Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMINUO AUTOR ČUVENE ZBIRKE IZ MATEMATIKE

Vene nam je ostavio svoje mozgalice

Autor: Jovana Nikolić | 17.07.2015 - 21:28:00h | Komentara: 1

Tvorac čuvene matematičke zbirke koja i danas zadaje muke našim srednjoškolcima Vene Bogoslavov preminuo je u 83. godini života, ostavljajući za sobom svoje “nerešive” zadatke. Iz njegove zbirke učilo je preko 40 generacija, a za njega su čuli do Amerike do Australije. Vest o njegovoj smrti rastužila je ljude iz matematičkog sveta, ističe Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Bio je pionir u pisanju  zadataka u Srbiji,  pre njega smo učili  iz ruskih zbirki

Bio je pionir u pisanju zadataka u Srbiji, pre njega smo učili iz ruskih zbirki | Foto: Zoran Raš

- Bio je pionir u pisanju zadataka kod nas, pre njega mi ih nismo imali, već smo učili iz ruskih zbirki. On je začetinik srednjoškolske matematike, ovu nauku je podigao na viši nivo. Milioni đaka su naučili ovaj predmet zahvaljujući njemu - kaže za “Alo!“ Ognjanović i dodaje da se pokazao kao odličan i korektan profesor, izuzetno popularan među svojim srednjoškolcima.


Radio je kao profesor u Petoj beogradskoj gimanziji punih 35 godina, sve do penzije. Nekadašnju učenicu ove gimnazije Jovanu Galonju (24) je ovaj tužan događaj vratio u lepe gimnazijske dane, iako joj je Vene svojim zadacima zadavao glavobolje.

 
- Pomisao na njegovu zbirku ulivala mi je strah u kosti, jer moje znanje iz matiša nije bilo sjajno. Bez obzira što mi nije predavao, drugi profesori su zamenili njegovo strahopoštovanje i odlično nam preneli njegovo znanje - kaže ova bivša gimnazijalka i dodaje da je gospodin Vene ostavio dubok trag u njenom školovanju.

- Od matematike se nisam obogatio, ali me je ona proslavila od Vardara pa do Triglava. Bilo je tu mnogo lepih stvari, pa i grešaka. Uostalom, ko radi, taj i greši - rekao je Vene u jednom intervjuu.

Suzana Mančić: Matematička legenda


- Bio je legenda među tvorcima udžbenika, odličan pedagog i još bolji profesor. Poslednji put sam ga videla na Dan škole pre jedno tri-četiri godine. Oduševilo me je to što su se ljudi prema njemu odnosili sa ogromnim poštovanjem.

Boško Mijatović: Olakšao je đacima


- Šezdesetih godina sam išao u Petu gimnaziju. Nije mi predavao, ali sam često rešavao njegove zadatke. Ta knjiga, čiji je on autor, bila je odlična dopuna matematičkim udžbenicima.

Poslednji komentari
  • Ja Vreme: 18.07.2015 00:11h

    Postovani, zaista postovanje za ovako skromnog coveka. Imala sam priliku da se susretenem sa njim u V beogradskoj gimnaziji. Profesorka koja mi je predavala matematiku me je oborila na popravni, jedna gospodja Madjarevicka, iskompleksirana sa teglama na ocima. A kod njega sam prosla u avgustu, sa komentarom , da nisam trebala da padnem na popravni. Hvala Mu do neba, i neka mu je vecna slava.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP