Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MUČE MUKU SA BAKTERIJAMA

Već mesec dana
bez kolonoskopskih
pregleda u KCS!

Autor: Tanjug | 10.06.2013 - 16:55:00h | Komentara: 0

U Klinici za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije već mesec dana ne rade koloskopske preglede, jer ručnom dezinfekcijom instrumenata ne mogu više da uklone patogene bakterije.

O trošku države dosad urađene tri operacije

Ilustracija | Foto: Shutterstock

Direktorka Klinike prof. Mirjana Perišić rekla je Tanjugu da je već stvorena lista čekanja na kojoj se nalazi 500 pacijenata, da je rešenje problema u mašinskom pranju i dezinfekciji instrumenata, ali da posebne deterdžente i dezificijense za tu namenu ne mogu da fakturišu i naplate od Republičkog fonda za zdravstzveno osiguranje.

"Pre mesec dana problem je signalizirala naša epidemiološka služba, koja na nedeljnom nivou radi briseve endoskopa, da se na kolonoskopima i delom gastroskopa, nalaze patogene bakterije kao što su pseudomonas, enterobakter", naglasila je Perišić.

Ona je objasnila da se dezinfekcija radi u kadicama, da je ponovljena nekoliko puta, ali da su baktertije ponovo pronadjene, o čemu je obaveštena uprava KCS, a u dogovoru sa direktorom Poliklinike i gastroenterološkom sužbom prekinut je rad.

"Dezinfekciju radimo u kadicama koje su dosta stare i dezinficijensima koji su očigledno postali neefikasni, odnosno bakterije su postale rezistentne", naglasila je Perišić i dodala da je rešenje problema u mašinskom pranju instrumenata.

Zamenik direktora ove Klinike prof. Dragan Popović, podsetio je da se sa skriningom kolorektalnog kancera krenulo pre više od godinu dana i da je tada obnovljena oprema, nabavljeni najnoviji endoskopi, a donirane su i dve mašine za mašinsko pranje endoskopa.

On je dodao da mašinsko pranje instrumenata obezbedjuje istrovremeno i dezinfekciju, ali da su za to potrebna posebna deterdženti i dezinficijensi.
"Trenutno smo u administrativno -tehničkom problemu. Napravljena je profaktura, definisana šestomesečna cena potreba, medjutim usluga dezinfikovanja aparata nije prepozanata kao usluga koja se može fakturisati RFZO i u ovom trenutku zahteva korišćenje internih sredstava kuće kao načina da se to obezbedi", naglasio je Popović.

On je podsetio da je mašinsko pranje endoskopa rade i druge ustanove u Beogradu o svom trošku, ali da se u KCS obavi mnogo takvih procedura, tako da je to veliki teret za kuću.

U Klinici za gastroenterologiju u dve sale ima po dva kolonoskopa. Popović napominje, da je optimalno za rad da imaju tri instrumenta po sali, jedan kojim se radi, u to vreme drugi se mehanički čisti, a treći pere u mašini i da se oni neprekidno rotiraju.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje rečeno je Tanjugu da se redovno prebacuju sredsta za sanitetski, medicinski i potrošni materijal svim zdravstvenim ustanovama.

"RFZO plaća prema ispostavljenim fakturama. Dakle, ono što su ustanove potrošile prema planu to se i plaća", naglasila je porparolka RFZO Sanja Mirosavljević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP