Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLAST NE REAGUJE

Vandali uništili fasadu župnog ureda u Novom Sadu! (FOTO)

Autor: N.N.Travica | 27.04.2015 - 09:50:00h | Komentara: 0

Zgrada župnog ureda, rimokatoličke crkve Imena Marijinog, poznatija kao novosadka katolička porta, noćas se opet, po ko zna koji put našla na meti bezobzirnih huligana. Dok se u porti događaju svakodnevno vandalski činovi, gradska vlast, kao i nadležni republički organi i dalje mudro ćute, ne reagujući na skoro svakodnevna dešavanja i prijave kako stanara porte, tako i samih činovnika katoličke crkve.

žUPNI URED Foto: N. N. Travica

Foto: N. N. Travica

Nakon što je dekanu novosadskog okruga prečasnom Robertu Erhardu oštećeno vozilo i to ispod nekoliko kamera video nadzora, oštećene su upravo te kamere, da bi u noći između nedelje i ponedeljka na zgradi Župnog ureda, koja je kulturno-istorijski spomenik ostvanuli grafiti i poruke. Autor natpisa je najverovatnije poznavalac zakonske regulative, pa je prilikom pisanja poruka, pokušao da bude i šaljiv.

žUPNI URED Foto: N. N. Travica

Foto: N. N. Travica

 
- Ovo je zaista jako, jako postalo strašno. Od novca koji smo sami obezbedili pokušavamo barem malo da obnovimo unutrašnjost zdanja koje datira još iz davne 1808.godine. Iako skromnim sredstvima pokušavamo barem malo da dovedemo u red objekat, ali nam se ne dozvoljava to da učinimo. Trudimo sve to da obnovimo, da bi nam neki nepoznati ljudi skoro svake noći uništavali imovinu – umornim glasom, od svakodnevne borbe za imovinu katoličke crkve, za "Alo!" počinje priču prečasni Erhard, dodavši da takav život postaje skoro pa nepodnošljiv.

žUPNI URED Foto: N. N. Travica

Foto: N. N. Travica

Iako su o svemu obavešteni nadležni organi, kako oni u Gradskoj kući koji se nalaze samo na nekoliko stotina metara od katedrale, tako i policija opšte nadležnosti, pa i komunalna policija i inspekcija. Pored svakodnevne torture koju preživljavaju stanari katoličke porte i dalje nema apsolutno nikakve reakcije nadležnih, iako su svesni da se u ovim zdanjima čuva istorijska građa svih Novosađana, bez obzira na versku pripadnost i nacionalnost.

- Javno pozivam sve nadležne organe da pod hitno reaguju na ove događaje i da pomognu, samo onoliko koliko je u njihovoj nadležnosti. Stanari koji imaju stanove u porti, prodaju stanove i sele se, jer je život u ovom delu najstrožeg centra grada postao nepodnošljiv. Rimokatolički župni ured u Novom Sadu ima status spomenika kulture u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara od velikog značaja. Čak ni ta činjenica po svemu sudeći apsolutno nikoga neinteresuje, zbog čega sam jako tužan, jer ne verujem u šta se sve ovo pretvorilo – objašnjava dekan.

Župni ured Novi Sad

Robert Erhard | Foto: N.N.Travica

Čitava porta je pod celodnevnim video nadzorom, koji nadležni organi gledaju 24 sata. Huligani pored snimaka svakodnevno uriniraju i povraćaju po objektima katoličke crkve, a na snimke i veoma česte prijave stanara centra Novog Sada apsolutno niko od nadležnih ne reaguje, niti želi da obezbedi imovinu i održavanje javnog reda i mira u ovom delu Novog Sada, a što postaje već zaista alarmantan problem, ne samo na gradskom, već i na državnom nivou.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP