Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR TRAŽI LISTE ŠTRAJKAČA

Verbićev spisak za “odstrel”

Autor: Radojka Ćoralić | 24.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 4

Ministarstvo prosvete zatražilo je juče od svih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji da u što kraćem roku školskim upravama dostave spiskove prosvetnih radnika koji su u štrajku. U dopisu, koji je potpisao ministar Srđan Verbić, se od čelnika obrazovnih ustanova zahteva da “popune, potpišu i overe tabelu za svaki dan štrajka ili nezakonite obustave rada, počev od 17. novembra. Traže se podaci o stručnoj spremi, minulom radu, vrsti radnog odnosa

Za plate nema, ali prosvetari će da plate: Srđan Verbić

Za plate nema, ali prosvetari će da plate: Srđan Verbić | Foto: D. Antonić

A u tabeli, koja im je takođe prosleđena, osim osnovnih podataka o zaposlenima traže se i podaci o tome da li su zaposleni u štrajku zakonitom ili nezakonitom, što podrazumeva totalnu obustavu rada. Dopis i potez resornog ministra mnogi prosvetni radnici ocenili su kao svojevrsni pritisak na štrajkače i spisak za “odstrel”, odnosno smanjenje plata i otkaze.


- Ja lično nikada neću potpisati, jer su prava adresa za to su sindikati, a ne direktori pošto je Ministarstvo s njima pregovaralo, a ne sa direktorima škola. Pa i mi smo prosvetni radnici, a Ministarstvo se na ovaj način svesno igra s nama i stvara razdor između direktora i profesora - kaže za “Alo!” Dragan Kovačević, prvi čovek Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku, dodajući da su se “direktori sad našli između čekića i nakovnja”.


S druge strane direktorka niške gimnazije „Bora Stanković“ Ljiljana Zlatanović kaže da „mora da pošalje spisak“.
- U mojoj gimnaziji niko od 63 profesora u ponedeljak nije držao časove. Bili su u školi, ali nisu radili. Taj spisak mora da se preda načelniku. Ne verujem da profesori koji nisu radili mogu ozbiljnije da budu kažnjeni - kaže Zlatanovićeva. I Stevan Davidović, direktor ivanjičke osmoletke “Milinko Kušić” priznaje da još nisu dostavili spisak. - Mi kao škola smo u obavezi da pošaljemo podatke koje od nas traži resorno ministarstvo, ali smo zasad ostavili da vidimo sa sindikatima šta da radimo - kaže on .

Direktori prinuđeni da cinkare: Formular poslat školama

Direktori prinuđeni da cinkare: Formular poslat školama


- Ko nije držao nastavu, ne može da dobije nadokandu za taj dan. To je sasvim izvesno. Ako direktori škola utvrde da postoji ozbiljnije narušavanje procesa rada, očekujem pokretanje disciplinskih mera - rekao je ministar Verbić. On je istakao da su najave predstavnika sindikata da neće biti zaključene ocene đacima “prazne” pretnje i da ne želi da veruje da će se to dogoditi.

Direktor je prvi odgovoran

Upitani zašto je Ministarstvo prosvete tražilo podatke o štrajkačima, da li će i na koji način biti kažnjeni profesori i nastavnici i šta će biti ako se neki direktori škola ogluše o zahtev Verbića iz njegovog kabineta nam je stigao sledeći odgovor:

“Ministarstvo prosvete vodi evidenciju o tome u kojim školama se štrajkuje, da li se radi o zakonskom ili nezakonitom štrajku, kao i koliko nastavnika u jednoj školi štrajkuje. Ministarstvo mora sve koji su u sistemu obrazovanja da opominje i poziva na poštovanje zakona. Direktor škole je prvi kontrolni organ, on je odgovoran za rad škole i do sada Ministarstvo nije slalo inspekciju da proverava kako se odvija nastava u

školama u vreme štrajka”.

PROSVETARI OPTUŽUJU:

Verbiću, novca ima, ali ne i dobre volje! "Bacaš" šest milijardi godišnje!

Posle punih pet nedelja štrajka prosvetnih radnika, Ministarstvo prosvete i ministar Srđan Verbić nemaju rešenje za normalizaciju stanja u srpskim školama.

S druge strane, predstavnici sindikata tvrde da rešenje postoji i da ima novca, ali da nema dobre volje. Oni optužuju Ministarstvo prosvete da godišnje rasipa minimum šest milijardi dinara na, kako kažu, nepotrebne projekte, a da bi se tim novcem rešili svi zahtevi štrajkača.

Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i profesor na Poljoprivrednom fakultetu, kaže za "Kurir" da bi ministar Verbić trebalo da ode sa svoje pozicije ako ne može da reši ove probleme.

- Ministarstvo prosvete daje pare na nepotrebne stvari, a na radnicima štedi. Pet milijardi dinara troši se na raznorazne projekte za obrazovanje, više od 800 miliona odvaja se za subvenciju udžbenika, a svake godine se za sudske troškove plaća između 200 i 300 miliona dinara jer drže direktore škola koji svašta rade, pa izgube na sudu. Dakle, na sve te „stvarčice“ potroši se više od šest milijardi dinara, koliko je dovoljno da se svi naši zahtevi ispune - priča Živanović.

Zbog svega toga, a i zbog odbijanja da pregovara sa štrajkačima, ministar Srđan Verbić nije adekvatan za poziciju ministra, dodaje on.

Još jedan od ogromnih troškova je i članarina u CERN - Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, koja Srbiju godišnje košta milion švajcarskih franaka.

Činjenice

SINDIKATI PROSVETE UKAZUJU NA OVE TROŠKOVE

- 5 milijardi dinara ide na projekte za obrazovanje

- 800 miliona za subvenciju udžbenika

- 300 miliona koštaju sudski troškovi godišnje

Poslednji komentari
  • dida dedic Vreme: 24.12.2014 07:41h

    BRINE ME SAMO,KAKO CETE SRACUNATI NADNICU STRAJKACA????BICE VAS SRAMOTA,DA TO IZNESETE....KAD ODBIJETE REGRES TOPLI OBROK I PREVOZ,OSTAJE STVARNO,VELIKA NADNICA....STIDI SE MINISTRE...

  • dusanka Vreme: 24.12.2014 08:46h

    Ma Bravoo za Ministra! Ne mogu ciljevi da se ostvaruju na stetu dece. Cinjenica je da niko nije zadovoljan platama , pogotovo udarni kadar - zdravstvo, prosveta ali Gospodo , strajkujte za vreme zimskog i/ili letnjeg raspusta . Zamislite kada bi danas strujari iskljucili struju, vodovodzije vodu, toplane grejanje.... Pa hajde da se to uradi i nastaje kolaps sistema. Pogresan put za strajk je izabran!

  • MilaR Vreme: 24.12.2014 09:17h

    Nesreca od coveka!

  • cica Vreme: 24.12.2014 11:09h

    Skini mindjusu, odavno je izasla iz mode i pokri se usima. Odavno nismo imali ovako ogavno stvorenje da nam prosipa mudrosti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP