Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVA SAZNANJA

Verbić: Nema Jovanovićevog rada u Londonu, neka da ostavku!

Autor: B92 / Beta | 12.06.2014 - 15:43:00h | Komentara: 5

Ministar Srđan Verbić objavio da na Londonskoj školi ekonomije nema doktorskog rada rektora Megatrenda Miće Jovanovića i pozvao ga da podnese ostavku.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: Nenad Mihajlović

Verbić je pozvao Jovanovića da odgovori na ove tvrdnje ili da se povuče sa mesta rektora Univerziteta Megatrend.
 

Verbić je rekao da rektor ne može biti osoba koja je prekršila etičke akademske norme, ali je istakao da s obzirom da Jovanović jeste doktorirao u Kranju, on može biti mentor, pa nisu dovedene u pitanje diplome ljudi kojima je on bio mentor.

Verbić je na konferenciji za novinare pozvao Jovanovića da odgovori na te tvrdnje ili da podnese ostavku.

Provera koju je naložilo Ministarstvo pokazalo je da je Jovanović doktorirao na Univerzitetu u Mariboru 1991. godine, rekao je Verbić.

"Zakon o visokom obrazovanju, član 54 propisuje da rektor univerziteta ne može biti osoba koja je prekršila kodeks profesionalne etike", rekao je Verbić.

On je kazao da eventualna ostavka rektora ne mora nužno da znači da univerzitet gubi akreditaciju.

"Univerzitet Megatrend je u procesu reakreditacije, oni su uredno i na vreme predali dokumentaciju za ovaj ciklus akreditacije i proces je u toku", rekao je ministar.

Upitan šta će biti sa diplomama osoba kojima je Jovanović bio mentor na doktorskim studijama, ministar je rekao da se ministarstvo neće time baviti.

Šta bi ti da ti nije  mene: Mića Jovanović

Mića Jovanović | Foto: Goran Srdanov

"To nije u nadležnosti ministarstva, ministarstvo bi trebalo da se bavi sistemskim stvarima. Nadležnost za konkretne doktorate je na univerzitetima i koju su odgovorni za kvalitet doktorskih disertacija su sami univerziteti i mentori", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ispitivanja tvrdnji da je doktorat plagijat nije u nadležnosti ministarstva.

Ministarstvo prosvete je pokrenulo medjunarodnu proceduru za proveru postojanja doktorata Miće Jovanovića na Fakultetu za organizaciju iz Kranja Univerziteta u Mariboru i Londonske škole ekonomije i političkih nauka.

Provera je pokazala da je Jovanović doktorirao 1991. godine na Univerzitetu u Mariboru, gde je odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom "Poslovna motivacija u demokratizaciji industrijskih odnosa".

Provera je pokazala da rektor Jovanović uopšte nije registrovan kao student doktorskih studija na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, ni da ima teze pod naslovom "Work motivation in industrial relations of self-management (The case of Yugoslavia)".

Jovanović je bio mentor ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Verodostojnost doktorata Stefanovića takođe je dovedena u pitanje pošto se pojavila optužba da je u pitanju plagijat.

Poslednji komentari
  • zokac Vreme: 12.06.2014 16:06h

    ...pored ostavke treba i krivicno da odgovara za prevaru...20 godina je Gdin Mica u prekrsaju...!!!!!

  • jeca Vreme: 12.06.2014 17:08h

    Ovaj Mića toliko liči na Velju!

  • Tatjana Vreme: 12.06.2014 17:29h

    Ostavka Mice prevaranta nije dovoljna! Krivicno mora odgovarati,ako zelimo uredjenu i pravednu drzavu!Naravo sa njegovim nestankom moraju da nestanu i doktorati,jer u komisiji za doktorate nisu bili kompetentni clanovi! Kratko:nije u pitanju samo doktorat ministra,vec svi doktorati,magistr, i u kojima je on bio mentor,ili clan komisije! Valjalo bi proveriti kvalitet svih diploma sa tog,navodno najboljeg univerziteta na Balkanu! Placanje studija na ovom"univerzitetu" je priznata korupcija! Ovo je strasno sta se radi u nasoj drzavi!

  • Tatjana Vreme: 12.06.2014 17:38h

    Opet, ja! Kakva je to izjava da se ministarstvo nece baviti stecenim diplomama na tom univerzitetu,jer navodno to nije u domenu ministarstva! Izvinite molim vas,pa sta je u domenu ministarstva prosvete,osim sto danima,nedeljama pricaju o maloj maturi,da su se svima smucili!

  • Tatjana Vreme: 12.06.2014 17:46h

    Opet ja! Ne mogu da dodjem sebi od ove vesti! Pa, doticni je tuzio novinare "Svedoka" i zamislite dobio "prvu rundu" na sudu! Koje sudije su imale ovaj predmet! Zar je to sudstvo?! To je sudstvo po diktatu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP