Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA

VBA prati više slučajeva špijunaže protiv Vosjske Srbije!

Autor: Tanjug | 10.11.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Vojno bezbednosna agencija (VBA) trenutno, na osnovu početnih indicija, ali i podataka koji ukazuju na ozbiljnu pretnju, razjašnjava više delovanja stranih obaveštajnih službi prema pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske, izjavio je zastupnik direktora Vojno bezbednosne agencije (VBA), brigadni general Petar Cvetković.

Vojska Srbije pripreme za paradu

Vojska Srbije

Prema njegovim rečima, strane obaveštajne službe pokazuju nesmanjeno interesovanje za naš sistem odbrane, a VBA kontinuirano registruje određene indikatore njihove delatnosti i obaveštajne nastupe prema pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske, izjavio je general Cvetković za današnju Politiku.
"U težištu interesovanja stranih obaveštajnih službi bili su realizacija Briselskog sporazuma, angažovanje naših jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, planovi opremanja i modernizacije vojske savremenim naoružanjem i opremom iz inostranstva, kapaciteti odbrambene industrije, bezbednosno stanje u potencijalno kriznim područjuma (jug cerntralne Srbije, Raška oblast), delovanje islamskog faktora, ali i spoljnopolitička orijentacija naše zemlje", rekao je Cvetković.
On je naveo da je jedna od osnovnih aktivnosti VBA suprotstavljanje stranim obaveštajnim službama i da VBA trenutno, na osnovu početnih indicija, ali i podataka koji ukazuju na ozbiljnu pretnju, razjašnjava više delovanja stanih obaveštajnih službi prema pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske.
Osim preduzimanja vidljivih mera, kao što je podnošenje krivičnih prijava, postoje, prema njegovim rečima, i drugi načini presecanja špijunaže koji su višestruko korisniji za Srbiju i sistem odbrane, i postavljanjem viših bezbedosnih standarda i proicedura za rad u sistemu odbrane, drastično se smanjuje i rizik od nastupa stranih obaveštajnih službi prena našim pripadnicima.
Prema njegovim rečima, tokom ove godine, VBA je u saradnji sa srodnim službama i nadležnim tužilaštvom, presekla dva slučaja zloupotrebe službenog položaja.
"Prvi se odnosio na oblast nabavke naoružanja i vojne opreme, a drugi na oblast prodaje viškova naoružanja i vojne opreme, U vezi sa tim podneli smo krivične prijave protiv devet lica i sudski postupci su u toku", reako je Cvetković.
On je naveo da su preduzete radnje za okončanje još dva slučaja sa elementima korupcije, a nisu okončani zbog štrajka advokata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP