Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUKOB ZAŠTITNIKA GRAĐANA I MINISTRA VOJNOG ZBOG SLUŽBI BEZBEDNOSTI

VBA (ne) kontroliše partije i sindikate?

Autor: Vasilije Papović | 16.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 6

Ministar odbrane Bratislav Gašić odbacio je tvrdnje zaštitnika građana Saše Jankovića da vojne službe bezbednosti nezakonito deluju. Posebnu uznemirenost u javnost može da unese tvrdnja ombudsmana da je Vojnobezbednosna agencija daleko iskočila iz svojih ovlašćenja.

Oštro po Vojsci:  Saša Janković

Oštro po Vojsci: Saša Janković | Foto: Rajko Ristić

- Postoje saznanja da se VBA bavi radom nekih političkih partija, da se bavi aktivnostima nekih sindikata, da je bilo zadiranja u sadržinu komunikacija bez odluke suda i upravo to je trebalo da bude provereno u toj kontroli krajem prošle godine - saopštio je Janković.


Vučić: Radujem se prijavi!

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da se lično veoma raduje podnošenju krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije zbog napada na Žandarmeriju tokom prošlogodišnje „Parade ponosa“ i da jedva čeka konačni ishod.
- Uveren sam u efikasnost nadležnih organa tužilaštva i pravosuđa - rekao je Vučić i dodao da je kao premijer sam sebi „oduzeo slobodu izražavanja o toj temi“.

Gašić je na Jankovićeve tvrdnje da se VBA nezakonito ponašala, posebno u slučaju prebijanja premijerovog brata od strane Žandarmerije, izjavio da ga je „sramota da kaže šta misli o reakciji ombudsmana“, dok je Janković za „Alo!“ odgovorio da je „dobro što ministar zna zbog čega ga je stvarno sramota“.

Ovaj, u najmanju ruku neuobičajen način komunikacije između dve visoke državne institucije ponovo je u prvi plan izbacio temu kontrole bezbednosnih službi, policije i Vojske, koja je i ranije bila kamen spoticanja u domaćoj javnosti. Polemiku je započeo Janković, koji je saopštio da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije zbog, kako je naveo, napada na pripadnike Žandarmerije tokom prošlogodišnje „Parade ponosa“.

Ministar odbrane i načelnik VBA

Ministar odbrane i načelnik VBA

Ombudsman je krivičnu prijavu sastavio na osnovu materijala koji je tražio od Ministarstva unutrašnjih poslova, a u kojem se, kako kaže, vidi da je bilo silnih nepravilnosti u postupanju žandarma, ali i pripadnika vojne policije. Za kompletnu sliku mu je bio potreban materijal i Ministarstva odbrane, koje je, kako je naglasio, odlučilo da ne sarađuje.

Na ove tvrdnje iznesene u saopštenju zaštitnika građana vrlo oštro je reagovao ministar Gašić izjavom da ga je sramota da komentariše te tvrdnje.
- Sramota me je da izgovorim šta mislim o tome šta je zaštitnik građana dao kao informaciju novinarima - rekao je Gašić u Skupštini Srbije, ne obrazlažući zbog čega ima ovakav stav. Janković nije ostao dužan ministru.

- Ministar Gašić zasigurno zna zbog čega ga je sramota i to je dobro - odgovorio je Janković. Njemu je na Tviteru u pomoć pritekao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

- Tužno je kad se arogancijom pokušava nadoknaditi odsustvo kompetencije. Ali još je tužnija spremnost nekih da tome povlađuju - napisao je Šabić na svom nalogu na Tviteru, a Janković ga je podržao.

Nenadić: Da reaguje Skupština
Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić kaže da ga ne zabrinjava reakcija ministra Gašića, već to što Skupština Srbije nije hitno reagovala na saopštenje ombudsmana.


- Jankovićevo saopštenje je trebalo da bude dovoljan razlog da reaguju Narodna skupština i njeni odbori zaduženi za ovu problematiku, pošto u saopštenju piše da pojedine državne institucije opstruiraju njegov rad, što dovodi u pitanje elementarne pretpostavke za funkcionisanje pravne države. Najbitnije je da se obezbedi poštovanje zakona, a da li će se neko naljutiti i kako će šta komentarisati, manje je važno.

Poslednji komentari
  • misho Vreme: 16.01.2015 08:26h

    janković I šabić bi trebalo da provere validnost ministrove diplome ekononomskog fakulteta u nišu.inače kruševljani pričaju da trajal nije imao boljeg keramičara do njega

  • 021 Vreme: 16.01.2015 09:50h

    Koja ršomonijada u našem sistemu.Ovde se nezna koje zašta nadležan i odgovoran i šta ko treba da kontoliše i koga da kontroliše.Ovo je sve ,,demokratija,,donela.Od ,,demokratije,, napraviše anarhiju i bezvlašće. Ništa lepo nemožeč da čuješ i vidiš,sve sam kriminal, pljačke,ubitstva,droga,lopovluk,depotizam,sve sve najgore.

  • Zvezdana Vreme: 16.01.2015 14:12h

    Valda je postalo jasno da ovu drzavu i drustvo moze da spasi samo vojska. U opljackanoj zemlji sa politicarima koji kruze dvadeset godina, malo u vlasti malo u opoziciji - dobro bi dosao jedan general kao u proslosti onaj u Argentini koji je spasio drzavu tako sto je tajkunima naredio koliko milijardi dolara da vrate jer u suprotnom ce biti pogubljeni. Svi su platili i dalje ostali bogati...Gradjani Argentine su posle toga bili zadovoljni i siti.

  • Gedza Vreme: 16.01.2015 23:09h

    Ko li placa "zastitnika gradjana" i "poverenika za informacije od javnog znacaja" da napadaju jedinu,dobro organizovanu i profesionalnu instituciju u drzavi?

  • Dragana Janković Vreme: 17.01.2015 09:02h

    Gospodin Zaštitnik građana čiji rad stvarno izuzetno poštujem se nameračio na VBA. Sa druge strane nije mogao da izađe na kraj sa jednom osnovnom školom u Nišu i školskom upravom u kojoj su ga čak i vređali i nazivali pogrdnim imenima i koja već tri godine odbija da postupa po njegovim preporukama zbog utvrđenih ogromnih propusta u radu. Dragana, Aleksina mama

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP