Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUMNJIVA ODLUKA MINISTRA

Velja Ilić odbio donaciju od 10 miliona evra!

Autor: blic.rs | 08.10.2014 - 20:52:00h | Komentara: 5

Bivši ministar građevine Velimir Ilić odbio je poklon Turske za rekonstrukciju Aerodroma „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva.

Aerodrom opasan žicom i korovom, a u centru jedna od najmodernijih i najsavremenijih zgrada s kontrolnim tornjem. Tako danas izgleda Aerodrom „Morava“ u Lađevcima zbog propuštene prilike da se u njega uloži 10 miliona evra koje su nam nudili na poklon.

Velimir Ilić

Velimir Ilić | Foto: Oliver Bunić

Rekli bi svi da je to prilika koja se ne odbija. Ali ne i Velimir Ilić. Tri godine su vođeni pregovori s turskom vladom o ulaganju u aerodrom kod Kraljeva, da bi konačno sporazum o donaciji 10 miliona evra bio potpisan u aprilu 2012. godine. Potpis u ime Srbije na taj dokument stavio je tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, a u ime Turske ambasador te zemlje u Beogradu. Sve je trebalo da bude završeno po principu „ključ u ruke“ - proširenje i produženje piste, renoviranje rulne piste...

Ono na čemu su donatori insistirali jeste da izvođač radova bude kompanija iz Turske, a podizvođači domaće firme. Velimir Ilić je, međutim, imao drugačiju računicu i posle godinu dana od potpisivanja sporazuma poručio Turcima - „hvala, ne treba“. I danas za taj postupak ima objašnjenje.
- Problem je bio u tome što je njihov uslov bio da radove izvode turske firme. Njihova procena je bila da posao vredi 28 miliona evra. Deset miliona bi nam dali kao donaciju, a ostatak je trebalo da Vlada finansira. To nije bilo opravdano finansirati jer su domaće firme dale ponudu od 18 miliona evra, deset manje nego Turci. Tako je ispalo da nam oni ništa u stvari ne poklanjaju, a traže da njihove firme dobiju posao - kaže za „Blic“ aktuelni ministar bez portfelja.

Kako je Ilić izveo tu računicu nije jasno, jer na osnovu sporazuma u koji je „Blic“ imao uvid jedini iznos oko kojeg je Turska postavljala uslov odnosio se samo na donaciju od 10 miliona evra. Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac za „Blic“ kaže da su predstavnici Turske bili u potpunom šoku kada im je stigla Ilićeva poruka iz Srbije.
- Da je bilo pameti, avioni bi još od 2013. godine leteli. U krugu od 80 kilometara oko aerodroma živi oko dva miliona ljudi. Osim toga, tu su banje, Kopaonik, Kragujevac, a aerodrom bi, prema nekim računicama, mogao sam sebe da isplaćuje samo sa dva leta nedeljno, što je zagarantovano jer sada dva puta nedeljno avion iz Toronta dovozi „Fijatove“ radnike na Surčin, odakle autobusima idu u Kragujevac. Aerodrom ima odličan potencijal - kaže Šutanovac.

Turci ne bi bili vlasnici

Za donaciju od 10 miliona evra s kojom bi Aerodrom „Morava“ danas sigurno bio osposobljen i za civilni saobraćaj, Turska je tražila da kompanije iz te zemlje dobiju pravo da se nadmeću za dobijanje posla u pružanju aerodromskih usluga i da avio-prevoznici iz te zemlje imaju isti tretman kao i domaći. S druge strane, finansijer, tj. Turska, na osnovu poklona od 10 miliona evra ne bi stekla nikakvo pravo svojine nad nepokretnostima.
Poslednji komentari
  • Elliott Ness Chikago Vreme: 08.10.2014 21:02h

    Naravo ucenije polupismen covek koji se nije ugradio dodje mi da vristim od besa , mozda i nama trebaju neke Crvene brigade da Srbiju ocistimo jednom za svagda.I ne cinjebnje krivicno delo kako da Ilic funkcionise kad je u njemu uvek pola kila Ljute.Koja seljacina.

  • Povratak Vreme: 08.10.2014 21:24h

    Nisam za povratakTuraka na ove prostore u bilo kom pogledu!

  • VELJKO Vreme: 08.10.2014 22:47h

    da je samo to,a finansiranje #devojcice od pedeset leta#,majke troje dece iz Sombora,velikog borca za pravdu...bolnice u cacku,hotela u Spaniji...ima mesta za raguuuuuu....

  • Suad Vreme: 09.10.2014 01:39h

    Uh sto mu je fino u fotelji, izgleda srecan covek a i matematika mu nije strana.....

  • Божидар Vreme: 09.10.2014 13:16h

    Па добро, бре, људи читате ли ви текст или само наслов. Шта вам је овде, побогу нејасно. Турци су хтели да "оперу" 10 милиончића преко овог посла. Они дају донацију од 10 милиона, њихова фирма за посао који кошта 18 наплати 28 милона. тих 18 милиона дајемо нарвно ми. И каква је ту корист Србије? Што смо помогли мување Турске владе. Оне исте која види Нови Пазар у Турској? Ја разумем да неко не воли Вељу, али овде је 100% у праву.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP