaljenoj distanci od glasačkih centara i ne radi se o direktnoj blokadi ulaza u centar, osim što izražavaju nezadovoljstvo zbog glasanja.

Oni jednostavno pozivaju na bojkot ovih izbora, ali to nema veze sa ugrožavanjem bezbednosti, ocenio je zamenik komadanta policije za region Sever.

10:55 Šmikić:Srbi će imati više vlasti
 

Sekretar eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske otac Sava Šmikić rekao je danas novinarima da očekuje da će Srbi posle lokalnih izbora dobiti
više vlasti u sredinama u kojima žive.

"Očekujem da ćemo dobiti što više vlasti. Da će Srbi u srpskim sredinama dobiti srpske gradonačlenike i srpske predsednike Skupštine opština. Očekujem i to da se formira Zajednica srpskih opština na KiM," kazao je novinarma Šmikić posle glasanja.

Uoči lokalnih izbora na Kosovu patrijarh Srpske pravoslavne crkve
Irinej pozvao je gradjane da u što u većem broju izađu i glasaju.

Hašim Tači

Hašim Tači | Foto: AP

11:00 Tači: Izbori su evropski test za Kosovo

Premijer Kosova Hašim Tači je danas izjavio da su lokalni izbori evropski test za Kosovo i da se oni prvi put održavaju na celoj teritoriji Kosova.

"Ovo su prvi slobodni izbori koji se organizuju na celoj teritoriji Republike Kosova i istorijski su za našu novu državu. Ovi izbori su evropski test za nas", rekao je Tači nakon što je sa suprugom glasao u Osnovnoj školi "Faik konica" u Prištini.

On je zahvalio svim građanima Kosova i političkim partijama na korektnoj i mirnoj kampanju i poručio da ima puno poverenje da će građani Kosova uspešno proći i taj test kako bi dokazali demokratski poredak u zemlji.

Tači je rekao da su institucije Kosova otvorile siguran put u procesu evropskih integracija, kroz proces stabilizacije i pridruživanja i proces liberalizacije viza.

Oliver Ivanović

Oliver Ivanović | Foto: Zoran Lončarević

11:07 Ivanović: Bojkot nije uspeo

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je danas, nakon što je izašao na glasanje, da bojkot izbora nije uspeo.


Bojkot je propao onoga trenutka kada su ubačeni prvi listići, a oni su ubačeni još pre deset dana. Sada možemo samo da se izborimo da imamo dobru reprezentaciju u opštinskoj skupštini ili da imamo reprezentaciju koja će biti u manjini, kazao je on novinarima.


Prema njegovim rečima izbori se održavaju u teškim uslovima, jer se troši puno energije na to da bi se rešilo pitanje "ljudi koji zapravo nemaju nikakav koncept.
Njihov koncept je da sve propadne, po koju cenu to za njih nije važno. Medjutim, ima dosta pametnih ljudi, sposobnih i hrabrih, koji su već izašli na glasanje. Albanci su izašli u četiri puta većem broju do ovog trenutka. Nadam se da to neće značiti propast ovih izbora jer i to moglo da bude propast ako budu imali većinu u skupštini, a čine deset odsto stanovništva na severu, objasnio je Ivanović.


On je ukazao da to moraju da imaju na umu svi oni koji su danas na ulici da spreče izlazak na izbore, ali, kako je dodao, i oni u vlasti Srbije koji su dozvolili da do ovakve improvizacije dodje.


Svako ima pravo da svoje mišljenje izrazi i oni koji glasaju i oni koji ne glasaju, podvukao je on, dodajući da niko nema pravo da svoje mišljenje silom nameće drugima.


Danas sam zadovoljan čovek jer mnogo ljudi misli kao ja i smatram da nam je prvi cilj ono što možemo da uradimo da ovaj grad učinimo dostojnim čoveka, uredjenim kako valja sa svom infrastrukturom koju je do sada imao. To pitanje do sada niko nije rešavao. Bavili su se isključivo političkim pitanjima, jer je to lakše. To je mnogo lakše nego praviti kanalizaciju ili deponiju smeća, a to nam treba, kazao je Ivanović.


On je izrazio mišljenje da će izbori proći mirno dodajući da akcije protivnika izbora ne smatra velikim uznemiravanjem.


Uglavnom se usmerava ka ženama i starijim ljudima, ali to pokazuje kakav je nivo i kvalitet ljudi koji su protiv izbora u ovom trenutku. Ovi ljudi žele da sve propadne, kako god da bude, i ne razumem takvu destruktivnost i to je veoma konstruktivno u destruktivnosti. To je vrlo smišljeno, inventivno i dobro plaćeno. Kojim nazadnim snagama treba da izbori propadnu, ako je već izvesno i svi su već sigurni da ne mogu da propadnu kao takvi. Bojkot kao takav je obesmišljen i može samo da naudi nama, ne koristi već nanosi veliku štetu", ocenio je on.


Ivanović je kazao da je ovom gradu potrebno snažno rukovodstvo podržano od gradjana, jer bi u suprotnom postojao haos kakav je do sada bio, koji nije nikome u interesu.


Takodje je izrazio uverenje da bi moglo doći do vanrednih izbora ukoliko bi Albanci, koji čine svega 10 odsto stanovništva, dobili mesto predsednika opštine, jer se Kontakt grupa jasno izjasnila da neće biti albanskih predsednika opština na severu jer bi to obesmislilo njihov Ahtisarijev plan i sve što su propagirali do sada.


Upitan za statusnu neutralnost izbornog materijala Ivanović je kazao da su glasački listići, kojima je glasao, statusno neutralni, da imaju samo grb Centralne izborne komisije.


Ssto se tiče ostalog materijala naši ljudi, gde god smo bili u prilici, precrtali su sve ono što je sporno, podvukao je on.

Atifete Jahjaga

Atifete Jahjaga | Foto: FoNet

Jahjaga: Izbori test naše politčke zrelosti

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je danas izjavila da su lokalni izbori test politčke zrelosti Kosova i pozvala gradjane sa izadju i glasaju.

"Ovi izbori su test naše politčke zrelosti, test su naše unutrašnje demokratije i dokaz su jedne sveobuhvatne države koju gradimo kao Republiku Kosovo," kazala je ona nakon što je zajedno sa suprugom glasala u hali sportobva "1 oktobar" u Prištini.

Prema njenim rečima, glasanje je praznik jer se na njima izražava politička volja građana.

Mesecima prikrivao imovinu: Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: Nenad Đorđević

 11:35 Đurić: Ne postoji alternativa učešću na izborima 


Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da je ključno da što više ljudi izadje na lokalne izbore na KiM, ocenivši da danas imamo priliku da odredimo svoju budućnost na Kosovu i Metohiji i formiramo Zajednicu srpskih opština.


"Šansu moramo da iskoristimo - drugu i bolju nećemo imati. Ne postoji alternativa učešću na izborima i pobedi naših predstavnika na njima", rekao je Đurić Tanjugu.


On je istakao da je veoma važno da svi razumeju da se na ovim izborima ne opredeljujemo za političke opcije nego za budućnost Srbije na Kosovu i Metohiji i da je zbog toga ključno da što više ljudi izadje na birališta.


Prema njegovim rečima, svi treba da budu svesni da neizlazak na izbore znači "direktan glas podrške Hašimu Tačiju i separatističkim vodjama u Pokrajini".


On je rekao da je veoma važno razumeti da će pobeda na izborima značiti šansu za formiranje Zajednice koja će biti temelj našeg budućeg postojanja u Pokrajini.


"Zbog toga ocena početka glasanja je merena spram ciljeva koje želimo da postignemo na kraju. Dakle, ne možemo se zadržavati na tome koliko će ljudi u kom trenutku izaći na birališta, već treba da budemo koncentrisani na rezultat, a rezultat na ovim izborima mora da bude pobeda i to je jedino što je za nas zadovoljavajuće", podvukao je Đurić.


Prema njegovim rečima, danas imamo priliku da pobedimo neslogu, stvorimo jedinstvo i počnemo da gradimo nešto novo "umesto da gledamo bez prestanka kako ono što smo imali do sada uzmiče".


"Danas je prilika da svoju budućnost uzmemo u svoje ruke i zbog toga svako od nas snosi odgovornost da pozove što je moguće više prijatelja, rodjaka, svako od nas ko ima biračko pravo ne treba da štedi trud i treba da se pojavi na biračkom mestu zbog toga što se danas glasa za budućnost Srbije na Kosovu i Metohiji", podvukao je Đurić.


"Oni koji pozivaju na nejedinstvo, koji pribegavaju nasilju rade direktno u korist ostvarivanja ciljeva kosovskih Albanaca i toga treba da budemo svesni", rekao je Djurić komentarišući okupljanja pored biračkih mesta pristalica onih koji pozivaju na bojkot i koji upućuju pogrde građanima koji na glasanje.


Savetnik predsednika Srbije je ukazao da apsolutno svi treba da odgovorimo one naše prijatelje, komšije, ili one koji to nisu, od učešća u bilo kakvoj opstrukciji današnjih izbora zbog toga što to predstavlja direktno ugrožavanje državnih i nacionalnih interesa.


On je podsetio da su najvažniji državni činioci pozvali gradjane da učestvuju na ovim izborima.


"Ne želimo da dozvolimo da predstavnici Prištine i njihovi politički sateliti preuzmu kontrolu nad našim ključnim opštinama. To bi za nas bilo ozbiljan gubitak i na ovim izborima se zapravo opredeljujuemo izmedju te dve opcije. Nema treće opcije.


Ili pobeđuemo mi, ili pobešuje u Kosovskoj Mitrovici gospodin Krstimir Pantić, ili pobešuje Hašim Tači, nema sredine", zaključio je Đurić.

11:39 Sadriju: Ulazak srpskih glasača posle verifikacije

Na administrativnom prelazu Jarinje, na severu Kosova, jutros su kosovske vlasti zaustavile autobuse koji su iz centralne Srbije prevozili glasače, ali su oni peške otišli preko prelaza nakon čega su ih drugi autobusi preuzeli da bi ih odvezli do biračkih mesta.


Izveštaču Tanjuga su pripadnici policije nezvanično rekli da kosovske vlasti na ovom prelazu zadržavaju autobuse oko sat vremena, ali da birači nisu hteli da čekaju i prešli su peške.


Portparol policije Kosova Brahim Sadriju rekao je, za list "Zeri", da se gradjanima Srbije dozvoljava da ulaze na Kosovo posle njihove verifikacije.
"Ne možemo da kažemo da odobravamo ulazak autobusa, nego samo glasača posle njihove verifikacije", rekao je Sadriju.


Prema njegovim rečima, odlaganje se interpretira kao blokada ali to nije tako.
"Mi njih nismo vratili nego ih verifikujemo da li su glasači ili ne. To uzima malo vremena", rekao je portparol Kosovske policije za Zeri.

11:58 Uhapšena osoba koja je pokušala da zatvori školu

Policija Kosova uhapsila je danas osobu koja nije htela da otvori školu kako bi sprečila da se u njoj održi glasanje, rekla je koordinatorka Državnog tužilaštva Kosova za izbore Ljaura Pulja.

"Policija Kosova je danas u saradnji sa Tužilaštvom u Peći incirala slučaj ometanja izbornog procesa u selu Crnce u opštini Istok, kada je jedna odgovorna osoba htela da ometa izborni proceš zatvarajući školu. Posle intervencije odgovarajućih organa taj problem je eliminisan i izborni proceš se odvija normalnoâ, kazala je Pulja.

Ona je izjavila da je do juče u tužilaštvu otvoreno 15 predmeta protiv 19 osoba za koje se sumnja da su prekršili zakon o lokalnim izborima.

Na Kosovu je jutros otvoreno 798 biračkih centara sa 2.366 biračkih mesta za lokalne izbore.

12:40 Pantić: OEBS da učini sve da se izborni proces sprovede

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gradjanske inicijative Srpska Krstimir Pantić zatražio je danas od medjunarodne zajednice da učini sve da se izborni proces na Kosovu i Metohiji sprovede do kraja, u saglasnosti sa Briselskim sporazumom.


Insistiramo od OEBS da učini sve da se izborni proces sprovede do kraja, da se gradjanima omogući pravo glasanja onako kako je dogovoreno U Briselu, jer ovo što do sada imamo ne ukazuje na fer i demokratske izbore. Uprkos svemu tome gradjani će ipak izaći na birališta i još jednom dokazati lojalnost Srbiji", rekao je Pantić posle glasanja.


On je istakao da je i pored puno problema i teškoća dobro da su gradjani smireni i rešseni da glasaju bez obzira na opstrukcije koje su smišljeno pripremljene u Prištini.


Pantić je, nakon što je na biralište izašao zajedno sa kandidatima za odbornike Srpska, rekao da postoje neregularnosti, jer gradjani ne mogu da se pronadju na biračkim spiskovima ili na onim mestima gde su ranije glasali, kao i da se Srbima u pojedinim mestima ne dozvoljava glasanje sa srpskim dokumentima.


Uprkos brojnim neregulanornostima na koje smo ukazali jutros, danas sam napokon dobio pravo galsa, ali takozvanim uslovnim glasanjem. Postoji velika zbrka, i oni gradjani koji su se usudili i došli da glasaju ne mogu da pronadju sebe ili na biračkim spiskovima ili na mestima gde su ranije glasali, kazao je Pantić


On rano jutros, zbog tehničkim problema nije mogao da glasa, jer članovi biračkog odbora nisu otvorili biračko mesto na koje je trebalo da glasa, pa je kasnije glasao na drugom biračkom mestu.


Pantić je izneo ozbiljne primedbe na galsanje u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice gde mahom glasaju kosovski Albanci, rekavši da jedinom članu biračkog odbora Srpske nije omogućeno da unese u zapisnik primedbu na tok glasanja zbog činjenice da se Srbima ne dozvoljava da galsaju sa srpskim ličnim kartama.


Slična situacija je, kako je naveo, i u Štrpcu.


Pantić je izrazio nadu da će Srbija odneti napokon prvu pobedu na KiM, da će se formirati zajednica srpskih opština koju će činiti oni predstavnici srpskpg narod akojima je bliži Beograd nego Priština.


On je ukazao da ni kandidati, a ni Beograd nisu imali mehanizme da spreče manipulacije i mahinacije Prištine.


Sve ono što je dogovoreno U Briselu ne poštuje se u potpunosti iako je dogovoreno da izbori budu statusno neutralni, na pojedinim dokumentima ima oznaka kosovske državnosti. To ima za cilj da obeshrabri Srbe da ne glasaju, ali smo čvrsto rešeni da budemo uz državu Sbriju, da te pokušaje Pristsine jednostavno ne vidimo. Znamo šta nam je cilj i kojim putem možemo da dodjemo do njega. Sve prepreke koje nam postavlja Pristsina preskakaćemo u hodu i da će konačna pobeda biti anša, naglasio je Pantić.


Na pitanje da li će izbori biti validni on je kazao da će to zavisiti od procene medjunarodne zajednice.


Pantić je naglasio da je činjenica da postoji puno problema i nepravilnosti na gotovo svakom biračkom mestu.


Izlaznost, po onome što je čuo, kako je rekao, je veoma mala.


Bojim se da Pristsina i medjuanrodne zajednica ne žele da ovaj izborni proces bude uspešan. Ne žele da Srbi izadju na birališta, ali ono što je jasno je da ako ne bude uspešan odgovornost za to nikako ne može da snosi vlada Srbije. Vlada je učinila sve što je bilo u obavezi naše države. Pozvali smo bezbroj puta gradjane, izašli na glasanje. Prelazimo preko svih omalovažavanja i prepreka koje Priština namerno postavlja i odgovornost, ako se ovaj proces završi neuspešno biće na Pristsini i mejdunarodnoj zajednici, poručio je Pantić.
On je podsetio da je Brisel garant ovog sporazuma i da on mora da snosi deo odgovornosti.

13:03 Gvaltijeri: U utorak izveštaj o eventualnim neregularnostima

Šef posmatračke misije EU na izborima na Kosovu Roberto Gvaltijeri izjavio je da će izvještaj o eventualnim neregularnostima objaviti u utorak, 5. novembra.


Gvaltijeri je, nakon obilaska izbornih mjesta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, izrazio zadovoljstvo što građani izlaze na izbore i odlučuju o svojim predstavnicima i budućnosti.

On je rekao novinarima da je ovo veoma važan dan i da je misija EU zadovoljna što može da posmatra glasanje na cijelom području Kosova.

Gvaltijeri je naglasio da su ovi izbori veoma važni za građane Kosova i konsolidaciju demokratije, kao i za razvoj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

On nije želio da odgovori na pitanja u vezi sa neregularnostima na biračkim mjestima, istakavši da ne želi da prejudirica izvještaj koji će biti objavljen u utorak.

 

Jedva se izvukao sa Kosova - Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin | Foto: FoNet

13:18 Vulin: Sa ovom izlaznošću - vlast koju Srbi ne žele! 

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin upozorio je da, sa dosadašnjim trendom izlaznosti na birališta na severu Pokrajine, može doći do toga da bude izabrana vlast koju Srbi ne žele.


On je pozvao Srbe da u što većem broju izadju na današnje lokalne izbore u Pokrajini.


"Zaista moram da upozorim sve na severu Kosova i Metohije da u što većem broju izadju na izbore, jer sa ovim trendom, samo ćemo doći do toga da se izabere vlast koju Srbi evidentno ne žele ili jednostavno nisu hteli da glasaju za nju", rekao je Vulin Tanjugu.


On je ocenio da je nesporno da je današnji dan opterećen brojnim problemima, a posebno pretnjama nasiljem prema biračima, i to posebno u Kosovskoj Mitrovici.


Prema njegovim rečima, posebno je zabrinjavajuće da te pretnje upućuju ljudi koji su mahom iz centralne Srbije, a ne ljudi koji su sa severa Kosova i Metohije ili uopšte iz Pokrajine.


Neshvatljivo je, podvukao je Vulin, da ljudi iz centralne Srbije dolaze na prostor Kosova i Metohije i pokušavaju da opredele glasove i život ljudI koji žive na Kosovu i Metohiji.


"Znate oni će se večeras vratiti u svoje gradove, u Beograd, Novi Sad, Valjevo, a Srbi na Kosovu i Metohiji će ostati da žive sa onima koje nisu izabrali", zaključio je Vulin.

13:24 Stojanović: Ponovo ću biti gradonačelnik Gračanice 


Kandidat za gradonačelnika Gračanice s liste Gradjanska inicijativa "Savez
kosovskih Srba", Bojan Stojanović kazao je danas da očekuje da će
biti reizabran.

"U ovom danu se odlučuje mnogo. Odlučuje se da li će Srbi sa Kosova da podignu glavu ili će biti pognuti unedogled, a da njime upravljaju daljinskim upravljačem", rekao je Stojanović na biračkom mestu u Gornjoj Gušterici.

Kazao je da će današnji izbori biti prekretnica za kosovske Srbe. Stojanović je kazao da je intenzivna kampanja u Gračanici donela veliku izlaznost birača u toj opštini, a ukazao je i da su Srbi umorni i hoće da javno daju glas i da se vidi da oni tu žive.

Povodom razlike u broju stanovnika u Gračanici i broja glasača na biračkim spiskovima u toj opštini, Stojanović je rekao da je već ukazivao na propuste i da smatra da to treba da razmotre istražni organi, a ne neko ko se bavi politikom.

Uz ocenu da su "ovi izbori doveli do kršenja demokratije i ljudskih prava", Stojanović je rekao novinarima da od njih očekuje da zabeleže i snime sve što se dešava u izbornom procesu: "Svi treba da se stidimo podela u 21. veku - podela na Srbe i neke druge Srbe".

13:32 Đurić: Bojkot izbora direktan glas za Hašima Tačija


Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da u ovom trenutku zbog male izlaznosti preti opasnost da na izborima u severnoj Kosovskoj Mitrovici pobedi neko ko je po volji Prištine ili kosovski Albanac.


"U ovom trenutku građani na Kosovu i u severnoj Mitrovici suočeni su sa rezultatima kampanje zastrašivanja protiv učešća koji iz potpuno neshvatljivih razloga dolazila i iz dela političke javnosti u Srbiji", rekao je Đurić gostujući na televiziji Prva.


Đurić je rekao da bojkot izbora znači direktan glas za privremene institucije u Prištini i njihovo preuzimanje vlasti u srpskim opštinama.


"Ako ne izadjemo na izbore, mi stavljamo glas u kutiju Hašima Tačija, u kutiju protiv jedinstva", rekao je on.


On je upitao koja je alternativa izlasku na izbore, a zagovornike bojkota da li su spremni da ponesu odgovornost ako gradonačlenik severne Kosovske Mitrovice ne bude Srbin.


Đurić je rekao da lokalni izbori na Kosovu i Metohiji nisu izbori države Kosovo, da vlada ima jasan plan šta treba uraditi posle izbora.


"Vodili smo računa o svakom detalju, o tome da predsednici opština ako večeras pobedimo, nikad neće Prištinu tretirati kao nezavisnu državu", rekao je Đurić.


Niko od nas ne zeli nista drugo nego da srbija ojača, zaključio je Đurić.


Što se tiče opština sa srpskom većinom, u Štrpcu je do 11 časova izašlo oko 20 odsto, u Gračanici i Ranilugu po 16, u Partešu blizu 19 i u Klokotu oko 16 odsto.

U Zubinom potoku izašlo je 4,55 odsto, Mitrovici 2,90 odsto, u Zvečanu 3,63 odsto od upisanih u biračke spiskove.

13:40 KFOS: Preko 1.500 prijava neregularnosti

Kosovskoj fondaciji za otvoreno društvo (KFOS) dostavljeno je do podneva preko 1500 prijava koje se tiču neregularnosti na lokalnim izborima.

Koordinator KFOS-a Vera Pulja kazala je da se prijave uglavnom odnose na neregularnost biračih spiskova.

„Danas se ne može ništa promeniti ili ispraviti, a posebno se ne mogu menjati glasčke liste, ono što možemo da učinimo jesete da za u buduće skrenemo pažnju komisiji za glasanje da ispravi liste i da se takve nepravilnosti ne ponove“, kazala je Pulja.

Pulja je još jednom pozvala sve glasače da o svakoj neregularnosti koju primete pošalju besplatane SMS poruke na broj 50088.

13:48 Policija: Nema incidenata, 14 privedeno

Portparol Policije Kosova Baki Keljani je ocenio da današnji lokalni izbori na Kosovu protiču bez incidenata koji bi ih mogli ometsti.

Keljani je novinarima, zajedno s koordinatorom Državnog tužilaštva za izbore Ljaurom Puljom, rekao da policija ostvaruje svoju ulogu.

Pulja je rekla da je Tužilaštvo otvorilo sedam predmeta protiv 14 osumnjičenih za krivično delo ometanja prava na glasanje.

Tih 14 osoba je privedeno na razgovor u policiji. To su gradjani Gnjilana, Mitrovica, Mališevo, Glogovac, Istok i Podujevo.
 

 14:47 Dačić pozvao Srbe da izađu na glasanje i pored pritisaka

Opravdao  ekstraporez:  Ivica Dačić

 Ivica Dačić | Foto: Miloš Perić

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu pokrajine da i pored pritisaka i pretnji, izadju na lokalne izbore i tako formiraju svoju vlast i buduću Zajednicu srpskih opstina.
"Sudbina Srba na Kosovu i Metohiji mora biti u njihovim rukama, a ne u rukama (Hašima) Tačija koji zeli svoje Srbe, i desničarskih ekstremističkih organizacija i partija iz Srbije koji Srbe guraju u katastrofu", rekao je Dačić Tanjugu.


Kad se Tači raduje, zajedno sa srpskim ekstremistima, tu nema sreće za Srbe, naglasio je premijer i još jednom pozvao Srbe da izadju na izbore za svoju vlast.


"Uradimo jednom nešto i u svom interesu, a ne na radost srpskih neprijatelja", rekao je premijer.


Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu i Metohiji neće moći da opstanu bez pomoći Srbije, a Srbija može da im pomogne samo ako uvaže stav državnog rukovodstva i izaberu svoju vlast.


Svaki poziv na bojkot i pretnje, upozorio je premijer, duboko su antidržavni stavovi koji ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i Methoji.


"Podsetiću da je Slobodan Milošević silom morao da tera rukovodstvo Republike Srpske da prihvati Dejtonski sporazum, koji je danas njen jedini i najveći garant opstanka. Nažalost, nije uspeo da ubedi rukovodstvo Republike Srpske Krajine i usledio je egzodus Srba", podsetio je premijer.
On je upuzorio da se to ne sme dozvoliti na Kosovu i Metohiji, ali da o tome danas odlučuju Srbi na severu pokrajine.


"Kako odluče, tako će im biti", podvukao je Dačić.

 15:57 Privedena četvorica aktivista zbog kupovine glasova  

Četvorica aktivista Saveza kosovskih Srba (SKS) u Gračanici privedena su oko 14,30 sati, rečeno je Tanjugu u policijskoj stanici Gračanica.Komandir policijske stanice Bratislav Trajković nije želeo da kaže o kojim se osobama radi, ali je rekao da su oni privedeni zbog sumnje za kupovinu glasova.

Osim privodjenja aktivista, zaplenjeno je i vozilo marke ford koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini škole "Kralj Milutin" u Gračanici a u kojoj se nalazi devet izbornih mesta.

Reagujući na vest o privodjenjima, predsednik SKS i kandidat za gradonačelnika Gračanice Bojan Stojanović rekao je da se radi o pokušaju da se obeshrabre čelni ljudi i glasači ove stranke.


Stojanović je rekao Tanjugu da odredjeni politički subjekti u sprezi sa pojedinim policijskim strukturama u tom mestu, kako kaže, uvidevši da SKS vodi na izborima u Gračanici, pokušavaju da obeshrabre čelne ljude SKS i gradjane da izadju na izbore. SKS ponovo poziva na mir i korektnu izbornu kampanju - pa neka pobedi najbolji, dodao je Stojanović.

Poslednji komentari
  • GoranB Vreme: 03.11.2013 11:48h

    izbori ne proticu mirno vec pod velikom tenzijom i pretnjama jer Albancima i domacim "patriotama"nije u interesu da Srbi izadju na izbore i osvoje svoje organe vlasti,opstine,sudstvo,policiju i time nebudu direktno pod albanskom sapom..Neplasite se Srbi izadjite na izbore i glasajte..jer vasa se sudbina resava...srecno braco!

  • boby Vreme: 03.11.2013 18:08h

    Ako ja ista razumem sta se ovde dogadja,jedni hoce na izbore,drugi ove prve proglasavaju izdajnicima.Znaci ono sto pise na zastavi Srbije je puna istina SSSS (samo sloga Srbina spasava).Pre razumem sta se desava u Siriji nego u svojoj rodjenoj zemlji.Strasno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP