Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI DEVOJČICE OBOLELE OD RAKA PORUČUJU ZA ALO!:

Valjda nam RFZO neće ubiti dete!

Autor: V. Pešić - R. Kantar | 22.01.2014 - 18:59:00h | Komentara: 1

Prvostepena komisija Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) odbila je da Anastasiji Trajković (9), oboleloj od tumora maksilarnog sinusa, finansira lečenje u inostranstvu, iako je dete u kritičnom stanju.

Anastasija Trajkovic sa roditeljima

Anastasija Trajković sa roditeljima

 

Mala Anastasija, kojoj je kancer uništio veliki deo lica, ovako je još jedno dete ostavljeno od strane države da umre, iako su šanse za njeno izlečenje u inostranstvu skoro stopostotne. Konačnu odluku da li će dete živeti ili umreti doneće sutra drugostepena komisija.
- Nadamo se da neće dozvoliti da Anastasija prerano umre. Neće valjda da nam ubiju dete. Protonsko zračenje zaštitilo bi njeno oko, štitastu žlezdu i mozak. Lekari u Beogradu su nam potvrdili da je to zračenje uspešno kod 97 odsto dece. Život naše mezimice u rukama je članova komisije - kaže za „Alo!” otac Dragan Trajković. Majka Snežana ističe da su njenu ćerku godinu dana lečili pogrešno. Pre godinu dana operisana je u Nišu zbog polipa. Potom su utvrdili zloćudni tumor. Zbog toga je u Beogradu izdržala nepotrebna četiri ciklusa hemioterapije. Usledili su detaljni pregledi i nova dijagnoza. Zbog tumora hordona izdržala je još četiri operaciona zahvata.

I na Fejsbuku apeluju na drugostepenu komisiju!
U znak podrške i pomoći porodici Trajković, na društvenim mrežama osnovana je grupa „Apel drugostepenoj komisiji”. Podržavaoci ove grupe poručuju da komisija treba da odobri lečenje Anastasiji Trajković, koja je zbog grešaka lekara dospela u nezavidnu situaciju. Svi u Vranju nadaju se da će nemir i strepnju porodiceTrajković zameniti potpuno izlečenje njihove Anastasije.

- Ako članovi komisije imaju decu, verujemo da će Anastasiji odobriti odlazak u inostranstvo i spasti je sigurne smrti. Uprkos retkoj bolesti, Anastasija je živahna, puna energije. Zbog hemioterapije otpala joj je duga kosa. Kao uspomenu čuva jednu kiku. Verujem da članovi drugostepene komisije znaju kroz kakav pakao prolazimo - uznemirena je majka Snežana, koja sinoć oka nije sklopila u iščekivanju odluke koja će biti ključna za njihovu sudbinu, a koja sutra treba da bude doneta od strane drugostepene komisije RFZO. Prvostepena komisija je, podsetimo, 16. januara ove godine odbila zahtev roditelja da se dete uputi na lečenje u inostranstvo. Tom prilikom oni su prenebregli član u Pravilniku o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo koji kaže da se van granica Srbije mogu „uputiti lica izuzetno retkih patologija”. Inače, ovakav tumor, kakav ima Anastasija, javlja se kod jednog deteta od milion. Konzilijum lekara u Beogradu utvrdio je da se tumor proširio na oko i preti da zahvati i mozak. Od sigurne smrti može da je spase protonsko zračenje u nekoj od klinika u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Češkoj i Italiji. Na RFZO je da odluči da li će učenica trećeg razreda OŠ „Radoje Domanović” u Vranju dobiti šansu za život.

RFZO: Nadamo se da će žalba roditelja biti usvojena!
U RFZO juče nisu odgovorili na pitanja „Alo!” na osnovu čega su odbili zahtev za lečenje devojčice u inostranstvu, već su poslali zvanično saopštenje. „RFZO je prinuđen da u vezi s lečenjem devetogodišnje Anastasije Trajković u inostranstvu odluku ne donose činovnici RFZO, već ekspertske komisije sastavljene od naših najistaknutijih stručnjaka, koji odluke donose u skladu sa pravilima definisanim zakonom”, naveli su u saopštenju, dodavši ipak da se nadaju „da će eksperti, članovi drugostepene lekarske komisije, naći razloge za pozitivno rešenje ovog pitanja”. U Ministarstvu zdravlja poručili su za naš list da, iako rad komisija RFZO nije u nadležnosti ministartsva, oni su od RFZO zatražili informaciju o konkretnom slučaju.
 

Poslednji komentari
  • vojka Vreme: 23.01.2014 00:21h

    Ova devojcica mora da zivi,mnogo dece je u poslenjih nekoliko meseci izgubilo zivot zbog nemara drugih.Zelim maloj Anastasiji da sto pre ozdravi,i njenom roditeljima da budu jaki i da imaju vere.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP