Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA

Velja se ne seća poslova sa Šarićem?!

Autor: Ekipa Alo! | 17.03.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Ministar Velimir Ilić, koji je bio na čelu Ministarstva za kapitalne investicije u vreme kada su se u lučkim kapetanijama u Beogradu i Pančevu uveliko izdavale lažne pomorske dozvole, između ostalog i kapetanima brodova narko-bosa Darka Šarića (43) kojima su prevozili tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, kaže za “Alo!” da nema pojma o tome.

Ne znam ja ništa

Ne znam ja ništa | Foto: Dimitrije Goll

- Ništa ne znam o tome, a niko mi ništa nije zvanično prijavljivao. Nije mi stigla nijedna prijava za nelegalan rad čelnih ljudi u beogradskoj i pančevačkoj kapetaniji. Možda su zloupotrebili neki pečat... Zaista nemam nikakva saznanja jer mi smo bili nadležni za Dunav, Savu i Tisu, a izdavanje pomorskih dozvola nije bilo u našoj nadležnosti. Davno je to bilo, pre 10 godina, i slabo se sećam svega - rekao je Ilić juče za “Alo!”.


Darko Šarić

Darko Šarić | Foto: Vijesti

Inače, pored lažnih pomorskih dozvola, u kapetanijama u Beogradu i Pančevu, kako se navodi u pomenutoj prijavi, registrovani su i preregistrovani kradeni gliseri, uvezeni iz inostranstva! U prijavi se precizira i da je “prva registracija i za jedan broj krijumačarenih glisera vršena u Sremskoj Mitrovici, za šta su već podnošene krivične prijave”. Od većih zloupotreba u kapetanijama u Beogradu i Pančevu, navodi se da su izdavane i brodarske i pomorske knjižice većem broju osoba sa teritorije Sandžaka na osnovu nelegalnih lekarskih uverenja i sa falsifikovanim brodskim vizama, navodno izdatim u Baru!


- Sumnja se da je bilo zloupotreba položaja prilikom preupisa plovnih objekata bukvalno otetih od društvenih brodarskih firmi, gde je karakterističan slučaj Bagerske brodarske plovidbe, „Inter-eskporta“ i Slaviše Purića kao bivšeg stečajnog upravnika BBP-a i vlasnika „Inter-eksporta“. Takođe je nelegalno vršena registracija većeg broja plovnih objekata sa teritorije Beograda uz nepoštovanje mesne nadležnosti, a sve u cilju izbegavanja poreza koji važe u Beogradu, navodi se u prijavi.
 

Umešana i napuljska mafija?!
Kako se navodi u prijavi, pomorska ovlašćenja najvišeg ranga, kao što su zapovednici brodova i upravitelji mašina, izdavana su većinom crnogorskim državljanima iz Kotora “od kojih je dobar deo njih u svojevrsnim klanovima stvorenim u cilju šverca narkotika iz Južne Amerike, po čemu je naročito karakteristična kompanija “Mediteran šiping kompani” (MSC), koju navodno drži napuljska mafija”.


Mućkali sa uverenjima
Osim ovog, zloupotrebe su, prema navodima prijave, vršene i prilikom izdavanja uverenja za upravljače i rukovaoce motornim čamcima, kao i drugih dokumenata bez poštovanja mesne nadležnosti i propisane procedure, ako i ne sprovođenja zakonske obaveze da se od strane ministarstava formira prvostepeni organ za vođenje prekršajnog postupka, zbog čega se veliki broj prekršajnih prijava ne procesuira, a samim tim, navodi se, i državni budžet ostaje uskraćen za iznos od nenaplaćenih novčanih kazni.

Jovanović: Čist sam
Ivan Jovanović juče je negirao da je izdavao lažne pomorske dozvole i da je na osnovu falsifikovanih dokumenata dobio zvanje kapetana unutrašnje plovidbe.
- Da sam štancovao dozvole, onda bih odštancovao i sebi neke. Ja sam čist, kao i moje kolege koje se bave saobraćajem. Ja sam kapetan duge plovidbe i uredno sam dobio dozvolu. Nemam pojma ni o kakvoj prijavi i niko me nije zvao na saslušanje. Što ne jure dilere droge po splavovima, nego nas, poštene državne službenike! Nemojte više da me zovete - rekao je Jovanović i prekinuo vezu. Gvozdenović je prekjuče za naš list odbacio sve optužbe, tvrdeći da nijednu lažnu dozvolu nije izdao. On tvrdi i da mu sve smeštaju ljubomorne kolege.

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 17.03.2013 09:45h

    Veljoto su ti oni sto su te roknuli u glavu u Stanu!A da ti se ne secas imas amneziju ,al pogledaj u bankovne racune ,setices se .

  • miki Vreme: 17.03.2013 13:38h

    Ovde sve pošteno niko se ništa ne seća.Šije mu ga Đuro. A Velja i Mrka su davno za saslušanje.

  • Bojan Vreme: 17.03.2013 17:11h

    To da se ne seca,ili nije obavestem mu ostalo dok je bio sa Kostunicom :-). Pa Velja je cudo,sa svima je bio,kako da se seti? :-)

  • zika Vreme: 17.03.2013 19:02h

    Veljo ,pa mafija i funkcionise tako da nema pisanih tragova,nema svedoka,a u slucaju hvatanja ne secaju sa nicega

  • EKSPERT Vreme: 18.03.2013 16:58h

    Neka se pripremi Velja i njegov pajtos iz Lučana penzionisani pukovnik Milovanović

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP