Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VANREDNA SITUACIJA

Vanredna situacija u opštinama Boljevac Knjaževac i Svrljig!

Autor: RTS | 09.12.2014 - 14:14:00h | Komentara: 0

Radnici knjaževačke elektrodistribucije još nisu uspeli su da uspostave snabdevanje električnom energijom u 17 naselja u opštini. U svrljiškom kraju osam sela i dalje je u mraku.

Vanredno i u Svrljigu

Zbog problema u snabdevanju električnom energijom, danas je vanredna situacija, pored Knjaževca i Svrljiga, uvedena i na delu teritorije opštine Boljevac, u sedam sela u kojima živi 1.955 stanovnika, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije su angažovani od prvog dana i neprekidno su na terenu kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.


Pored osam agregata koji su juče dopremljeni za teritoriju opštine Knjaževac, u toku dana isporučena su još dva agregata, dok je u Zaječaru u rezervi šest agregata, a u Knjaževcu još dva agregata koji bi napajali vodovod i toplane u slučaju nestanka električne energije.


U Boljevcu na kaptaži na Rtnju za snabdevanje naselja Rtanj u funkciji je agregat od 120 kw.


Snabdevanje električnom energijom u opštini Zaječar je uredno, a sve škole na području Zaječarskog okruga rade, navedeno je u saopštenju.
Na teritoriji opštine Knjaževac, trenutno je bez električne energije 16 sela i tri zaseoka u kojima živi 1.418 stanovnika, dok su na području opštine Svrljig bez napajanja električnom energijom tri sela i jedan zaseok sa 292 domaćinstva.


Na terenu su ekipe iz Svrljiga, Vranja i Prokuplja koje rade na otklanjanju kvara.


Snabdevanje električnom energijom na teritoriji opštine Sokobanja je uredno, osim dalekovoda od 35 kw na trasi Vina rudnik Čitluk, koji je u kvaru, u ukupnoj dužini od jednog kilometra.


Na državnom putu Boljevac - Sokobanja, preko Rtnja, saobraćaj se odvija otežano zbog učestalog lomljenja i padanja granja i drveća na kolovoz.
Zbog pada dalekovoda, na području Bora bez struje su i dalje selo Bučje i deo Krivelja, na Dubašnici nema struje, jer nisu u funkciji tri trafo-stanice, a ekipe elektromontera i radnici EMSA su na terenu.


U jutarnjim časovima, zbog pada dalekovoda i kidanja visokonaponskih kablova u selima Plavna i Jabukovac na području Negotina, oko 100 domaćinstava je ostalo bez struje.


Usled pojave velike količine leda u istočnim delu opštine Žagubica, došlo je do oštećenja na prenosnim i distributivnim vodovima.


Za sada se svi potrošači uredno snabdevaju električnom energijom, osim potrošača u reonima Dumitrov potok - područje Crnog Vrha" i dela MZ Laznica, Dubašnica i Bigar, na relaciji prema Jasikovu gde se nalazi nekoliko salaša koji nisu ugroženi nestankom električne energije (snabdeveni su hranom, ogrevom i vodom), saopštio je MUP.

a

 

Postepena normalizacija snabdevanja

 

Svi gradovi, veća i manja naselja u istočnoj Srbiji imaju električnu energiju.

Snabdevanje električnom energijom u istočnoj Srbiji postepeno se normalizuje. Svi veći centri, gradovi, veća i manja naselja imaju
električnu energiju. Bez napajanja su pojedina planinska sela na obodima Rtnja, Stare planine, Tresibabe i Tupižnika.

Na terenu su svi elektromonteri iz pogona i poslovnica "Elektrotimoka", koji pokriva ovo područje, i oni rade danonoćno u izuzetno teškim uslovima, po jakoj susnežici i ledu. Na temperaturama koje su ispod nule, ove uslove pogoršavaju snažan vetar i gusta magla koja se sa planina nije razišla već osam dana.

Angažovano je još 80 elektromontera iz distribucija iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Pirota i Vranja i u pogonu je sva mehanizacija iz ovih ogranaka privrednog društva "Jugoistok". Elektromonteri veoma često rade Sizifov posao gde ono što tokom dana izgrade, u toku noći padne. Kolegama iz "Jugoistoka" upomoć su pritekli monteri iz "Elektrosrbije".

Kako meštani kažu, radi se o nezapamćenoj vremenskoj neprilici koja
se u ovim krajevima nikada pre nije dogodila. U selima u kojima su
teške ledene kapi okovale svako drvo, objekat i stub elektromreže
teško je i samo dopremanje materijala i opreme, jer su pojedina sela
neprohodna. Led je takve težine da se pojedina naselja i predeli
pored puta ne mogu prepoznati. Drveće se savija do zemlje i lomi, a
zbog ovako snažnog nevremena padaju i stubovi distributivne mreže. U
veoma teškim vremenskim uslovima monteri ,Elektroprivrede Srbije"
čine sve kako bi otklonili kvarove, osposobili mrežu i svi kupci u
najkraćem roku dobili električnu energiju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP