Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR PROSVETE OTKRIO

Verbić: Sada ima novca za otpremnine!

Autor: Tanjug | 20.07.2015 - 09:27:00h | Komentara: 1

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je, prema njegovoj "gruboj proceni" oko 1.000 prosvetnih radnika "višak" i da mogu da računaju na otpremnine, jer u budžtu ima dovoljno novca.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: Oliver Bunić

Verbić je naglasio da Ministarstvo želi da sprovede racionalizaciju, da ranije nije bilo novca u budžetu za otpremnine, ali da sada ga sada ima i da će ta racionalizacija biti urađena u dogovoru sa sindikatma.

"Ne želimo četiri nastavnika matematike sa pet, nego jednog sa 20 časova. Ranije nismo bili u mogućnosti da ponudimo otpemnine onima koji nemaju pun fond časova ili nemaju nijedan čas, sada želimo da iskoristimo novac koji imamo u budžetu", rekao je Verbić za RTS

On je dodao da se svake godine preraspoređuju mesta u prosveti, te neko ostaje bez časova, delimično ili potpuno.
"Moja procena, i to gruba procena, je oko 1.000 ljudi, ali zajedno sa sindikatima radimo na tome. Želimo da budemo prvi koji će napraviti smislenu racionalizaciju i tražiti za to što bolje uslove kroz otpremnine", rekoa je ministar.

Kada je reč o statusu prosvetnih radnika koji idu u penziju, ministar je rekao da je izmenama zakona omogućeno da sami biraju da li će u penziju otići sa jednim ili oba uslova.
"Po važećem zakonu, oni bi morali da idu u penziju kad ispune jedan od uslova - 65 godina starosti ili 40 godina radnog staža, a zbog toga bi im bila umanjena penzija za 0.34 odst. Sada su u mogućnosti da biraju da li će u penziju otići sa jednim ili sa dva uslova", rekao je Verbić.

On je dodao da je izmenama zakona predviđeno da nastavnici ubuduće imaju glavnu reč u izboru direktora, odnosno da za direktora škole bude izabran kandidat koga podrži više od 50 odsto zaposlenih u školi.
On je dodao i da su promedbe sindikata na odredbu po kojoj škola može biti zatvorena ukoliko ne budu ispoštovane odredbe zakona o štrajku, pogrešno tumačenje zakona.

Govoreći i Zakonu o viskom obrazovanju, Verbić je rekao da će biti izmenjena dva člana, u skladu sa Zaključkom vlade od prošle godine, po kojima će broj rokova biti u nadležnosti univerziteta.
Poslednji komentari
  • RATKO Vreme: 20.07.2015 11:33h

    Bravo. Verbicu, zasluzio si prvu otpremninu tebi da daju, naravno ako bude dovoljno novca u budzetu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP