Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GALUPOVO ISTRAŽIVANJE

Većina građana Srbije želi u EU!

Autor: Tanjug | 19.05.2015 - 12:11:00h | Komentara: 11

Većina građana, 59 odsto, podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i opšti stavovi prema EU su generalno stabilni, rezultati su najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo Medium Galup.

Evropska Unija

Članstvo Srbije u EU podržava 59 odsto građana
 

Podaci, istovremeno, pokazuju da je dve trećine građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, iako smatraju da je to glavni uslov pristupanja, pokazalo je istraživanje "Stavovi građana Srbije prema EU integracijama".


Kako je rekla direktorka istraživanja i razvoja TNS Medium Galupa Milana Aleksić na konferenciji za novinare, 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, 55 odsto građana glasalo bi "za", dok bi 26 odsto bilo "protiv".

 - Kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU, 41 odsto građana navodi priznavanje nezavisnosti Kosova, a sledeći na listi uslova su sveobuhvatne reforme, koje navodi 21 odsto građana, zatim borba protiv korupcije i kriminala - 12 odsto, i ekonomska stabilnost, takođe 12 odsto - rekla je Aleksić.

Podaci istraživanja pokazuju da, iako to smatraju kao glavni uslov pristupanja, 66 odsto građana je protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, dok 58 odsto podržava dijalog Beograda i Prištine.

Prema njenim rečima, odnos građana prema EU je stabilan i 47 odsto građana reklo je da je njihov stav "generalno pozitivan", a u prethodnom istraživanju Medium Galupa, takođe sprovedenom za potrebe Delegacije EU u Srbiji, taj stav je izneo isti procenat građana.

 - Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode - bolja budućnost, prosperitet - 46 odsto, bolji standard 38 odsto i bolje šanse za zaposlenje 34 odsto - rekla je Aleksić.

Kako je navela, građani koji su protiv članstva, pored brige o povećanju siromaštva i lošijeg standarda, kao glavne razloge navode eksploataciju prirodnih resursa, pritiske, uslovljavanje, kao i gubitak nacionalnog identiteta.

 - Pedeset sedam odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina i ranije, dok se smanjio broj građana koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 odsto, a taj broj je u septembru 2014. iznosio 22 odsto - rekla je Aleksić.

Prema njenim rečima, građani su naveli da bi želeli više informacija o uticaju pristupanja EU na ekonomsku situaciju i životni standard u Srbiji, i to 33 odsto, zatim o životu običnih ljudi u državama članicama EU i to 33 odsto, a na trećem mestu su informacije o pregovorima Srbije sa EU, što je navelo 27 odsto građana.

Aleksić je navela da je 24 odsto građana čulo za programe pomoći EU i da veruju da je EU četvrti najveći donator.

 - To pokazuje da percepcija građana o donacijama i dalje nije u skladu sa realnom situacijom, jer je EU od 2000. do 2015. za Srbiju izdvojila više od 3 milijarde evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova - istakla je Aleksić.
Istraživanje, koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS Medium Galup od 26. marta do 1. aprila, sprovedeno je na uzorku od 1.265 punoletnih ispitanika, metodom "licem u lice".
Poslednji komentari
  • velko Vreme: 19.05.2015 12:29h

    Gde je obavljeno to istrazivanju? U cenralama SNS DS I NVO? I slovima 24% Srba je za EU. 2000 ispitanika od Subotice do Vranja.

  • Borislav Vujaklija Vreme: 19.05.2015 12:31h

    Аха, како да не!

  • Борислав Вујаклија Vreme: 19.05.2015 12:32h

    Аха, како да не! немој те заваравати народ

  • Dobrivoje-Valjevac Vreme: 19.05.2015 12:57h

    NIKAD u EU, NIKAD u NATO!!!

  • citateljka Vreme: 19.05.2015 13:15h

    To uopste nije ni tacno ni istinito! Sve su to nrucena ispitivanja.Recite meni, osobi sa najvisim naucnim znanjem iz elektrotehnike, kako je moguce da za 45 godina NIKO NIKADA me nije po tom ili slicnom pitanju anketirao?!? Po zakonu verovatnoce to je NEMOGUCE za tako dug vremenski period.Laz, narucene ankete placene debelim parama, ko je nepismen i ko ne koristi svoju pamet neka veruje!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP