Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĐINĐIĆEV TELOHRANITELJ OBEŠTEĆEN ZA ATENTAT

Veruoviću 3,8 miliona odštete!

Autor: Danica Ćuruvija | 20.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 5

Milan Veruović (42), telohranitelj ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića (51), dobio je 3,8 miliona dinara, umesto 20 miliona koliko je tražio na ime odštete zbog ranjavanja prilikom atentata na predsednika Vlade Srbije, 12. marta 2003, saznaje “Alo!”. Novom presudom nekadašnji šef Đinđićevog obezbeđenja dobio je 384.000 dinara manje u odnosu na prethodnu presudu koju je Apelacioni sud ukinuo prošle godine.

Dosuđena odšteta je sramotna i nerealna jer moj klijent nije slučajno ranjen, već je i on bio meta, advokat Miodrag Glomazić

Dosuđena odšteta je sramotna i nerealna jer moj klijent nije slučajno ranjen, već je i on bio meta, advokat Miodrag Glomazić | Foto: Dejan Živančević

Umesto traženih20 miliona dinara, on je za ranjanavanje
dobio pet puta manji iznos

- Apelacioni sud je na ime umanjene životne sposobnosti, koja je Veruoviću trajno umanjena 75 odsto, dosudio 1.616.600 dinara, dok na ime pretrpljenih fizičkih bolova država treba da mu isplati 900.000 dinara. Takođe, država se obavezuje da na ime pretrpljenog straha Đinđićevom telohranitelju isplati 800.000 dinara, a na ime estetskog naruženja srednjeg stepena plati 500.000 dinara. Ukupno na ime naknade štete, Veruović će da dobije 3.816.000 dinara - rekao je za “Alo!” izvor iz suda.


Bez komentara
Milan Veruović nije želeo da komenatriše presudu Apelacionog suda, koji je imao konačnu reč u donošenju odluke.
- Nemam nikakav komentar - bio je kratak Veruović.
On je ranije za “Alo!” izjavio da država mora da snosi odgovornost zbog toga što je na njega, kao pripadnika policije, pucao pripadnik MUP-a Srbije.
U atentatu na premijera, Veruović je teško ranjen u stomak i desnu preponu. Metak, koji je prema presudi ispalio Jovanović, izašao je Veruoviću kroz stomak, udario u zid zgrade vlade, rikošetirao i premijeru naneo ranu na desnoj butini.

U obrazloženju odluke, Apelacioni sud navodi da se dosuđenim iznosom “delimično neutrališu negativne posledice štetnog događaja”.
- Veruoviću je odšteta za umanjenu životnu sposobnost smanjena za 133.400 dinara, koje je ranije dobio kao radnik MUP-a na osnovu kolektivnog osiguranja na ime posledica od nesrećnog događaja - navodi naš sagovornik.

Ovo je treća presuda Veruoviću u poslednje dve godine, a ujedno i najmanji dosuđeni iznos. Prošle godine dosuđena mu je odšeta od 4,2 miliona dinara, milion manje nego što je dobio u prvom procesu. Tada mu je na ime umanjene životne sposobnosti dosuđeno 1.750.00 dinara, na ime fizičkih i psihičkih oštećenja po milion dinara. Inače, Veruović je tražio odštetu od pet miliona dinara za pretrpljene fizičke bolove, a za umanjenje fizičke sposobnosti tražio je 12 miliona dinara. Za pretrpljeni strah tražio je odštetu od tri miliona dinara.

Momenat posle napada na Đinđića i Veruovića

Momenat posle napada na Đinđića i Veruovića


Njegov advokat Miodrag Glomazić kaže da je presuda sramotna i najavljuje da će, nakon konsultacija sa svojim klijentom, uložiti vanredni pravni lek Vrhovnom kasacionom sudu kojim će tražiti reviziju procesa.

- Odšteta je nerealna, jer je moj klijent nije slučajno ranjen, već je i on bio meta. Teško je ranjen i proteklih 10 godina imao je 20 operacija. Smatram da je u ovom procesu došlo do pogrešene primene materijalnog prava i pogrešne primene procesnog prava - kaže za “Alo!” Veruovićev advokat.

Na obe presude se žalilo i Javno pravobranilaštvo, koje je tvrdilo da je Veruovićev strah zastareo, ali Apelacioni sud nije uvažio ovu primedbu. Kako saznajemo, na žalbenoj sednici Apelacionog suda, održanoj 14. maja ove godine, nije se pojavio niko od predstavnika Javnog pravobranilaštva.

On tužio je srpsku policiju, jer je na njega pucao neposredni ubica premijera Zvezdan Jovanović (49), koji je bio pomoćnik komandanta JSO. Jovanović je pucao s prozora zgrade u ulici Admirala Geprata 14, i iz puške je ispalio dva hica, od kojih je jedan pogodio premijera, a drugi Veruovića u stomak.
Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 20.10.2014 07:38h

    Odšteta? Pa to mu je bio posao, ako se ne varam! A kako ga je obavio, to je posebna priča!

  • Dz Vreme: 20.10.2014 08:07h

    To mu je bio posao za koji je primao platu.Ako nije ostao invalid ne treba nista da dobije!

  • miroslav Vreme: 20.10.2014 08:21h

    Radi u obezbeđenju a traži nadoknadu za strah. Ako je plašljiv mogao je da radi neki drugi posao.

  • pejapeja Vreme: 20.10.2014 09:43h

    Stvarno jedna velika sramota.Covek ranjen a dobio tako malu otstetu. Drugo su ovi sto su izginuli u ratu, oni nemoraju da se sude, oni pocivaju I nikad im nece pasti na pamet da pisu knjige. Zaneo sam se I poistevetio dati zivot za slobodu I biti ranjen zbog neznanja.Umesto da se ko god je I na bilo koji nacin bio vezan za obezbedjenje Djindjica, pokriju usima I nestanu I iz drzave, drzava im omogucava da se I dale sprdaju.

  • niko Vreme: 20.10.2014 21:30h

    Trebalo je da dobije toliko ali evra.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP