Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISPOVEST: KARDIOHIRURG PROF. DR MILJKO RISTIĆ O POSLEDNJIM TRENUCIMA PREMIJERA U URGENTNOM CENTRU

Verovali smo da
ćemo oživeti Đinđića!

Autor: Maja Keranović | 10.03.2013 - 17:47:00h | Komentara: 4

Monitor u operacionoj sali je pre početka operacije pokazivao potpuno ravnu liniju, što je ukazivalo da srce premijera Zorana Đinđića više ne radi. Ali, verovali smo u taj promil šanse da možda ipak možemo da ga oživimo. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći. Nažalost, nismo uspeli, priča za „Alo!“ prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg koji je učestvovao u operaciji premijera Zorana Đinđića.

Zoran Đinđić

Metak razorio i jetru: Zoran Đinđić | Foto: Beta

„Monitor u sali pokazivao je potpuno ravnu liniju. Ali, nismo dovodili u pitanje
odluku da ga operišemo. Kada smo otvorili grudni koš, videli smo da je srce teško oštećeno”, kaže profesor Ristić

Tog 12. marta 2003. godine, Ristić, danas direktor Kliničkog centra Srbije (KCS), bio je u Klinici za kardiohirurgiju kad je dobio poziv od sekretarice tadašnjeg direktora KCS-a da hitno dođe u Urgentni centar.

- Kazala je da je hitan slučaj. Nije precizirala. To nije bio uobičajeni način pozivanja na konsultacije. Pitao sam je gde tačno da dođem jer je Urgentni centar veliki i ima dosta prijemnih ambulanti, a ona je samo rekla: „Videćete sami o čemu se radi“. Po njenom glasu shvatio sam da je stvar hitna i neuobičajena - priča Ristić.

Miljko Ristić

Profesor Ristić u operacionoj sali u kojoj je konstatovana smrt premijera Đinđića | Foto: Masanori Jošida

Miljko Ristić

Radili smo brzo jer smo znali da je svaki minut presudan: prof. dr. Miljko Ristić | Foto: Masanori Jošida

Iz klinike, kaže, odmah se uputio u Urgentni centar.

- Urgentni centar i klinika su veoma blizu. Čim sam izašao u bolnički krug, video sam veliki broj novinara, policijske automobile i policajce sa automatskim puškama. Ušao sam u prizemlje Urgentnog centra, gde se nalaze prijemne ambulante, i otišao u odeljenje za reanimaciju, gde je na ležećim kolicima ležao premijer Đinđić. Prepoznao sam ga. Bio je veoma bled. Pogođen je u grudi i odmah je bilo jasno da je neophodna hitna operacija - navodi Ristić.

Kolica na kojima je ležao premijer lekari su odmah po dolasku Ristića odgurali do operacione sale na prvom spratu.

- Monitor u sali pokazivao je potpuno ravnu liniju. Ali, nismo dovodili u pitanje odluku da ga operišemo. Kada smo otvorili grudni koš, videli smo da je srce teško oštećeno. Ušili smo i zbrinuli sve što je trebalo, ali i dali svu potrebnu terapiju da bismo povratili rad srca. Nadali smo se da ćemo oživeti premijera - ističe kardiohirurg.

Miljko Ristić

Profesor Ristić ispred prijemnog odeljenja Urgentnog centra | Foto: Masanori Jošida

U operacionoj sali lekari su proveli pola sata.


- Nije vladala panika jer smo se odmah koncentrisali na posao. Radili smo brzo jer smo znali da je svaki minut presudan. Bilo nam je jasno i da se radi o povredama drugih organa koje nisu bile vidljive. Kada smo otvorili trbuh, videli smo tešku povredu jetre. Pogodio ga je metak velike razorne moći i teško je oštetio ne samo srce, već i jetru - navodi Ristić.

I posle operacije, monitor koji pokazuje sve vitalne funkcije ukazivao je da je bitka za život premijera izgubljena.

- Nije bilo ni najmanjih znakova koji bi ukazali na to da je premijer živ... Iz sale smo izašli kao pokisli. Seli smo u susednu prostoriju i ćutali - navodi Ristić.


Kancelarija 55, na drugom spratu zgrade u ulici Admirala Geprata 14, iz koje je 12. marta 2003. godine pucano na premijera Zorana Đinđića, još uvek je zapečaćena, a za deset godina otvorena je samo jednom, početkom 2011. godine, da bi se zatvorio prozor koji je pravio buku kad je duvao vetar.
- Policija je tada otpečatila vrata samo da bi zatvorila prozor - kratko je rekao za „Alo!“ jedan od čuvara.


Inače, kancelarija 55 nalazi se u zgradi Zavoda za fotogrametriju „Geoinženjeringa“, koji posluje u okviru „Rudnap grupe“ srpskog biznismena Vojina Lazarevića. Udaljena je 130 metara vazdužnom linijom od ulaza u zgradu vlade ispred kojeg je Zoran Đinđić pogođen snajperskim hicem.

Čuvar snajperske sobe

Kancelarija 55, na drugom spratu zgrade u ulici Admirala Geprata 14, iz koje je 12. marta 2003. godine pucano na premijera Zorana Đinđića, još uvek je zapečaćena, a za deset godina otvorena je samo jednom, početkom 2011.

godine, da bi se zatvorio prozor koji je pravio buku kad je duvao vetar.

Vojin Lazarević

Vojin Lazarević | Foto: Beta

- Policija je tada otpečatila vrata samo da bi zatvorila prozor - kratko je rekao za „Alo!“ jedan od čuvara.


Inače, kancelarija 55 nalazi se u zgradi Zavoda za fotogrametriju „Geoinženjeringa“, koji posluje u okviru „Rudnap grupe“ srpskog biznismena Vojina Lazarevića. Udaljena je 130 metara vazdužnom linijom od ulaza u zgradu vlade ispred kojeg je Zoran Đinđić pogođen snajperskim hicem.

Sumnjivi anesteziolog
U Urgentnom centru tog dana kada je dovezen Zoran Đinđić bio je i Miroslav Risović, tada anesteziolog KCS-a, koji je povezivan sa prljavim poslovima zemunskog klana. Risović je uhapšen i u „Sablji“ zbog nelegalnog posedovanja pištolja. Tada mu je oduzeta i telefonska kartica koja ga je, navodno, povezivala sa „zemuncima“.

Brzo se našao na slobodi i sa hrvatskim pasošem iz Srbije je otišao u Kanadu kod supruge, gde je, pretpostavlja se, i danas. Dejan Milenković Bagzi, zaštićeni svedok, pred Specijalnim sudom u Beogradu tvrdio je da je Risović „bio zadužen da dokrajči žrtve ‚zemunaca‘, ako kojim slučajem budu žive donete u Urgentni centar“.


Miljko Ristić, sadašnji direktor KCS-a, kaže da je tog 12. marta samo anesteziološku ekipu činilo četiri do pet osoba i da nije bilo prostora da Risović tada bilo šta uradi na svoju ruku.

Poslednji komentari
  • biserka Vreme: 10.03.2013 18:35h

    kako posejes tako pozanjes, nisu tu bila cista posla izmedju tadasnjeg premijera i mafije.

  • DSV Vreme: 10.03.2013 19:57h

    Bas si "biserka" i to ....zamisli koju hoces psovku jer TO BI ZNACILO DA OPRAVDAVAS UBISTVO ! Stidi se zloco!

  • Mira Karanovic Kovacev Vreme: 10.03.2013 20:45h

    Da li to govori lekar koji nije znao da 15 godina ima aparate koji rade umesto srca-u podrumu ustanove na cijem je celu. Devojka od 24 godine je preminula, a mogla je biti spasena do operacije koja joj je sledila, dok je aparat camio u podrumu. Da li ce neko odgovarati zbog toga, sto aparati came u podrumima? E ja ne mogu da verujem takvim ljudima, da mogu bilo koga da ozive. TUZNO!

  • mete Vreme: 10.03.2013 20:53h

    Poglejt v moje karte kaj meniste to poslovne kaj lahko nardiste uspesno pomagjte to ti kot ljude spostovsnjam.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP