Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR PRETI

Verbić: Pooštriti odnos prema svima u štrajku!

Autor: Tanjug | 22.12.2014 - 12:24:00h | Komentara: 2

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da odnos prema prosvetnim radnicima koji su u štrajku treba da se pooštri poručivši da đaci ne smeju da trpe.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: O. Bunić

Verbić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veoma nezadovoljno obustavom rada u pojedinim školama.
Prema njegovim rečima sindikati su postupili veoma loše pozivom nastavnicima na obustavu rada, objasnivši da to nije po zakonu, da pričinjava štetu imidžu prosvetnih radnika i đacima, roditeljima, da su na sebe preuzeli nadležnost da preko medija obaveštavaju da škole ne rade "što nije njihov posao"...
"U ovom slučaju mi moramo da pooštrimo odnos prema svima koji su u štrajku. Mi ćemo danas dati nalog svim direktorima, odnosno podsetiti ih na njihove obaveze po zakonu. Oni moraju da vode računa da li je ispoštovan minimum procesa rada u školi. Škola postoji zbog đaka, i to je nešto što svi moramo da imamo u vidu. Ðaci ne smeju da trpe", poručio je Verbić.
U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola nema štrajka niti skraćenja časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Delimična ili potpuna obustava nastave organizovana je u 12 odsto škola (212 od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji), dok u 35 odsto škola nastavnici, ili deo nastavnika, zakonski štrajkuju smanjenjem trajanja časova na 30 minuta.

U Beogradu je u osam odsto škola (ukupno 21) delimično ili potpuno obustavljena nastava, dok su u 20 odsto škola skraćeni časovi.

Iz ministarstva podsećaju da potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta, kao i da kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost.

Poslednji komentari
  • Lepomir Vreme: 22.12.2014 12:38h

    Svi profesori koji su ucili "starletu" Mimi Oro i dali joj prelazne ocene, da stanu u red i traze povisicu, a o smanjenju ni da se slucajni pomene nesto ! To je nasa prosveta. Cast onima koji decu vode na svetska takmicenja i slicno, oni su svejedno na svaki nacin uskraceni i pre i sad !!

  • bole Vreme: 22.12.2014 13:24h

    Pa vi ministre znate samo za zaoštravanje i kažnjavanje, uđite i razgovarajte sa zaposlenima u prosveti. Zato vas plaćaju poreski obveznice, a ne da pretite! Kome pretite?Vlastitom narodu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP