Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APELACIONI SUD ODOBRIO

Veljko Marić izručen Hrvatskoj!

Autor: 24sata.hr | 02.06.2015 - 15:32:00h | Komentara: 0

Veljko Marić je oko 16 časova izručen iz Srbije Hrvatskoj, pošto je prethodno Apelacioni sud u Beogradu doneo takvu odluku.

Sudijski čekić

Ilustracija | Foto: Profimedia

Veljko Marić oko 16 sati izručen je Hrvatskoj. Srpska policija izvršila je primopredaju hrvatskoj policiji na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo, potvrđeno je HRT-u.

Marić se trenutno nalazi u prostorijama hrvatske granične policije. Tamo ga čeka policijsko vozilo koje će ga prevesti u zatvor u Remetincu.

Prethodno je Apelacioni sud u Beogradu doneo rešenje prema kome se Mariću odobrava izručenje Hrvatskoj.

Podsećamo, hrvatski veteran Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila počinjen 1991. godine u selu Rastovac kod Grubišnog Polja.

Marić je u pritvoru u Srbiji od 18. aprila 2010. kada je po nalogu srpskog Tužilaštva za ratne zločine uhapšen na graničnom prelazu s Bugarskom.
Optužnica, koja je podignuta u avgustu 2009. godine Marića tereti da je ‘’kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija - 77. samostalnog bataljona Grubišno Polje, prilikom akcije „čišćenja“ sela Rastovec 31. oktobra 1991. u uniformi  i naoružan ušao u kuću porodice Sljepčević gde je u Petra Sljepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške, u prisustvu njegove supruge Ane’.

Upravo je ovaj slučaj bio povod za zahlađenje odnosa izmneđu Hrvatske i Srbije. Zvanični Zagreb je u Briselu vršio pritisak da se Srbija primora da izmeni odredbe zakona po kome se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP