Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USKORO IZMENE ZAKONA

Vakcinacija će biti obavezna za sve?

Autor: Alo.rs | 27.03.2015 - 00:39:00h | Komentara: 13

Skupština Srbije trebalo bi u narednih desetak dana da usvoji predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima će biti definisano da sva deca moraju da prime obavezne vakcine, osim kada to iz medicinskih razloga nije moguće.

Umesto jedne, pet vakcina

Ilustracija | Foto: Shutterstock

Šefovi poslaničkih grupa su juče ovo dogovorili, međutim, tek nakon dogovora sa Ministarstvom zdravlja će biti jasnije da li će se čekati na donošenje novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ili će se menjati postojeći.

U propisima, trenutno, postoje "rupe". Po sadašnjem Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti obavezna je vakcinacija dece protiv 10 zaraznih bolesti, ali Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima ipak daje mogućnost da biraju koju će medicinsku pomoć da prihvate, pišu "Novosti".

To znači da roditelji u praksi mogu da odbiju da vakcinišu dete, iako je po Zakonu od zaštiti od zaraznih bolesti za to predviđena kazna od 50.000 dinara.

Do sada je protiv više od 120 roditelja podneta prekršajna prijava jer su odbili da vakcinišu svoje dete, a stručnjaci brinu zbog smanjivanja obuhvata obaveznom vakcinacijom jer nam prete i neke davno iskorenjene bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije 80 odsto mališana starosti između dve do tri godine je primilo sve obavezne vakcine, iako bi obuhvat obaveznom vakcinacijom trebalo da bude veći od 95 odsto.

Poslednji komentari
  • oOo Vreme: 27.03.2015 01:55h

    Prvo moraju da promene Ustav , pa onda da izglasavaju zakon

  • !!! Vreme: 27.03.2015 02:02h

    УСТАВ је изнад закона !!! Неповредивост физичког и психичког интегритета Члан 25. Физички и психички интегритет је неповредив. Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка. НИКО НИЈЕ ДУЖАН ДА БУДЕ ЗАМОРЧЕ !!!

  • dejan milic Vreme: 27.03.2015 04:06h

    sramota,ubijate nam decu....zasto ne donesete zakon kao sto je u EU,kada vec toliko zelite da nas uvedete tamo,neka i zakoni budu kao i u EU gde vakcinacija NIJE OBAVEZNA......

  • Milan Vreme: 27.03.2015 07:14h

    Zasto je kod nas sve OBAVEZNO. Svugde je to stvar izbora , kod nas se mora a niko nece da potpise od lekara da su vakcine bezbedne po zdravlje dece. Uzas .

  • Dejan Vreme: 27.03.2015 08:45h

    Od kud znaju da ce biti usvojen ovaj zakon sem ako nisu dobili direktivu sa zapada . Akonecete GMO onda ce mo da vam nametnemo nasu vakcinu i ENDE !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP