Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJAVILI IZ BATUTA

Vakcinacija petovalentnim vakcinama o trošku Fonda

Autor: Tanjug | 14.01.2015 - 10:39:00h | Komentara: 0

Tokom januara će započeti vakcinacija dece petovalentnim vakcinama o trošku države.

Vakcine

Vakcinacija dece kombinovanim petovalentnim vakcinama započeće tokom januara o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), nakon što se završi distribucija vakcina domovima zdravlja, najavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema ugovoru potpisanom između RFZO i Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", obezbediće se prema planu potreba, 211.550 doza kombinovane petovalentne vakcine, za vakcinaciju dece u prvoj godini života.

Planirana je vakcinacija dece od navršena dva meseca života (deca rođena nakon 1. novembra 2014. godine), kao i dece kod koje je iz opravdanih medicinskih razloga privremeno odložena, a rođena su pre 1. novembra 2014, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Deca koja ne pripadaju navedenim kategorijama, a kod kojih je započeta ili odložena iz nemedicinskih razloga vakcinacija tokom 2014. godine, nastaviće da se vakcinišu vakcinama u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, do potpune vakcinacije, prema tom Pravilniku, vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja.

Petovalentne vakcine se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize.

Do ove godine deca su vakcinisana o trošku RFZO-a trovalentnom "Torlakovom" vakcinom (poznatom kao Di Te Per - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), koja je zahtevala da prime još dve dodatne komponente: hemofilus influenca tip B (HIB) i OPV vakcina protiv dečije paralize.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP