Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORAŽAVAJUĆA SITUACIJA U SRBIJI

Večiti podstanari kod mame i tate!

Autor: J. Jokanović | 13.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Nemate posao, a ni stalnog partnera, još uvek ste u svojoj staroj sobi i živite na maminoj kuhinji... Neka vas to ne tišti, vi ste samo prosečan 30-godišnjak u Srbiji, u kojoj polovina mladih živi u zajednici sa roditeljima.

Kod roditelja ima sve  čisto i skuvano, ko bi odatle odlazio: Večiti dečak

Kod roditelja ima sve čisto i skuvano, ko bi odatle odlazio: Večiti dečak | Foto: Shutterstock

Prema istraživanju čak 57 odsto populacije između 25 i 35 godina spada u kategoriju „izdržavanih osoba”, koje finansijski pomažu roditelji. Prama istom istraživanju, tek svaka sedma mlada osoba živi samostalno, sa prijateljima ili rođacima dok studira u drugom gradu. Dok se na Zapadu deca odmah nakon punoletstva osamostaljuju i svoj „biološki” dug roditeljima vraćaju tako što brinu o njima u poznim godinama života, zaštitni znak naše patrijarhalne kulture je, po mišljenju psihologa za porodične odnose Nevene Čolovske Hercog, prolongirana adolescencija.


- Kulturološki, mi imamo plemenski pristup odgajanju porodice, koji je ušao u naš mentalitet i imamo problem odvajanja od porodice porekla. Međutim, sa druge strane, to je i odraz adolescencije naviknute na siromaštvo. Mladi teško dolaze do posla, do sopstvenog stana, a to je ipak preduslov za samostalan život - objašnja Hercogova.

Uljuškani u lagodan porodični život u kome je ručak skuvan, veš opran, a računi plaćeni, mladi se sve teže odlučuju na osamostaljivanje. Međutim, nisu samo “deca” kriva. Ni roditelji ne podstiču samostalnost dece i ne pružaju podršku u tom odvajanju, verujući da će se njihov odnos vremenom promeniti.

- Tako “odrasla deca” iz dečje sobe uleću pravo u bračni krevet, nisu prošli period života jedne mlade nezavisne osobe, nisu imali vremena da testiraju svoje socijalne afinitete. To sve stvara emocionalnu zakržljalost i hendikepira mlade u preuzimanju odgovornosti - navodi naša sagovornica.

„Večita deca” često ostaju „večiti podstanari“ kod mame i tate. A mlada osoba ne može da dostigne nivo zrelosti odrasle osobe sve dok se ne odvoji od roditelja, bukvalno i fizički napusti roditeljski dom i počne da živi oslanjajući se na svoje sposobnosti i snagu.
Poslednji komentari
  • Simeon Vreme: 13.07.2015 09:22h

    .. samim tim nemaju mogucnost niti da otpocnu novi zivot sa eventualnim bracnim partnerom... samim tim nemaju ni mogucnost da sa istim tim partnerom dobiju dete.. samim tim Srba je sve manje..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP