Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HVALA

UŽIVO: Ovo su zemlje koje nam pomažu: Srbiji pružile ruku Rusija, SAD, Hrvatska...

Autor: Tanjug | 16.05.2014 - 20:08:00h | Komentara: 54

Pomoć Srbiji zbog obilnih poplava koje su je zadesile danas je uputilo sedam zemalja članica EU, Rusija, SAD, Izrael, Hrvatska i Makedonija, a aktivirala se i srpska dijaspora.

Poplave Šabac

Džakovi sa peskom se spremaju u Šapcu

Mađarska je poslala čak i privatni helikopter koji uveliko pomaže na terenu.

Francuska organizacija poslala novac i hranu

Francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" obezbedila je donaciju od pola miliona dinara za porodice pogođene poplavama, saopštila je večeras ta organizacija.


Ekipa francuskih volontera dopremila je danas u prihvatilište na DIF-u na Košutnjaku 10.000 pelena, 2.000 litara dugotrajnog mleka, 200 paketa mleka u prahu, 1.000 paketa kašica i mlevene plazme kao i preko 2.000 proizvoda za higijenu, a jedan deo robe je odnet u Hotel Slavija, gde su smeštene majke sa malom decom.


"Zbog hitnosti situacije odlučili smo da kupimo prvi deo naše pomoći direktno u Srbiji i da je što pre odnesemo najugroženijima", rekao je osnivač "Solidarnosti za Kosovo" Arno Gujon a navodi se u saopštenju.


Prema njegovim rečima, prva donacija od 570.000 dinara namenjena je deci zbog informacije da svugde nedostaju dečja hrana i pelene.
"U Francuskoj naše ekipe dobrovoljaca rade neprestano i sakupljaju dodatnu pomoć za Srbiju", rekao je on.


U saopštenju se navodi da organizacija "Solidarnost za Kosovo" broji preko 8.000 donatora iz cele Francuske i oko 30 volontera koji učestvuju u radu te organizacije, kao i da je samo tokom 2013. godine obezbedila šest konvoja humanitarne pomoći za srpske enklave na Kosovu, letovanje u Crnoj Gori za 40 dece sa Kosova i Metohije, kupovinu stoke za gazdinstva i renoviranje pet osnovnih škola.

EULEKS šalje helikopter

Stanovništvu u centralnoj Srbiji koje je pogođeno poplavama sutra će stići pomoć od Euleksa, izjavila je večeras Tanjugu portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon.


Nikolić Solomon precizirala da će Euleks u Srbiju poslati jedan helikopter koji će na aerodromu u Surčinu biti sutra ujutro u 8:55h.
Kamioni sa humanitarnom pomoći Euleksa namenjenoj stanivništvu koje je ugroženo u poplavama u Srbiji takodje će krenuti sa Kosova i pomoć će dostaviti Crvenom krstu u Mladenovcu sutra ujutro u 09.15 časovau, dodala je Nikolić Solomon.

Iz Hrvatske stižu vatrogasci

Hrvatska je u pomoć poplavljenim područjima Srbije danas uputila pripadnike vatrogasne i jedinice civilne zaštite.


O tome je danas odluku na telefonskoj sednici donela hrvatska Vlada, prenela je Hina,
U Srbiju su upućene Državna interventna jedinica civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spasavanje (DUZS) od 5 pripadnika, 2 vozila i 2 čamaca i dodatna oprema i Državna vatrogasna interventna jedinica DUZS od 10 pripadnika i 3 vozila, saopšteno je iz hrvatske Vlade.
"Vatrogasne i postrojbe civilne zaštite upućuju se u misiju pružanju hitne pomoći u cilju spašavanja ugroženog stanovništva iz poplavljenih područja i podršje nadležnim institucijama Republike Srbije", stoji u saopštenju.
Hrvatska vlada je na istoj sednici donela odluku o produžetku angažovanja u Bosni i Hercegovini, u kojoj su od 15. maja dva vojna helikoptera s posadama i pripadnici Oružanih snaga RH, do 19. maja.

Pomoć Vlade Japana 100.000 dolara

Vlada Japana danas je donela odluku da Srbiji obezbedi sredstva za hitnu upotrebu u vrednosti od 10 miliona japanskih jena - oko 100.000
američkih dolara kao odgovor na zahtev Vlade Srbije povodom
velikih šteta nastalih usled poplava u zemlji.

Odluka Vlade Japana je doneta iz humanitarnih obzira prema ugroženom stanovništvu, kao i zbog prijateljskih odnosa Japana i Srbije. Narod Japana ne zaboravlja pomoć i podršku naroda Srbije u teškim trenucima nakon velikog zemljotresa i cunamija u Istočnom Japanu 2011 godine, navodi se u saopštenju japanske ambasade.

Italija šalje čamce

Italija daje četiri čamca za spasavanje i 200.000 evra pomoći ugroženim građanima Srbije, kao hitan odgovor italijanske vlade na apele koje
Srbija upućuje međunarodnoj zajednici, saopštio je danas italijanski ambasador u Beogradu Đuzepe Manco.

Čamci će biti dopremljeni u Srbiju avionom humanitarnog svetskog programa za hranu, letom iz Brindizija, dok će pomoć od 200.000 evra biti uplaćena na račun Crvenog krsta Srbije.

"Stojimo uz srpski narod, a naročito uz one ljude u Srbiji koji danas pate usled jako teških, vanrednih uslova i njihovih posledica", uzjavio je Manco.

"Odluka naše vlade potvrđuje veliko prijateljstvo i solidarnost koji spajaju Italiju i Srbiju", rekao je ambasador Manco, koji je danas zajedno sa službenicima ambasade predao pomoć - neophodna sredstava, kupljena
dobrovoljnim prilozima osoblja ambasade.

Belorusija šalje helikoptere, pomoć i hranu

Iz Belorusije će sutra, po naređenju predsednika Aleksandra Lukašenka, letom preko Ukrajine i Rumunije stići 2 helikoptera MI-8, svaki sa po 6 spasilaca i 3 motorna camca.


Takođe, u ponedeljak će sleteti transportni avion IL-76, sa 4 agregata od 100kw, 20 generatora, 30 pumpi, 20 šatora za po 20 ljudi, 5.000 ćebadi i 20.000 komada mesnih konzervi, kao pomoc prijateljskoj Srbiji i njenim građanima koji su pogođeni poplavama, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Srbije.

EU: Pomoći ćemo vam, komšije!

Sve više zemalja Evropske unije pridružuje se naporu da se saniraju posledice teških poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, saopšteno je danas iz kabineta evropske komesrake za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve.


"Za manje od dan i po, 14 zemalja članica, što je pola Evrope, odazvalo se zahtevu za pomoć iz Srbije i Bosne i Hercegovine", poručila je Georgijeva u saopštenju za medije.


Prve su priskočile Bugarska, Nemačka, Slovenija i Austrija, koje su još juče, nekoliko sati nakon što su zahtevi za pomoć stigli u Brisel, poslali pumpe za vodu visokog kapaciteta, čamce i helikoptere prema Srbiji i BiH.
U medjuvremenu, humanitarnom naporu su se priključile Hrvatska, Francuska, Česka, Litvanija, Letonija i Estonija, kaže se u saopštenju, a za njima Velika Britanija, Slovačka, Belgija i Luksemburg.


Jedan deo pomoći već je stigao u Srbiju, dok će ostatak će stići najkasnije sutra, a sve troškove transporta snosiće Evropska komisija.
Georgijeva je u saopštenju izrazila saučesće unesrećenima i njihovim porodicama i obećala da će EU pomagati svoje komšije sve dok to bude neophodno.

Makedonci šalju spasioce i pesak

Gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski pozvao je danas telefonom gradonačelnika Beograda Sinišu Malog i preneo podršku Skoplja Beogradu u borbi protiv posledica poplava.

Trajanovski obavestio je Malog da je Skoplje uputilo deset hiljada vreća za odbranu od poplava, prenosi Beoinfo.

Vlada Makedonije odlučila je da pošalje pomoć Srbiji, u oblasti pogođene poplavama, saopštila je makedonska ambasada u Beogradu.


U Srbiju stiže 30 spasilaca iz makedonske Direkcije za zaštitu i spasavanje i 15 spasilaca iz Ministarstva odbrane, a poslata su dva gumena čamca, 20 agregata za struju, 23 male pumpe za vodu, dve multifunkcionalne dizel pumpe i pet plastičnih čamaca.


Konvoj sa pomoći u svakom trenutku treba da stigne u područja pogodjena poplavama u Srbiji.


Ambasada Makedonije u Beogradu stoji na raspolaganju za celokupnu pomoć i želi da obavesti da su Makedonci koji žive na teritoriji Srbije otvorili nekoliko punktova za prikupljanje pomoći, navedeno je u saopštenju.

Stiže pomoć iz Evrope

Evropska unija je aktivirala Mehanizam civilne zaštite nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koji je uputila Srbija zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove zemlje, a u prvom odgovoru danas su reagovale Slovenija, Bugarska, Nemačka, Mađarska, Austrija, Češka i Hrvatska, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.


Za danas je predvidjen dolazak u Srbiju tri tima civilne zaštite Slovenije, sa pumpama velikog kapaciteta za izvlačenje vode. Tim čini 19 ljudi i dve pumpe visokog kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Iz Bugarske su u Srbiju upućena dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi velike crpne snage i više vozila i čamaca sa 16 pumpi visokog kapaciteta za izvlačenje vode, a na raspolaganje su stavljena i dva motorna čamca za spasavanje.

Reka Jadar poplavila selo Cikote kod Loznice

Reka Jadar poplavila selo Cikote kod Loznice | Foto: Čitalac "Alo!"


Očekuje se da sutra u Srbiju stigne i pomoć iz Nemačke, u čijem sastavu će biti 15 spasilaca sa tri pumpe velike crpne snage (15.000 lit/min i 5.000 lit/min), pet kamiona i agregat od 50kw.

Delegacija EU u Srbiji, takodje, navodi da će iz Austrije tokom vikenda biti upućen tim civilne zaštite za spasavanje sa pumpama visokog kapaciteta, a očekuje se i potvrda o angažovanju čamaca i helikoptera.
Madjarska je odobrila angažovanje pet čamaca i helikoptera za spasavanje, a Češka je odobrila angažovanje tima spasilaca sa pumpom velikog kapaciteta, čamac i sedam vozila različitih namena.

Tokom vikenda očekuje se angažovanje dodatnih kapaciteta iz zemalja članica EU, dok u subotu u Srbiju stiže tim iz Biroa za humanitarna pitanja Evropske komisije čiji će zadatak biti da angažuje pomoć za otklanjanje posledica poplava.

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa Centrom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se istražile dalje mogućnosti za pružanje pomoći, zaključuje se u saopštenju.

Šabac poplave

Šabac čeka još gori poplavni talas

Avion Iljušin Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je danas oko 8.30 na aerodrom u Nišu, sa 76 ruskih spasilaca koji su se odazvali pozivu da pomognu Srbiji koje su zadesile poplave.
Kako je rekao zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Čižikov, medju ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, koji su opremljeni najsavremenijom opremom.

Još dva aviona ruskog Ministarstva za vanredne situacije dopremiće humanitarnu pomoć Srbiji, saopštio je danas šef Nacionalnog kriznog centra ovog ministarstva Oleg Voronov.

Rusko ministarstvo trebalo bi da dopremi oko 70 tona humanitarne pomoći, uključujući čamce, opremu za ispumpavanje vode i snabdevanje strujom, hranu i ćebad, rekao je Voronov za Itar-Tas s.

U još dva aviona trenutno se pakuje humanitarna pomoć i oni će za Srbiju poleteti uskoro, najavio je Voronov.
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je danas duboko saosećanje sa hiljadama gradjana Srbije koji su pogodjeni poplavama i saopštila da je obezbedila pomoć od 100,000 dolara.

U skladu sa vanrednim stanjem koje je proglasila Vlada Srbije, i u odgovoru na poziv za pomoć koje je uputilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, američki ambasador Majkl Kirbi je u okviru svojih ovlašćenja naložio isplatu 100.000 američkih dolara za nabavku opreme i neprehrambenih artikala neophodnih za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, stoji u saopštenju.

Ambasada SAD, takodje, navodi da će u skladu sa tim američka Kancelarija za pomoć u vanrednim situacijama u inostranstvu uplatiti 100.000 američkih dolara Crvenom krstu Srbije za kupovinu neophodnih artikala koji bi se odmah iskoristili za pomoć ugroženima.

Država Izrael počela je danas da isporučuje pomoć Srbiji nakon nezapamćenih vremenskih nepogoda koje su pogodile zemlju, saopštila je Ambasada Izraela u Beogradu.

Stanovništvu ugroženom poplavama, posredstvom izraelske ambasade, biće uručena hitna pomoć u vidu lekova, ćebadi, kabanica, gumenih čamaca, hrane...

U međuvremenu, hrvatski Crveni krst je pokrenuo prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo katastrofalnim poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine i Srbije, saopšteno je danas iz te humanitarne orhanizacije.

Prikuplja se isključivo novčana pomoć onlajn donacijama na internetskim stranicama hrvatskog Crvenog krsta, prenosi portal Seebiz.
Hrvatski Crveni krst će, kako se navodi, prikupljena sredstva dostaviti Crvenom krstu u Srbiji i BiH.

Istovremeno, makedonska vlada je na današnjoj sednici odlučila da uputi 75 specijalaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane i Direkcije za zaštitu i spasavanje kao pomoć Srbiji i BiH, pogodjenim poplavama.

Na sednici je odlučeno i da se uputi 45 pumpi za ispumpavanje vode, 35 agregata, devet čamaca, 3.000 ćebadi, lekovi, prenela je agencija MIA.
I humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", koja okuplja više hiljada članova iz rasejanja i Srbije, pokrenula je veliku akciju pomoći ugroženim domaćinstvima u Srbiji čija su imanja pogodjena jednom od najvecih elementarnih nepogoda u poslednjih 100 godina, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Srpska dijaspora u Austriji odlučila je da pomogne Srbiji i Republici Srpskoj u borbi protiv katastrofalnih poplava sa kojima se suočavaju.
Tako je u Beču, danas posle podne, osnovano koordinaciono telo za sakupljanje humanitarne pomoći poplavama pogodjenih područja u Srbiji i Republici Srpskoj na reonu "Beč-Zapad", koje čine predstavnici srpskog kluba "Bambi", Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u 19. bečkom okrugu i udruženje građana "G19+".

Tagovi:

Poslednji komentari
  • hvala Vreme: 16.05.2014 20:43h

    Hvala im. Svima.

  • joka Vreme: 16.05.2014 21:49h

    Nadam se da ce se i Kanadska dijaspora takodje ukljuciti organizovano da nam je lakse uplatiti licne donacije..

  • meda Vreme: 16.05.2014 22:23h

    Hvala svima koji su na bilo koji nacin pomogli Srbiji u ovakvom trenutku.

  • nikola Vreme: 17.05.2014 00:24h

    I Crna Gora je uz vas! Sa vjerom u boga i bolje sjutra !

  • Niksicani Vreme: 17.05.2014 01:34h

    sto ne navedete da je Crna Gora poslala vatrogasce i ronioce i da ujutro krecu 2 busa za Srbiju dobrovoljaca i da ce sjutra vece takodje krenuti dobrovoljci ,naveli ste hrvatsku ne nas..bravo braco !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP