Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAT PROSVETARA I RESORNOG MINISTRA

Verbiću, tek ćeš da vidiš

Autor: R. Ćoralić | 23.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 1

Svi vojvođanski školarci dobiće knjižice sa zaključenim ocenama, potvrdio je juče za „Alo!“ Zvonimir Jović, predsednik Unije prosvetnih radnika Vojvodine.

Dok nastavnici tvrde  da neće zaključiti  ocene, ministar  poručuje da ima  ko hoće

Dok nastavnici tvrde da neće zaključiti ocene, ministar poručuje da ima ko hoće | Foto: Dušan Milenković

- Međutim, to verovatno neće biti slučaj i sa učenicima u ostalim delovima Srbije zbog poslednjih pretnji resornog ministra Srđana Verbića i pokušaja da uguši štrajk prosvetnih radnika - istakao je Jović, dodajući da će štrajkački odbor u sredu doneti odluku o daljim postupcima. Da deca neće dobiti zaključene ocene potvrdio je i Dragan Matijević, predsednik USPRS-a, tokom protesta na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gde se okupilo više od 1.000 prosvetnih radnika.


Na ove prozivke, ministar Verbić je odmah odgovorio da školska godina neće biti dovedena u pitanje zbog štrajka i naveo da će učenicima, ako ne nastavnici članovi sindikata, ocene na kraju prvog polugodišta zaključiti neki drugi nastavnici. U svim većim gradovima u Srbiji održani su protesti.

- Mi ćemo dati nalog svim direktorima, odnosno podsetiti ih na njihove obaveze po zakonu. Đaci ne smeju da trpe - poručio je Verbić, međutim, nije precizirao šta to pooštravanje odnosa konkretno znači.

Dok neki profesori štrajkuju, drugi drže normalno časove od 45 minuta.
- Potpuna obustava rada je vid građanske neposlušnosti. Moramo da izdržimo do kraja u borbi za ispunjenje naših zahteva. Ako sada odustanemo, obrazovanje će nestati - poručio je u Nišu Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave.

- Sada je moja plata nešto ispod 40.000 dinara. To je ponižavajuće za nas koji treba da obrazujemo mlade u Srbiji. Moje kolege i ja nismo uplašeni da će nas otpustiti jer se borimo za svoja pravo - ogorčeno kaže Biljana Nikolić, profesorka nemačkog u Gimnaziji „Stevan Sremac“.

Deca ne treba da gube nastavu


Sajt „Alo.rs“ je sproveo anketu među čitaocima. Čak 57 odsto se izjasnilo da je nedopustivo da deca gube nastavu, dok 41 odsto njih smatra da prosvetari treba da štrajkuju i da se izbore za svoja prava.

Poslednji komentari
  • dida dedic Vreme: 23.12.2014 08:07h

    Kazete da je nedopustivo da deca gube casove...ija se slazem...al sta raditi kada te ignorisu godinama,decenijama?????????????Sta uraditi,kada te ni jedna vlast ne zarezuje???Prethodnog ministra nije interesovala drzavna prosveta,vec je sve svoje sposobnosti usmerio ka SEGI,gde je ,kako on kaze,primao platu 3 000e,a da je kao ministar volontirao.Kada su svima u drzavnom sektoru,2008.g.povecali plate,OPET SU IZUZELI PROSVETU...Strajkovali smo,al opet je bio status-kvo...Prosveta vise nema sta da izgubi,jer se to sistematski godinama gubilo...GRADJANI I RODITELJI SU OGORCENI NA STRAJK PROSVETARA,AL SADA,NEK ZNAJU,DA PROSVETARIMA NIJE NI DINAR POVECANA PLATA,KADA SU SVIM DRUGIMA TO RADILI...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP