Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEDICINSKA SREDSTVA I LEKOVI SKLADIŠTE SE U NEADEKVATNIM USLOVIMA

Vakcine drže u kuhinjskim frižiderima!

Autor: A. Medaković | 20.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Više od 90 odsto vakcina, ali i ostalih lekova koji zahtevaju hladni lanac, u Srbiji se čuva u neadekvatnim uslovima, jer ih u domovima zdravlja i bolnicama drže u običnim kućnim frižiderima, tvrdi za „Alo!“ Zoran Bjelica, jedan od vodećih stručnjaka za nadzor i standardizaciju medicinske opreme.

Lekovi kao  salama u  običnim  frižiderima

Lekovi kao salama u običnim frižiderima | Foto: RAS

Biološki lekovi su bezbedni samo ako se čuvaju na propisanoj temperaturi, u
medicinskim frižiderima, koje Srbija nema

Na taj način se, kako ističe naš sagovornik, dovode u rizik i pacijenti koji primaju te lekove, ali i osoblje, jer medicinsko sredstvo koje nije adekvatno uskladišteno predstavlja opasnost po bezbednost i zdravlje ljudi.


Hladni lanac

Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ istakla je da se prilikom transporta i čuvanja vakcina mora poštovati hladan lanac, jer u protivnom ti preparati bivaju inaktivisani (gube osnovno dejstvo), pa izostaju efekti imunizacije. Dr Kanazir ističe da se vakicne čuvaju u frižiderima čija je efikasnost proverena i koji su opremljeni termometrima, a da se očitavnje termometara vrši svakodnevno.

- Prilikom vršenja nadzora medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama u zemlji, nailazili smo na razne vrste frižidera u kojima se čuvaju lekovi. Među njima jedino nije bilo medicinskih frižidera, koji jedini imaju tehničke uslove za čuvanje osetljivih bioloških supstanici.
Umesto njih upotrebljavaju se obični kuhinjski frižideri, ali i oni koji su evidentno uvezeni već polovni iz inostranstva. Zbog toga niko danas ne zna da li su i koliko lekovi koje pacijenti primaju bezbedni - ističe Bjelica i dodaje da je problem u tome što vakcine, ali i pojedini lekovi zahtevaju hladan lanac, što u prevodu znači da zahtevaju održavanje optimalne temperature tokom transporta, skladištenja i upotrebe. Uloga hladnog lanca je da osigura da aktivna, potentna vakcina bude dostupna korisniku u pravo vreme, na pravom mestu i u pravoj količini.

Zoran Bjelica, stručnjak  za medicinsku opremu

Zoran Bjelica, stručnjak za medicinsku opremu

- Vakcine su bezbedne samo ako se pravilno čuvaju na propisanoj tempereturi, najčešće od plus četiri ili u rasponu od plus jedan do plus osam stepeni, bez mogućih fizičko-hemijskih oštećenja i uz obaveznu primenu sterilne opreme. Dakle, hladni lanac ne sme da bude narušen. Kod nas se lekovi drže u frižiderima koji nisu u stanju da održe ni kilogram mesa bezbednim, a ne vakcine - tvrdi naš sagovornik.

On ukazuje da jedino medicinski frižideri mogu da održe lekove bezbednim za upotrebu jer signaliziraju promenu temperature.

- Ukoliko je temperatura ispod ili iznad propisane, takav aparat ima sigurnosni alarm, koji se aktivira i proglasi ceo sadržaj kontaminiranim, jer svi lekovi koji se ne čuvaju u propisanim granicama su otrov. Medicinski frižideri ne samo da beleže temperaturu već ne dozvoljavaju da vrata budu otvorena duže od propisanog roka, u suprotnom se ceo sadržaj proglasi neupotrebljivim. To je kod običnih frižidera, koji se koriste u Srbiji, potpuno nemoguće i zato ne smeju i ne mogu biti deo medicinske opreme - objašnjava Bjelica.

Ministarstvo ćuti
Iz Ministarstva zdravlja nismo dobili odogovor na pitanja koliko medicinskih frižidera Srbija ima i u kakvim se frižiderima čuvaju vakcine i lekovi po medicinskim ustanovama. Ipak, iz ove institucije su odgovorili da je režim čuvanja leka odnosno vakcina deifinisan prilikom izdavanja dozvole i da se nalazi na spoljnom pakovanju leka. “Zdravstveni radnici koji rade na poslovima vakcinacije odogovorni su za pravilno čuvanje leka u odnosu na uputstvo proizvođača”, istakli su u ministarstvu, ali bez odgovora na pitanje da li se čuvanje vrši u medicinskim ili običnim kuhinjskim frižiderima.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 20.12.2013 08:45h

    gospodine Bjelica,sudeci po slici,vi ste na ovaj problem mogli ukazati jos za vreme SRJ/i tad ste bili strucnjak,zar ne../Cega je sadasnje *otkrivanje* tog problema potreba.Necije smene, ukazivanje na nerad, neciju/samo/promociju ili HITAN uvoz NEKE ,potrebne opreme bez tendera/uz krajcovanje suski u neciji dzep/. Inace potpuno ste u pravu povodom tog problema .Odnos zdravstva prema ljudima,pacijentima u ovoj drzavi je -RUSKI RULET..jer u njegovoj ruci su i mecici i pistolj i RUKOVODIOCI vrte dobos i povlace okidac,.Narod samo postavlja glavu. Gledaste li film *Lovac na jelene*...pogledajte ga.

  • bi Vreme: 20.12.2013 10:40h

    Da je samo to, zdravstveni radnici trebalo bi da brisu ruke ubrusom, medjutim, skup je, pa se i dalje koriste peskiri, svaka ambulanta trebalo bi da ima autoklav za sterilizaciju, ali su i dalje u upotrebi suvi sterilizatori, infektivni materijal bi trebalo da se odlaze u plasticnim kanticama specijalizovanim za te stvari ( u pitanju su igle, spricevi, ampule), ali, zaboga, to je skupo, pa nam se preporucuje da bacamo u plastificirane kese koje su jeftinije. Pametnome dosta!

  • proizvodjacvakcina Vreme: 21.12.2013 15:28h

    Gospodine Bjelica, jos samo da objasnite sta su to "medicinski frizideri", posto tako nesto ne postoji i to ne samo u ovoj zemlji vec nigde u svetu. Druga je prica kontrolisanje ispravnosti frizidera i temperature u njima. O obilju nestrucnih izjava pa i lazi, ne treba komentarisati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP