Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MALI POMAK

Vesić: Povećani ali nedovoljni prihodi od prodaje karata!

Autor: Tanjug | 27.05.2015 - 12:43:00h | Komentara: 0

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je uspela preporuka upućena preduzećima koja posluju u Beogradu za kupovinu karata za javni prevoz, što se vidi po povećanju prihoda, ali da to još nije dovoljno za normalno funkcionisanje prevoza u glavnom gradu.

Goran Vesić Foto: Vladimir Živojinović

Goran Vesić | Foto: Vladimir Živojinović

On je za Studio B najavio i da će uskoro biti nabavljeni prvi električni autobusi u Beogradu.


"Poslednjih godinu dana učinili smo sve napore ka boljoj naplati karata, ali iako nam svakodnevno rastu prihodi od naplate, i od nekadašnjih 500 miliona danas iznose oko 750 miliona mesečno, potrebno je više od 900 miliona dinara mesečno za normalno funkcionisanje prevoza u Beogradu", rekao je gradski menadžer.

Najavljujući novi tarifni sistem, on je podsetio na veliku disproporciju u broju vožnji i broju plaćenih karata koju gradski prevoz ne može da podnese a da se to ne odrazi na njegov kvalitet.

"Prema nedavno završenom brojanju putnika, u Beogradu od 570.000 zaposlenih samo 105.000 redovno plaća prevoz, što je skandalozan podatak. U ITS-u 1, od milion ljudi koji koriste prevoz svega 250.000 ga plaća, a u ITS-u 2, što je inače i razlog promene tarifnog sistema, od 500.000 korisnika svega njih 22.000 redovno plaća prevoz. Pritom, mi i dalje imamo najjeftiniji prevoz, gde karta za penzionere košta jedan dinar dnevno, a zaposlene 109 dinara dnevno, a ako udjete u taksi, start će vas koštati 170 dinara i svaki kilometar još 70 dinara, što jasno govori o razlici izmedju jedne i druge vrste prevoza", rekao je Vesić.

Govoreći o mogućnostima za poboljšanje sistema gradskog prevoza, on je najavio da će to dovesti i do smanjenja cene karata za korisnike iz prigradskih naselja.

"Zatekli smo nelogičnost podele na ITS1 i ITS 2, koji su zapravo nekada bile linije gradskog prevoza i Laste, koje su se u medjuvremenu duplirale i naplaćivale po različitim cenama. Gradjani koji ga koriste ne znaju koja je razlika i radilo se o neravnopravnoj podeli. Pa tako neko ko živi u Obrenovu plaća mesečnu kartu od skoro 7.000 dinara, a onaj ko živi u centru, 3.270 dinara, što ljude iz prigradskih opština čini diskriminisanim", naveo je on.

Po Vesićevim rečima, novom mapom se želi da se ukinu obe zone i naprave četiri, po bojama zona koje koristi i Parking servis, a gde će cene za nekadašnji ITS 2 biti niže izmedju 20 i 30 odsto, a samim time će doći i do bolje naplate i većeg prihoda.

"Ako prihod bude rastao i ako u plaćanju karte svi budemo solidarni, moći ćemo da razgovaramo i o smanjenju cena karata u ostalim zonama", rekao je Vesić.

On je naglasio i da niko ne može očekivati da prevoz bude bolji i efikasniji ako je naplata karata mala i time ne dozvoljava mogućnost za njegovo unapredjenje.

"Decenijama se promovisala kultura neplaćanja prevoza, počev od dece koja idu u školu pa nadalje. Gradski prevoz može biti komforniji, efikasniji i jeftiniji ako svi plaćamo karte. Kupovinom markica kompanije prave ozbiljne uštede i mogućnost popusta koju pružamo svakako treba iskoristiti", rekao je on.

"Od 1. septembra, odnosno od 1. januara kada bude počeo da se primenjuje novi tarifni sistem, imaćemo stajališta obojena u boje novih zona, crvenu, žutu, zelenu i plavu, sa novim natpisima linija kojima ćemo pokriti i naselja koja to do sada nisu imala", ukazao je gradski menadžer.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP