Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE PUTUJE U PRIŠTINU

Vestervele danas u Beogradu, traži bržu primenu sporazuma

Autor: Tanjug | 19.05.2013 - 10:49:00h | Komentara: 3

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele dolazi danas u posetu Beogradu, posle koje će otputovati i u Prištinu, kako bi obe strane ubedio u neophodnost brze i održive primene briselskog sporazuma.

Gvido Vestervele

Gvido Vestervele | Foto: FoNet - AP

Vestervelea će večeras na beogradskom aerodromu dočekati prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a potom će dvojica zvaničnika održati konferenciju za novinare, saopšteno je iz kabineta vicepremijera.


Vestervele će u ponedeljak razgovarati i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Vestervele dolazi u Beograd i Prištinu uoči 21. maja i novog susreta u Briselu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, na kojem će tema biti primena sporazuma o normalizaciji odnosa, postignutog 19. aprila. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju napomenulo da se Vesterveleova poseta odvija u dogovoru sa Eštonovom i da šef nemačke diplomatije želi da doprinese uspehu njenih napora.

Uz konstataciju da Nemačka podržava evrointegraciju država zapadnog Balkana, ministarstvo je ocenilo da "još treba savladati nerešene konflikte, a pre svega između Srbije i Kosova" i podsetilo da je Srbija kandidat za pristupanje EU, ali da je "za početak pristupnih pregovora uslov napredak u odnosima sa Kosovom".

Nemački mediji su preneli i ocenu zamenika portparola Ministarstva inostranih poslova u Berlinu Martina Šefera da je cilj Vesterveleove posete da briselski sporazum što pre dobije i konkretan vremenski plan primene, pošto je njegova implementacija uslov za dalje približavanje Srbije i Kosova EU.

Na pitanje kakvu odluku očekuje da će doneti Bundestag 27. juna i sa kakvim stavom će Vestervele doći u Beograd, Nikolić je juče za TV "Prva" rekao da Srbija odluku i Nemačke i EU očekuje mirne savesti, pošto je uradila sve što je bilo moguće. Nikolić je ocenio da je Srbija prolazila i kroz veća iskušenja i da je on optimista, jer smatra da je Vlada radom u poslednjih godinu dana zaslužila da bude nagrađena.

- Negativna odluka, bilo kog parlamenta ili Evropskog saveta, bi mogla da ojača evropski skepticizam. Onda bi bilo teško da ponovo podignemo volju građana da još nešto izdrži - ukazao je Nikolić.

Druga stanica Vesterveleove posete biće Priština, gde će se u ponedeljak sastati s Tačijem i sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.
Poslednji komentari
  • sremica022 Vreme: 19.05.2013 14:08h

    Nije samo na Srbiji da primeni sporazum, to treba i Priština da učini.

  • zvrk Vreme: 19.05.2013 14:10h

    Dobro je što će gospodin Vestervele ići i u Prištinu. Neka malo i na njih izvrši pritisak po pitanju sporazuma, a ne samo Srbija da dobija packe.

  • Zemunac Vreme: 19.05.2013 15:18h

    Ako smo vec odabrali evropski put onda da se potrudimo da ubrzamo taj put,da ne odugovlacimo nesto na sta smo vec pristali.Mislim prvenstveno na implementaciju Briselskog sporazuma kao uslov za dobijanje famoznog datuma,koji smo posteno zasluzili ,zahvaljujuci Vucicu i njegovoj lavovskoj borbi kako sa unutrasnjim tako i spoljnjim protivnicima...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP