Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDVIĐANJA

Velika investicija ili prodaja „Telekoma” spasavaju dinar?

Autor: R. Kantar | 24.06.2013 - 23:35:00h | Komentara: 4

Uprkos intervenciji centralne banke od 20 miliona evra na deviznom tržištu, dinar je juče skliznuo prema evru 0,1 odsto ili devet para i zvanični srednji kurs iznosio je 114,5 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost srpske valute ove godine. Ekonomisti kažu da je uzrok sunovrata prezaduženost Srbije sa jedne strane i manji priliv novca od očekivanog sa druge strane i upozoravaju da sledi ponovno povećanje cena i do deset odsto!

Dinar je juče imao najnižu vrednost od početka godine

Dinar je juče imao najnižu vrednost od početka godine | Foto: Masanori Jošida

Ekonomski stručnjak Dragovan Milićević objašnjava za „Alo!” da je glavni uzrok slabljenja dinara uneravnotežen budžet i da je teško predvideti kada će se sunovrat srpske valute zaustaviti.


- Do neravnoteže u budžetu je došlo zbog visokog budžetnog deficita i manjka priliva u kasu od očekivanog. Sa druge strane, investitori se više odlučuju na kupovinu deviza, od hartija od vrednosti. Pad dinara mogao je da prouzrokuje i transfer ostvarene dobiti u inostranstvo - navodi Milićević i dodaje da samo veći priliv investicija iz inostranstva, povećanje izvoza ili neka veća prodaja mogu uticati na rast domaće valute. Kako svaka promena kursa, opravdano ili neopravdano, utiče na promenu cena, Milićević poručuje da je to realno očekivati i ovaj put.

- U Srbiji praktično na svaku promenu kursa skaču cene, pa se to i sada može očekivati. Praksa je pokazala da se depresijacija dinara od deset odsto preliva na cene u roku od godinu dana. To grubo rečeno znači da ukoliko dinar padne za deset odsto, cene u roku od šest meseci porastu za pet odsto, a u roku od godinu dana i do deset odsto - objašnjava Milićević. Ekonomisti upozoravaju i da rast vrednosti evra obezvređuje zarade i penzije građana i istovremeno dovodi do rasta vrednosti za otplatu uzetih kredita.

Sa druge strane, NBS je u petak saopštila da slabljenje domaće valute, od kraja maja, nije samo karakteristika niti osobenost Srbije, jer je slabljenje valuta prisutno u gotovo svim zemljama u regionu koje sprovode režim fluktuirajućeg kursa.

Mahmut Bušatlija, savetnik za strane investicije objašnjava za „Alo!” da je nacionalna valuta mera ekonomije i da zadržavanje novca na nekom nerealnom nivou državu puno košta.

- Uprkos velikim zaduživanjima, a praznoj kasi, država je držala neki nivo dinara dokle je mogla. Međutim, to je vrlo loše jer se troše devizne rezerve, i to iz raspoloživog dela, koji predstavlja 30 do 40 odsto ukupnih deviznih rezervi, a pored toga je neodrživo na duge staze - kaže Bušatlija, koji napominje da velike oscilacije kursa otvaraju vrata špekulantima i pogoduju kartelizovanim, uvozničkim lobijima, dok sa druge strane teraju investitore.

- Pre desetak dana kako je dinar već treći dan za redom padao, mnogi strani investitori koji investiraju u hartije od vrednosti su se povukli iz Srbije - otkriva Bušatlija, koji kao licemerje vidi saopštenje NBS da se ceo region bori sa padom nacionalne valute.

Statistika
- Od početka godine NBS je ukupno prodala 275 miliona evra i kupila 90 miliona evra
- Dinar je za 0,7 odsto slabiji nego na početku ove godine, a za 3,1 odsto slabiji nego pre mesec dana
- Kurs dinara prema evru ove godine je bio najjači 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5 dinara
- Indikativni kurs dinara prema dolaru oslabio je 0,6 odsto i iznosi 86,99

Poslednji komentari
  • europljani Vreme: 25.06.2013 06:48h

    Dinar (domaća valuta) se može braniti samo jakom domaćom privredom i izvozom roba i usluga koje sadrže novostvorenu vrednost, a ne nikako rasprodajom i arčenjem onoga što su drugi stvorili.Nas neki kvazi ekonomisti godinama zamajavaju (uništavajući domaću privredu) da se kurs čuva rasprdajom domaće privrede i resursa i trošenjem i pljačkanjem tog novca.Dokle,zaustavite se već jednom.

  • CIRINELA Vreme: 25.06.2013 07:11h

    Hahahahahhaa. Strucnjak vam je nevidjeni ekspert. Kad je evro bio 119 onda je prognozirao 130 a sad prognozira "sunovrat" na 114 hahahahaahaa. Sta li ce reci kad se bude vratio na Soskicevih 119.

  • Slavko Vreme: 25.06.2013 11:14h

    Bice bolje,kad Ljudi razmislu,kako Dinar,nasu Valutu,spustiti na 110,109.

  • Slavko Vreme: 25.06.2013 11:17h

    Ja bi bolje za Veliku investiciju,nego za Prodaj Telekoma!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP