Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

START

Van Rompej: Počinjemo pregovore sa Srbijom o pristupanju EU!

Autor: Agencije | 28.06.2013 - 13:34:00h | Komentara: 0

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej objavio je na svom nalogu na Tviteru da je Savet danas odlučio da pokrene pregovore o pristupanju Srbije EU.

"Evropski savet je danas odlučio da sa Srbijom otpočne pregovore o pristupanju EU", napisao je Van Rompej na svom tviter nalogu.

Herman Van Rompej

Herman Van Rompej | Foto: AP

U tekstu zaključka, kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, izbačeno je da Evropski savet u decembru treba da odobri pregovarački okvir.
Rasprava lidera Unije o početku pregovora EU sa Srbijom počela je posle 12.30 časova.

U draftu zaključaka o kojem će se izjašnjavati lideri EU navodi se da Evropski savet prihvata preporuku Saveta Ministara da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom najkasnije u januaru 2014.


Očekuje se da će lideri EU raspravljati o predloženim zaključcima pre usvajanja, gde su moguće još neke manje promene u formulaciji.

“Zeleno svetlo“ za otvaranje pregovora juče je dao nemački savezni parlament.
Bundestag je usvojio deklaraciju koja predviđa da prva pristupna konferencija između Srbije i EU može biti održana u januaru 2014, nakon što Savet ministara EU konstatuje, a Evropski savet, odnosno lideri EU, potvrde "potpuno i trajno sprovođenje preuzetih obaveza" koje proističu iz sporazuma Beograda i Prištine.
Premijer Finske Jurki Katainen izjavio je uoči sastanka, da će tema biti proširenje EU, a upitan kakve odluke očekuje on je napomenuo da su ministri već doneli odluke i da će se tim putem nastaviti. Katainen je rekao i da ne očekuje da današnji sastanak dugo traje.
- Sve najveće stvari smo završili juče, sada ćemo se fokusirati na preostale teme poput proširenja. Nismo do sada imali puno vremena da razgovaramo o proširenju - naveo je Katainen.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP