Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATASTROFA

Vanredne situacije proglašene u Valjevu, Lajkovcu, Ubu i Ljigu!

Autor: Agencije / B.J. | 14.05.2014 - 13:59:00h | Komentara: 0

Kiša pada u celoj Srbiji, a u Valjevu, Beogradu, na Crnom Vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici, je jakog intenziteta. Lokalne samouprave u pripravnosti su zbog najave da je zbog obilnih padavina moguće izlivanje reka.

Naime, oko 12.30 sati u Grockoj, u naselju Begaljica, došlo je do izlivanja Begaljičke reke u ulicama: Borisa Kidriča, Lole Ribara i Vučka Milićevića. Ugroženo je deset domaćinstava. Voda, za sada, nije prodrla u kuće.

ff

Foto: Oliver Bunić

 
U MUP-u kažu i da je oko 11.30 sati, zbog izlivanja reka, obustavljen je saobraćaj na državnom putu drugog stepena br 63 Maljević-Dudovica, kod mesta Latković. U 11.30 sati je i zbog izlivanja reka, došlo je do obustave saobraćaja na državnom putu drugog stepena br 141 Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka Kamenica, opštinskom putu br 1 Koceljeva-Svileuva kod mesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica - Banja Koviljača.
Od 11.50 sati, saobraćaj je obustavljen i na državnom putu drugog reda br 138 Lipnički šor-Tekeriš, kod mesta Joševa. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu.

IZLIO SE KIJEVAČKI POTOK

Kijevački potok je za sada poplavio mnoga dvorišta a zagađena voda preti da poplavi privatne kuće jer na ovom područiju Beograda ne postoji kanalizacija, pa zato često dolazi do incidenata sa vodom kada su padavine pojačane za vreme prolećnih i jesenjih meseci, prenosi Telegraf.

- Osećamo se veoma ugroženo. Imamo malu decu i naša obaveza je da ih zaštitimo. Problem sa vodom smo više puta prijavljivali Opštini Rakovica ali nam je rečeno da nas čeka dug proces i da trenutno ne postoje raspoloživa sredstva za definitivno rešenje naše muke - kaže vidno zabrinuta sugrađanka I. M. koja sa dvoje male dece živi nedaleko od Kijevačkog potoka.

Velike poplave na nekim Beogradskim naseljima su razloga zašto smo dobili veoma kratak odgovor iz Gradske opštine Rakovica, gde nam je rečeno da je za sada prijavljeno više lokacija koje su ozbiljno ugrožene, ali da se problemi rešavaju po prioritetu. Po rečima naše sagovornice, ugroženi tereni će uskoro biti sanirani intervencijom službi za vandredne situacije i komunaknih preduzeća.

VANREDNE SITUACIJE PROGLAŠENE U VALjEVU, LAJKOVCU I UBU

U Valjevu je, zbog velikih padavina i novih poplava, danas proglašena vanredna situacija, a problema ima i u opštinama Kolubarskog okruga jer je reka Ljubostinja u naglom porastu, a na celom slivu reke Kolubare proglašena je vanredna odbrana od poplava, javljaju lokalni mediji.

Do sada je vanredna situacija proglašena i u Lajkovcu i Ubu.

Kako javljaju lokalni mediji, do sada je palo više od 40 litara kiše po kvadratnom metru, a očekuje se da će padavine biti jače posle 18 časova, tako da su prognoze da će pasti oko 100 litara kiše po kvadratu, što je ogromna količina vode.

Sve pumpe sa kojima raspolažu vatrogasci, kao i gradska preduzeća, su angažovana na terenu, a u pomoć u vidu pumpi za izbacivanje vode trebalo bi da stignu iz Beograda.

Problema ima u Rajkovačkoj ulici gde se izlila voda, u naselju kod KPD, kao i u Mrčiću, gde su poplavljena pojedina domaćinstva.

Sve probleme u vezi sa poplavama građani mogu da prijave na broj 1985.

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U OPŠTINI LJIG

U opštini Ljig je, zbog obilnih padavina, danas proglašena vanredna situacija, potvrdio je predsednik ove opštine Miodrag Starčević.

Prema njegovom rečima, na tom području izlile su se reke Ljig, Kačer, Kozeljica i potok Todorovac.

Poplava u centru Subotice potopila

Poplava u centru Subotice potopila | Foto: subotica.com

"Imamo pet-šest kuća koje su ugrožene. Nekoliko putnih pravaca je zatvoreno za saobraćaj. Imamo problema da decu iz osnovne škole vratimo kućama. Danas smo uveli vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i pokušava da otkloni štete elementarne nepogode", rekao je Starčević.

Ako kiša bude nastavila i dalje da pada situacija će, kako je naveo, biti još teža i veoma kritična za život i rad.


DRINA RASTE, ALI JE U KORITU

Protok Drine kod Hidroelektrane „Zvornik“ povećao se sa 920 kubnih metara u sekundi, koliko je bio u utorak veče, na 1200 kubnih metara u sredu pre podne i u stalnom je rastu.

Komandant Štaba za vandredne situacije u Loznici Vidoje Petrović, kaže da je pet gradskih ekipa neprestano na terenu, „ali zasad nema većih problema, bar što se tiče Drine i Jadra. Zbog padavina koje ne jenjavaju, ekipe sa svom potrebnom opremom i mehanizacijom su na „gotovs“.

- Samo je nekoliko domaćinstava pod vodom, nema prekida saobraćaja, niti problema što se tiče snabdevanja vodom i strujom- rekao je Petrović.

Voda se izlila kod Joševe, na regionalnom putu koji vodi ka Ceru, odnosno Loznici,pa se saobraćaj odvija otežano. I tih problema ne bi bilo da ovu reku, u koju se slivaju vode sa Cera ,u velikoj meri nije „začepio“ potonuli most.

Drina i Sava su kod Bijeljine, kako nam je rečeno u Štabu civilne zaštite u tom grad, „zasad pod kontrolom“, ali nagoveštavaju da će protok Drine narasti i do 1800 kubnih metara, a kada je viši od 1500, onda je stanje već za alarm.


BEGALjIČKA REKA UGROZILA 10 DOMAĆINSTAVA

U naselju Begaljica u Grockoj, Begaljička reka se pre podne izlila u nekoliko ulica i ugrozila 10 domaćinstava, ali voda za sada nije prodrla u kuće.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu.

U ovom naselju se, oko 12:30, voda izlila u ulicama Borisa Kidriča, Lole Ribara i Vučka Milićevića.

Poplava u Dunavskoj ulici u Beogradu

Foto: G. Srdanov

OPŠTINA KOSJERIĆ POD VODOM

Veći deo opštine Kosjerić od jutros je pod vodom usled izlivanja Skrapeža i planinskih potoka, zbog čega se razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije, izjavio je predsednik opštine Milijan Stojanić.

"Štab za vanredne situacije razmatra stanje i potrebu da se proglasi vanredna situacija u opštini Kosjerić. Nekoliko stotina hektara zemljišta je pod vodom, a voda je ušla i u neke stambene objekte", kaže Stojanić.

On je istakao da, ukoliko bude bila potrebna evakuacija stanovništva, za privremeni smeštaj su obezbeđene školske učionice po selima.


ZATVORENE NEKE DEONICE ZA SAOBRAĆAJ

Zbog izlivanja reka došlo je do potpunog prekida u saobraćaju na državnom putu Koceljevo - Osečina kod mesta Šabačka Kamenica i na deonici Lipnički Šor - Tekeriš u mestu Joševo, saopštio je danas Auto moto savez Srbije.

Izlivanje reke u mestu Jazovnik u opštini Koceljeva uslovila je potpuni prekid saobraćaja, a na deonici Lipnički Šor - Tekeriš u mestu Joševa na državnom putu usled izlivanja reke Lešnice došlo je do potpunog prekida saobraćaja.

SRBIJA U PRIPRAVNOSTI ZBOG POPLAVA
Kiša pada u celoj Srbiji, a u Valjevu, Beogradu, na Crnom Vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici, je jakog intenziteta. Lokalne samouprave u pripravnosti su zbog najave da je zbog obilnih padavina moguće izlivanje reka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP