Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NATPOLOVIČNA PODRŠKA DOGOVORU BEOGRADA I PRIŠTINE

Većina građana za
briselski sporazum!

Autor: Milica Dakić | 23.04.2013 - 15:00:00h | Komentara: 5

Više od polovine građana Srbije podržava sporazum koji je u Briselu postignut između Beograda i Prištine! Kako pokazuju podaci do kojih je „Alo!“ došao iz istraživanja jedne domaće agencije koja se bavi proučavanjem javnog mnjenja, pre nekoliko nedelja dogovor dve strane podržavalo je 42 odsto građana Srbije, dok je nakon uključivanja Aleksandra Vučića u pregovarački proces ta podrška prešla polovinu i sada iznosi 54 odsto.

Vučić, Dačić i Eštonova

Vučić i Dačić obezbedili većinsku podršku građana | Foto: EU

Dogovor dve strane podržavalo je 42 odsto građana Srbije, dok je nakon uključivanja Aleksandra Vučića u pregovarački proces ta podrška prešla polovinu i sada iznosi 54 odsto

Naime, u pomenutom istraživanju, prvobitna razlika između “za” i “protiv” sporazuma bila je neznatna, pa je 42 odsto ispitanika podržavalo dogovor s Prištinom, a 36 je bilo protiv.

Međutim, nakon što se prvi potpredsednik vlade uključio aktivno u pregovore i postao deo srpskog tima, novo istraživanje, koje je rađeno, pokazalo je da se razlika značajno promenila i raspoloženje građana prevagnulo je na stranu sporazuma - 54 odsto građana dalo je podršku ovom dogovoru, dok je manje od trećine sada protiv - 29 odsto, što pokazuje tendenciju da je lider naprednjaka na stranu sporazuma uspeo da prevede i neodlučne, ali i one koji su u toku dijaloga bili protiv njega.
Rezultati su još ubedljiviji u anketi koja je juče pre podne sprovedena na našem sajtu „www.alo.rs“ gde je od 6.533 posetilaca, njih 60 odsto glasalo za (3.925 glasova), a 40 odsto protiv (2.608).

Istrazivanje

 

Lideri sa severa
u sredu u Beogradu!

Predstavnici Srba sa severa Kosova u sredu će se u Beogradu u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu sastati sa predstavnicima državnog vrha - predsednikom Tomislavom Nikolićem, Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem, koji će ih upoznati sa detaljima briselskog sporazuma, saznaje „Alo!“. U Beograd će doći četiri predsednika opština sa severa pokrajine, kao i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga. U petak će se o sporazumu izjašnjavati poslanici u Skupštini Srbije.

Pohvale za ovaj „istorijski korak“ kako je juče nazvan sporazum u Luksemburgu, na zasedanju Saveta ministara Evropske unije, stigle su i od Evropske komisije, koja je preporučila Srbiju za otvaranje pregovora o članstvu u EU. Međutim, šefovi diplomatija juče se nisu zvanično izjašnjavali o toj preporuci, već su to ostavili za jun. Kao razlog su naveli, to što nisu imali vremena da detaljnije analiziraju izveštaj Ketrin Ešton, koji je menjan u poslednjem trenutku, nakon sporazuma, i posebno su istakli da će u periodu do leta pomno pratiti kako se dogovor primenjuje zbog otpora Srba sa severa pokrajine.

Ivica Dačić i Hašim Tači do kraja nedelje bi trebalo da posete Brisel, da bi se sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton dogovorili oko implementacije parafiranog dokumenta. U Vladi Srbije, gde je juče jednoglasno usvojen sporazum, juče za naš list nisu mogli da preciziraju kada će do tog sastanak doći niti ko će biti u radnoj grupi, a sporazum predviđa da se plan za implementaciju izradi do petka 26. aprila.
Poslednji komentari
  • Nislija Vreme: 23.04.2013 15:27h

    Malo kada bi se to preciznije objasnilo sta sporazum zapravo znaci, mislim da bi rezultati ankete bili sigurno drugaciji. Ministar Selakovic je rekao sve, SRBI SUDE PO KOSOVSKIM ZAKONIMA ! ZNACI SRBIJA PRIZNAJE KOSMET ! ZAR NE?

  • jovan Vreme: 23.04.2013 16:02h

    Verovatno agencija koja je radila ova istrazivanja pripada SNS-u. Vreme ce pokazati, sta narod stvarno misli.

  • borchaSRS Vreme: 23.04.2013 17:31h

    Pa sto se onda bojite da raspisete referendum. dosta nam je vise vasih laznih anketa, ajmo to legalno kroz institucije da rijesimo.

  • Keka Vreme: 23.04.2013 21:05h

    Наговестите, да ли се анкета односила на Србију или сада на остатак.

  • fenix Vreme: 23.04.2013 22:20h

    Kako ne! Klasično spinovanje i politikanstvo! Pridobijanje javnog mnenja za nešto sasvim suprotno! Narod nećete zavesti! Naručeno istraživanje!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP