Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

USKLAĐIVANJE ZAKONA

Verbić: Fakulteti će sami određivati broj ispitnih rokova!

Autor: Tanjug | 28.07.2015 - 17:03:00h | Komentara: 1

Visokoškolske ustanove će samostalno odlučivati o broju ispitnih rokova, izjavio je danas ministar prosvete Srđan Verbić, navodeći da će uslovi za odlazak u penziju zaposlenih u prosveti biti usklađeni sa Zakonom o radu.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: Oliver Bunić

Obrazlažući izmene Zakona o visokom obrazovanju u Skupštini Srbije, Verbić je rekao da su u oktobru prošle godine vođeni višesatni razgovorima sa studentima nakon cega je vlada donela zaključak i obećala da broj ispitnih rokova neće biti definisan zakonom, nego će o tome odlučivati same visokoškolske ustanove.


Predlog ministarstva i vlade jeste da se aktima visokobrazovanih ustanova definiše broj ispitnih rokova, rekao je ministar.
Govoreći o bodovima za upis naredne godine studija, Verbić je rekao da je to 48 bodova, iako je manje nego što su realna očekivanja i što Bolonjski proces podrazumeva.
- S obzirom da smo ranijih godina dozvoljavali da se u sledeću godinu prelazi sa 48 bodova, ostaje nam nedoslednost ukoliko budemo sada insistirali da to bude 60, kaže ministar.


Izmenama zakona o visokom obrazovanju, Verbić kaže da se utvrđuje granica za završnu godinu kada studenti mogu da računaju na apsolventski staž. Izmenama tog zakona predviđeno je da studenti upisani u prvu godinu osnovnih studija školske 2006/2007. pa sve do školske 2012/2013. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija. Verbić je, obrazlažući poslanicima izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, naveo je da se ta izmena odnosi na uslove za odlazak u penziju prosvetnih radnika i da je reč o usklađivanju sa Zakonom o radu.


Prema njegovim rečima, uslovi za penzionisanje prosvetnih radnika po zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja su sada oštriji nego po Zakonu o radu i nema potrebe da se prosvetnim radnicoma ne dozvole neka prava koja je Zakon o radu već dozvolio.
Ministar kaže da je zato izmenama zakona predviđeno da prosvetni radnici dobiju mogućnost da odluče da li će otići u penziju kada ispune jedan od dva uslova - 65 godina starosti i 40 godina staža, ili kada ispune oba uslova.


Činjenica je da bi oni zaposleni u prosveti koji bi bili prinuđeni da odu odmah po ispunjenju jednog od ta dva uslova, bili uskraćeni za 0,34 odsto penzije za svaki mesec neispunjavanja onog drugog uslova, rekao je Verbić.


Ministar je rekao da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja treba uskladiti sa Zakonom o radu pre 1. spetembra kako bi prosvetnim radnicima bilo omogućeno ono što im dozvoljava Zakon o radu.

Poslednji komentari
  • Mila Vreme: 28.07.2015 21:59h

    A mogli bi profesori da ispituju po kucama ili preko skypa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP