Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZARATILI POSLANIK I ZAMENIK TUŽIOCA ZA RATNE ZLOČINE

Vekarić: Napada me ratni huškač!
Drecun: Bruno na funkciji mimo zakona!

Autor: M. Keranović | 21.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 2

Milovan Drecun juče je „upro prstom“ u Bruna Vekarića navodeći da je protivzakonito na funkciji zamenika tužioca za ratne zločine. Na tvrdnje ovog, danas poslanika naprednjaka, Vekarić odgovara da je Drecun izneo optužbe na njegov račun jer je kao nekadašnji ratni izveštač jedan od osumnjičenih u predmetu „Mediji“.

Bruno Vekarić i Milovan Drecun

Bruno Vekarić i Milovan Drecun

- Očigledno se radi o zloj nameri i kampanji zbog predmeta „Mediji“, „Štrpci“, „Bratunac“, „Istok“, „Srebrenica“ i „Braća Bitići“, koje tužilastvo radi. Radimo ozbiljne predmete o kojima će javnost brzo čuti, a ovakvo iznošenje neistina je jedan od načina da se ugrozi samostalnost tužilaštva - rekao je Vekarić i istakao da je zakonito izabran na funkciju zamenika tužioca za ratne zločine. U predmetu „Mediji“ vodi se predistražni postupak protiv više osumnjičenih za pozivanje ili podsticanje na ratne zločine tokom ratova devesetih godina, kada je Drecun bio ratni izveštač Radio-televizije Srbije.


Milovan Drecun izjavio je da je Vekarić protivzakonito na funkciji zamenika tužioca za ratne zločine i da nije prošao izbor kroz Skupštinu Srbije, nego ga je na stalnu funkciju imenovalo Državno veće tužilaca (DVT). On je u Skupštini Srbije kazao da je „nezadovoljan“ odgovorom Ministarstva pravde na pitanje da li je Vekarić zakonito izabran.

- Kada sam pitao da li je Vekarić protivzakonito na stalnoj funkciji, imao sam u vidu da je njegov izbor iz 2003. godine (na dužnost zamenika javnog tužioca) Ustavni sud 2004. oglasio neustavnim i to je nepobitan razlog zašto nikako nije mogao da bude izabran 2009. na stalnu funkciju - rekao je Drecun. Poslanik SNS-a je kazao da je rešenjem Vlade Srbije iz 2003. godine Vekarić imenovan za zamenika okružnog javnog tužioca „protivno tadašnjem važećem zakonu o javnom tužilaštvu“.

- Vekarić nije mogao biti imenovan od strane Vlade, već biran od strane Skupštine Srbije, pa je njegovo imenovanje na mesto zamenika okružnog javnog tužioca nezakonito - ocenio je Drecun. Po njegovim rečima, DVT je morao da zna da Skupština nikada nije verifikovala izbor Vekarića kao zamenika okružnog javnog tužioca, te tako ni 2009. nije mogao da mu potvrdi izbor na funkciju zamenika tužioca za ratne zločine.
Poslednji komentari
  • Bata Niš Vreme: 21.11.2014 10:24h

    Evo komentara:Drecun je zadužen za pitanja oko Kosova.Za pravosuđe ,koliko je poznato,Selaković.Kakve veze Drecun ima sa tim da ispituje status tužioca?Osim možda u neoradikalskoj vlasti kao što je aktuelna.

  • CIRINELA Vreme: 21.11.2014 11:35h

    Bruno za mandata nije optuzio ni jednog svog za ratne zlocine. CRO bi mu se trebala zahvaliti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP