Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZASEDALA SKUPŠTINA BEOGRADA

Veća pomoć nezaposlenim porodiljama

Autor: Tanjug | 21.01.2015 - 13:54:00h | Komentara: 0

Nezaposlene porodilje u Beogradu dobijaće jednokratnu novačanu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, što je za 15.000 više nego do sada, odlučila je danas Skupština grada.

pokrivalice

Skupština Beograda | Foto: RAS

Na današnjoj sednici odbornici su usvojili Izmenu i dopunu odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda, a taj predlog su podržale sve odborničke grupe.
Iz gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu, koji je predlagač odluke, istakli su da je odluka doneta u skladu sa realnim stanjem u gradu i da će pomoći trenutno nezaposlenim porodiljama. Sredstva će biti isplaćivana iz budžeta, kako je istaknuto na vreme, što će pružiti sigurnost najugrozenijim građanima.
Šef odbornicke grupe DS Balša Božović rekao je da je ta stranka davala 50.000 dinara pomoći.

- Mislimo da ćemo se izboriti da zaštita porodilja bude veća jer 15.000 dinara znači mnogo onome ko je ugrožen - rekao je Božović dodajući da trudnice i porodilje predstvljaju najhrabrije stanovnike grada i da nose budućnost i prestonice i republike.
Tokom 2014. godine zbog konsolidacije gradskog budžeta i potpune isplate zaostalih naknada, smanjeni su iznosi jednokratnih davanja za zaposlene i nezaposlene porodilje.
Pošto, uz mere štednje, gradski budžet redovno servisira isplate porodiljama, moguće je povećati iznos novčanih davanja za nezaposlenih porodolja u ovoj godini.
Tokom prošle godine pravo na jednokratnu novčanu pomoć ostvarilo je 3.219 nezaposlenih porodilja i 1.147 zaposlenih.
Kako se navodi u odluci, pretpostavka je da će za nezaposlene porodilje biti potrebno 56 miliona dinara za godinu dana, dok je za zaposlene porodilje potrebno oko 14 miliona dinara, jer one dobijaju 10.000 jednokratne pomoći.
Ukupna potrebna sredstva na godišnjem nivou bila bi 70 miliona dinara, koliko je obezbedjeno finansijskim planom za ovu godinu.
Obornici su usvojili Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, koja je uskladjena sa Zakonom o planiranju i izgradnjii, po kojem su jedinice lokalne samouprave dužne da u roku od 30 dana utvrde koeficijente namene objekta i donesu opšti akt u toj oblasti.
Prema rečima Gordane Lukić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, koja je i predlagač, odlukom su odredjeni koeficijenti namene objekata koji su podeljeni na četiri kategorije - komercijalni, stambeni, proizvodni i javni.
Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se jednokratno ili u ratama, u periodu od 36 meseci, a u slučaju jednokratnog plaćanja, do prijave radova, investitor ima pravo na umanjenje od 30 odsto.
Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će naknada za gradsko građevinsko zemljište biti niža u skladu sa zakonom.

- Nadamo se na će se na taj način dodatno privući investitori, a pored toga uprošćena je i procedura za izdavanje građevinskih dozvola. Očekujemo da će investitorima zbog ovoga biti isplativije da ulažu u Beograd - rekao je Vesić.
Šef odborniček grupe DS Balša Božović kritikovao je odluku tvreći da će Grad smanjenjem naknade, umesto privlačenja investitora, izgubiti polovinu od 2,5 milijarde dinara predviđene budžetom grada za 2015. godinu.
- Opet ćemo raditi rebalans u narednih nekoliko meseci, jer grad neće ostvariti predvidjene prihode od naknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta - rekao je Božović

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP