Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOŠ NEIZVESTAN ODLAZAK VUČIĆA NA PREGOVORE U BRISEL

Vastervele i Hejg oladili Srbiju!

Autor: S. V. | 30.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksanadar Vučić još nije odlučio da li će u ponedeljak prisustvovati osmoj rundi pregovora Beograda i Prištine u Briselu!

Gvido Vestervele

Gvido Vestervele | Foto: FoNet - AP

Njegov zahtev da garanti eventualnog dogovora Srba i Albanaca budu Nemačka i Velika Britanija, po svemu sudeći, neće biti ispunjen pošto na, po mnogima odlučujući, sastanak srpske i albanske delegacije neće doći šefovi diplomatija ove dve zemlje Gvido Vestervele i Vilijam Hejg.


Juče su u Predsedništvu Srbije razgovarali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade Suzana Grubješić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić. Iako je bilo najava da će državni vrh doneti odluku o odlasku Vučića u Brisel, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić je posle jednočasovnog sastanka izjavio da će sastav naše delegacije biti poznat tek u ponedeljak.

Vilijam Hejg

Vilijam Hejg | Foto: FoNet - AP


- Nalazimo se u dramatično teškom trenutku, kao pred pregovore u Dejtonu i Rambujeu. Državni vrh će biti u neprekidnom zasedanju do pregovora. Delgacija Srbije koja će 2. aprila otići u Brisel biće određena i saopštena u ponedeljak. Politička odgovornost biće podeljena između svih činilaca - rekao je Đurić i ocenio da će se zemlja i građani suočiti sa teškim posledicama bez obzira na to kakav bude ishod pregovora u Briselu.

Upitan šta tačno podrazumeva pod “teškim posledicama i dramatičnom situacijom”, Đurić je rekao da se Srbija nalazi u dilemi da bira između dva veoma teška puta:
- Jedan put je prihvatanje rešenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za celu Srbiju, a drugi je put u kome mi, zbog toga što druga strana nije bila spremna na kompromis, nismo u poziciji da prihvatimo ono o čemu se razgovara.

On nije želeo da komentariše da će se šefovi diplomatije Velike Britanije i Nemačke uključiti u sledeću rundu pregovora, koji bi bili dodatni garant i podrška u cilju postizanja dogovora, na čemu je instistirao Vučić.

Ni košava nije mogla da spreči Aleksandra Vučića da stigne na jučerašnji sastanak državnog vrha povodom briselskih pregovora

Ni košava nije mogla da spreči Aleksandra Vučića da stigne na jučerašnji sastanak državnog vrha povodom briselskih pregovora | Foto: Aleksandar Stanković


- Državni vrh ima puno poverenje u one koji su do sada vodili ove razgovore, prema tome, sve opcije u vezi s tim su moguće - napomenuo je Đurić.
Međutim, kako nam je nezvanično rečeno u Vladi Srbije, nemački i britanski ministri spoljnih poslova Gvido Vestervele i Vilijam Hejg ne dolaze u ponedeljak u Brisel na sastanak visoke predstavnice EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton sa Dačićem i Tačijem.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP