Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OLIVER DULIĆ ZA ALO!

"Verujem da pravde ima!"

Autor: S. Vojinović | 29.06.2013 - 13:28:00h | Komentara: 7

Apelacioni sud juče je ukinuo rešenje Višeg suda o potvrđivanju optužnice protiv bivšeg ministra Olivera Dulića, njegovog pomoćnika Nebojše Janjića i Zorana Drobnjaka, direktora „Puteva Srbije”, i naložio njeno ponovo preispitivanje.

Inače, „Alo!” je još 9. oktobra prvi objavio da su dokazi protiv Dulića tanki, jer jedini papir koji ga tereti za nezakonito izdavanje dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkoj firmi „Nubi invest” ima njegov potpis, ali nema zvaničan pečat resornog ministarstva!

Šetnja sa ćerkom

Šetnja sa ćerkom | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njih trojice zbog postojanja opravdane sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

U saopštenju Apelacionog suda se navodi da je rešenje o potvrdi optužnice ukinuto zbog nejasnoća, odnosno nejasno je kako je tužilaštvo izvelo optužnicu na osnovu pribavljenih dokaza. Drugim rečima, visina pribavljene koristi koja je, prema nalazu veštaka, iskazana na iznos od 9.033.688,08 dinara, za sada nije na pouzdan način utvrđena imajući u vidu da nisu iskazani parametri na osnovu kojih je utvrđena ova vrednost, kao i u kojim pravnim aktima su ti parametri opredeljeni.

Ovde provode  skoro svako  popodne: Oliver  sa suprugom  Andreom i  ćerkom Miom

Ovde provode skoro svako popodne: Oliver sa suprugom Andreom i ćerkom Miom | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 Zbog toga je sud usvojio žalbe odbrane, ukinuo rešenje i naložio Specijalnom sudu da ponovo ispita optužnicu. Samo nekoliko sati po objavljivanju presude, novinar „Alo!” zatekao je bivšeg ministra životne sredine u bezbrižnoj šetnji u Čuburskom parku sa suprugom Andreom i 16-mesečnom ćerkom Miom.

- Svako popodne nas dvoje smo ovde, igramo se, šetamo... Što se tiče ovog slučaja, moram da kažem da je zbog svega ovoga dosta trpela i moja porodica. Uveren sam u ispravnost mog rada kao ministra i zato me sve to nije poremetilo da se bavim i svojom profesijom - hirurgijom. Inače, za ovih par meseci, od kada je krenulo sve ovo, pored toga što sam se maksimalno posvetio porodici i mojoj mezimici, dao sam sve ispite na prvoj godini doktorskih studija, uključen sam u kliničku studiju operacije hrskavice kolena i bavim se ozbiljnim naučnim radom... - kratko je izjavio Dulić. Bivši ministar oglasio se juče prethodno i na svom „tviter” nalogu: „Hvala svima koji su bili uz mene i porodicu u ovom teškom periodu i verovali u moju čestitost. Ovo nije kraj, ali sada verujem da pravde ima. ‘Nuba’ afera je laž, zakon nije kršen, nema miliona, tendera, ostrva, korupcije, sve se svodilo na konstrukcije i laž, to će se i dokazati vremenom...”. Advokatski tim Olivera Dulića pozdravio je kao „dobru vest, koja vraća poverenje u nezavisno sudstvo” odluku Apelacionog suda o ukidanju optužnice protiv Dulića i nekoliko njegovih saradnika.

Savet prvi istraživao slučaj

Savet za borbu protiv korupcije istraživao poslove vezane za postavljanje optičkih kablova u Srbiji. U decembru 2010. godine Izveštaj o nezakonitostima u postupku izdavanja dozvola za izgradnju optičkog kabla predao je tadašnjoj Vladi Srbije i nadležnim organima. U izveštaju se, između ostalog, navodi da je firma „Nuba invest” gradila mrežu optičkih kablova prema Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, dok su aktuelni operateri u Srbiji, poput „Telenora“ i SBB-a, do svojih prvih dozvola uspeli da dođu tek posle godinu dana.

Slučaj "Nuba" i sporne dozvole

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu potvrdio je 17. maja optužnicu od 11. aprila ove godine, a protiv bivšeg ministra i njegovih saradnika. Oni se terete da su investitoru „Nuba invest” iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno-tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću „Putevi Srbije” da za to nisu ispunjeni propisani uslovi. Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru „Nuba invest” omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP ”Putevi Srbije”, i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.
Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima „Nuba invest” oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i „Putevima Srbije”, jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju, koja je inače i propisana Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima. Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću.

DS: Čin savesnih pojedinaca

Demokratska stranka ocenila je, povodom odluke Apelacionog suda, da je to potvrda da postoje „pojedinci u institucijama koji, uprkos političkim i tabloidnim pritiscima, savesno obavljaju svoju dužnost”. DS je ponovo istakao da su procesi koji se vode protiv njegovih članova politički motivisani i da se krše procesna prava građana i zatražio da se njenim članovima Saši Draginu, Slobodanu Kociću i Vojislavu Janoševiću omogući da se brane sa slobode. 
Poslednji komentari
  • Perla Vreme: 29.06.2013 14:20h

    Pa, mislim... kroz kakav je medijski linč čovek prošao...! I sad ovo?

  • milena Vreme: 29.06.2013 15:46h

    dragi moj sugradjanine iz subotice,tako je to u zivotu,uvek strada zrtveno jagnje.a najgora stvar koju si uradio u zivotu je,sto si usao u politiku.obicno se politikom bave osobe sa mnogo debelim obrazom,i sa malo karaktera...zelim ti sve najbolje,a i da odes iz ove bolesne zemlje.

  • laki Vreme: 29.06.2013 17:08h

    na sudu traže papire a pare neka im ostanu to, ih neinteresuje bogastvo dulićeve familije treba ispitati ane samo jedan pečat i doviđenja naši milioni a provizije u hrvatsku bravo srbijo

  • md Vreme: 29.06.2013 18:47h

    i ja se nadam da ima pravde i da ces robijati

  • limun Vreme: 29.06.2013 19:05h

    Ovo je strasno...hapsite bre ovog lopova...od koliko si ti samo dece ukro lopovcini demokracka...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP