Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR ZDRAVLJA ZLATIBOR LONČAR NAJAVIO

Vakcinu protiv raka ćemo uvoziti, a i proizvoditi?

Autor: R. B. | 23.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će za dve do tri nedelje biti poznati detalji o mogućnosti korišćenja kubanskih lekova i vakcina u Srbiji, i dodao da se radi o vakcini za karcinom pluća i o leku za takozvano dijabetičarsko stopalo.

Ovo je istorijska  šansa: Lončar

Ovo je istorijska šansa: Lončar | Foto: Oliver Bunić

- Postoje procedure koje moramo da ispoštujemo da bi se lek našao na našem tržištu. Cilj je da se ti lekovi nađu na domaćem tržištu, a kasnije, možda, i da počnu da se proizvode kod nas - rekao je Lončar, i dodao da ti lekovi daju odlične rezultate, te da je ovo istorijska šansa za našu zemlju. On je objasnio i da se vakcina za karcinom pluća dobija ukoliko kod obolelog u toku terapije karcinom prestane da raste.


Vera Stojiljković, direktorka Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ kaže za „Alo!“ da je ova institucija spremna da u svojim pogonima proizvodi vakcine s Kube.

„Torlak“  spreman za  vakcine sa Kube

„Torlak“ spreman za vakcine sa Kube


- Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ još ne raspolaže konkretnim detaljima najavljene saradnje između Srbije i Kube, ali smo, zahvaljujući višedecenijskom iskustvu u proizvodnji vakcina i raspoloživom stručnom kadru, kao i proizvodnim i kapacitetima za skladištenje i distribuciju lekova i vakcina, spremni da budemo deo ovakvog međunarodnog projekta - navodi Stojiljković.
Kao što je „Alo!“ pisao prethodnih dana, tokom posete ministra zdravlja Zlatibora Lončara Kubi, napravljen je dogovor da se na osnovu međudržavnih sporazuma između Kube i Srbije omogući korišćenje određenih kubanskih lekova i vakcina u Srbiji, među kojima je i vakcina “cimavax EGF”, protiv raka pluća.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP