Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRONIČNO...

Već skinuta jedna od novih dvojezičnih tabli na putevima u Hrvatskoj!

Autor: Beta | 04.02.2015 - 17:53:00h | Komentara: 0

Prve table s ćirličnim natpisima postavljene su na ulazu i izlazu iz opštine Donji Lapac u Ličko-senjskoj županiji, što su prve dvojezične table na putevima u Hrvatskoj, prenose danas hrvatski portali. Table su postavljene u ponedeljak, ali je jedna skinuta nedugo pošto je postavljena. Lično-senjska policija saopštila je na svojim internet stranicama da traga za nepoznatim počiniteljem.

Latinica i ćirilica | Ilustracija: alo.rs

Evo rešenja!  (Klikni za veću sliku) | Ilustracija: alo.rs

Ministarstvo uprave je još pre nekoliko meseci naložilo postavljanje dvojezičnih tabli u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Dvojezična tabla na zgradi opštine Donji Lapac postavljena je ranije.
Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je novinarima da očekuje da se u Hrvatskoj poštuje pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina u skladu sa Ustavom i zakonima, ne samo u Donjem Lapcu, nego u svim opštinama i gradovima gde su za to ostvareni uslovi, prenosi T-portal.
Dvojezične table trebalo bi da budu postavljene na saobraćajnicama u još 19 opština, navodi T-portal.
Vukovar će biti izuzet od te odluke, jer je Gradskom veću, odlukom Ustavnog suda, naloženo da zajedno s hrvatskom Vladom odredi načine postavljanja dvojezičnih tabli.
Tako je odlučeno kada je taj sud zabranio održavanje referenduma protiv ćirlice, koji je inicirao deo branitelja okupljenih u "Inicijativu za odbranu hrvatskog Vukovara".
Oni su tražli izmene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva, umesto trećine, kako je sad predviđeno.
Pošto su u Vukovaru u septembru 2013. postavljene dvojezične table na zgradama javnih ustanova, u gradu se dogodila serija incidenata, a dvojezične table su više puta nasilno skidane i ponovo postavljane.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP