Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REKE PONOVO PRETE

Vanredno u Prokuplju, u Batajnici voda ulazi u dvorišta (FOTO)

Autor: Lj. Mitić | 28.03.2015 - 16:13:00h | Komentara: 5

Opštinski štab za vanredne situacije u Prokuplju, uveo je vanrednu situaciju na teritoriji opštine, zbog izlivanja reke Toplice na više mesta.

Foto: Lj. Mitić

Foto: Lj. Mitić

Pod vodom je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta od Prokuplja do Male Plane.
- Za sada nema poplavljenih objekata i domaćinstva, ali je poplavljeno poljoprivredno zemljište, kažu u Štavu.
Toplica se izlila iz korita i u naselju Draganja. Ovo naselje broji oko 50 kuća, a prošle godine u aprilskim poplava ogromnu materijalnu štetu pretrpelo je oko dvadesetak kuća. Zbog toga je Opštinki štab za vanredne situacije već angažovao ekipe koje su na terenu i džakovima peska brane taj deo.
Brani se i deo kod bivše fabrike „Staklara“ gde je ugroženo Romsko naselje. Četiri bunara u Grčkom Mlinu, iz kojih se vodom snabdeva gotovo polovina grada isključeni su iz sistema , jer se reka Toplica izlila i u tom delu.

Foto: Lj. Mitić

Foto: Lj. Mitić

- Snabdevanje dela grada trenunutno je prebačen na vodosistem Bumburek i za sada nema problema, rekao je v.d. direktora JKP „Hameum“ Vladimir Novaković.
Iako je nedavno nasipan deo oko bunara, voda preti da probije nasip i poplavi bunare, čime bi se pričinila znatna materijalna šteta na pumpama koje se tamo nalaze. Žitelji ugroženih područja, sate provode u strahu da će ih zadesiti sudbina kao i aprila prošle godine, kada je znatan deo kuća bio poplavljen.

Ugrožene kuće u Batajnici

U delu Batajnice kod okretnice autobusa 706, zbog obilnih padavina voda je prodrla u dvorišta oko 70 do 80 kuća, kaže načelnik beogradske Uprave za vanredne situacije Rade Milošević.

- Plašimo se da ćemo doživeti isto i ove godine. Ipak, nadležni su sada poslali ljude da brane kritičan deo, ali je pitanje hoće li uspeti, kaže žitelj naselja Draganja Violeta Kuveljić. I deo naselja Tabakmala, koje je pored Toplice preti da bude poplavljeno.
Milorad Đorđević meštanin sa svojim komšijama dežura ne bi li pokušali da zaštite svoje posede.
- Voda je nadošla ali nadamo se da neće biti kao prošle godine kada mi voda došla do same kuće, kaže Đorđević. Inače, kod mernog meta kod sela „Pepeljevac“ nivo reke Toplice je na 305 santimetara što je ok metar više od redovnog stanja. Vodena bujica svakog minuta se povećava i pitanje je kako će biti tokom noći i narednih dana.

Vanredna odbrana u Kraljevu

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, obišao je područje Kraljeva i rekao da je došlo do porasta vodostaja reka drugog reda koje su ugrozile i domaćinstva.

Zbog odrona i poplava obustavljen saoraćaj na više puteva

Javno preduzeće Putevi Srbije
saopštilo je danas da je zbog odrona i izlivanja vodenih tokova, obustavljen saobraćaj na više deonica u zemlji.

Kako se navodi, saobraćaj je zbog odrona obustavljen na putu Topola - Rudnik, kao i na deonici Ljubovija - Osečina, u mestu Pecka. Dodaje se da je na deonici puta Nanomir-Mionica, u mestu Donja Toplica, saobraćaj u prekidu zbog oštećenja mosta i vode na putu.

On je obišao Musina reku u selu Adrani, koja je pretila da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čacak, navodeći da svaki veći vodostaj preti meštanima ovog sela, jer je most na magistralnom putu, usko grlo.

- Most mora da se preprojektuje, i ovih dana ću poslati projektante da nađu drugo rešenje. Srećom pa su se meštani sami organizovali i zaštitili obale, rekao je Ilić u Adranima. Ilić je rekao da su vodostaji Zapadne Morave i Ibra izuzetno porasli, kao i manjih rečica Ribnice, Žičke reke, Godačice.

Obeleželi smo kritične tačke na teritoriji Kraljeva. Čekaćemo da prestanu padavine i da se vreme smiri, pa ćemo početi da radimo. Prvo ćemo raditi na bedemu u Grdici, pa u Žičkom polju. Napravićemo i neke zaustave i minibrane koje će moći da zadrže drveće i kamenje, rekao je Ilić prilikom današnjeg obilaska vodotokova u Kraljevu.

Štab za vanredne situacije u Kraljevu doneo je danas odluku da se uvede vanredna odbrana na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalazi jedan broj bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom.

U opštini Arilje izlila se Moravica

U opštini Arilje na pojedinim mestima došlo je do izlivanja reke Moravice, ali nema ugroženih objekata, niti većih količina zemljišta pod vodom, izjavio je danas Tanjugu predsednik te opštine Zoran Todorović.


- Brzom reakcijom vatrogasaca i meštana koji podižu odbrambene nasipe sprečeno je veće izlivanje Moravice u Arilju ,Virovu i Mirosaljcima, kaže Todorović i ističe da je trenutno vodostaj Moravice u opadanju.

Izlile se Jadar i Ljig

Usled obilnih padavina koje su pogodile Kolubarski okrug u poslednja 24 časa, došlo je do izlivanja reke Jadar u opštini Osečina i reke Ljig u istoimenoj opštini. U istom periodu, u Valjevu je palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je porastao vodostaj Kolubare i njenih pritoka, dok je u drugim opštinama Kolubarskog okruga palo i do 40 litara po kvadratnom metru.

Jadar se izlio na nekoliko mesta, a najviše u ataru sela Dragijevica, gde je poplavljena jedna kamenorezačka radnja. Ta reka izlila se i u Babićima, u selu Osečini, kao i na izlazu iz varoši Osečina ka Loznici, te u delu sela Komirić, gde ugrožava magistralni put Valjevo-Loznica. Na nekoliko mesta bilo je kritično i u okolini varošice Pecka u Podgorini, zbog nadošle istoimene reke.

Prema podacima Opštinske uprave, reka Ljig je prekinula saobraćaj na putnom pravcu Latković-Dudovica, gde su u selima Latković i Jajčić poplavljeni usevi i bašte.

Graditelji autoputa Beograd-Požega iz azerbejdžanske kompanije "Azvirt" intervenisali su na nekoliko mesta u selima Lalinci i Banjani i sprečili da "odseče od sveta" pojedine kuće.

Zapadna Morava u porastu

Nivo Zapadne Morave je u porastu, vodostaji na svim rekama u Moravičkom okrugu su tokom dana u porastu, a nivo Bjelice i njenih pritoka opada, izjavio je danas načelnik Odeljenja za vanredne situacije Čačka Dragiša Broćić.


On je rekao da Zapadna Morava na svakih 60 minuta beleži porast nivoa za 15 centimetara i da je trenutno prešao 5,5 metara. Broćić je dodao da to otežava ulivanje Bjelice u Zapadnu Moravu i da nadležni prate situaciju na terenu.


Prema njegovim rečima, potencijalno je ugroženo jedno domaćinstvo koje se nalazi kod Kratovske stene na području opštine Požega.


- Tu će biti upućeni vatrogasci-spasioci iz Čačka kako bi reagovali u slučaju potrebe za evakuacijom, rekao je Broćić.

Vanredna odbrana u nekoliko opština

U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu proglašena je vanredna odbrana od poplava, dok se Zapadna Morava, koja trenutno stagnira kao i Ibar, izlila se na putu koji iz Kraljeva vodi ka selu Oplanići.

Kritično je kod sela Sukovo gde se večeras izlila Reka Jarma u delu kod Sukovskog manastira. Ugožena su i domaćinstva pored Toplice, Banjske i Kosanice, na teritoriji opštine Kuršumlija, rekao je Beti direktor Komunalnog preduzeća Vojimir Čarapić.

Poslednji komentari
  • boban Vreme: 28.03.2015 16:42h

    Pa sta su svi ti nadlezni radili godinu dana od proslih poplava? Godinu dana niko ni prstom nije mrdnuo, a sada "brane" karton siti.

  • miona Vreme: 28.03.2015 20:06h

    Nisu nas naucile prosle poplave kao prvo vlasnici su duzni da urede kanale pored svojih parcela lokalna samouprava da ocisti tokove u njihoj nadleznosti,gde su inspektori i drzava ako i treba sve da poplavi.....

  • Dani Vreme: 28.03.2015 22:29h

    Nije ni čudo što ovako živimo? Ne poštuju se ni svetinje!

  • Marija Vreme: 28.03.2015 23:17h

    Opstina Obrenovac ,selo Poljane nocas ljudi sklanjaju sve na sprat i strahuju a predsednika Cuckovica nigde,ni onih dzabalebarosa iz Beogradvoda.Cuckovicu,tvoje dupe je stabilno i pod kontrolom.

  • milan Vreme: 29.03.2015 08:22h

    Јабланичког округа нигде. Зашто? Нема овде река а свака поплава најмање 3 реке се излију? Јужна Србија, што јужније то тужније. Једна реченица а и на основу чега је редослед Пчињски, Топлички Јабланички...Нема опције сем ,,насумице,,. Ма, све оде у п............поплаве

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP